Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un greco-catolic, fondatorul școlii clujene de dermatologie

 
Un greco-catolic, fondatorul școlii clujene de dermatologie
  • 22 Ian 2018
  • 3111

La 22 ianuarie 1957 trecea la cele veșnice Coriolan Tătaru, greco-catolic, fost primar al Clujului, de profesie medic dermatolog, considerat fondatorul școlii clujene de dermatologie.

A fost primul dermatolog din România care s-a ocupat de problema dermatozelor profesionale și a bolilor alergice cutanate.

Născut în 1889, la Șintereguț, azi Corneni, a urmat Gimnaziul Superior din Gherla, apoi Facultatea de Medicină la Cluj (1907-1912), obținând titlul de doctor în medicină în anul 1913. A participat la stagii de perfecționare la Viena, Paris și Londra în anul 1921 și anul următor, în Germania și Ungaria.

A fost preparator la Institutul de Anatomie Patologică, transferat la Clinica Dermato-Venerologică Cluj, unde a urcat toate treptele universitare devenind profesor titular, în anul 1923, calitate în care a condus Clinica dermato-venerologică (1923-1957). A fost decan al Facultăţii de Medicină (1928-1929) şi prodecan (1929-1930). Coriolan Tătaru a fost coautor al primului tratat de dermatologie în limba română, autor a peste 160 de articole de specialitate.

A înființat și condus revista Clujul medical (1928-1940) și din anul 1956, a fost membru în colegiul de redacție și colaborator al revistei Dermato-Venerologia. A pus bazele primului dispensar antivenerian din România la Cluj şi a organizat serviciile de dermatologie judeţene din Transilvania. A înfiinţat primul muzeu de mulaje şi fotografii dermatologice din lume, păstrat sub denumirea Colecția muzeală prof. C. Tătaru.

A deţinut funcţia de preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale din Cluj (1930), al Societăţii de Dermatologie şi Sifilografie (1936), al Consiliului Clinicilor (1935-1947), al Comitetului Regional Cluj al Federaţiei de Sport din România, Director General al Societății de Salvare.

Pentru o scurtă perioadă de timp, între 24 iulie 1931 – 12 ianuarie 1932 a fost primar al Clujului, perioadă în care au continuat lucrările la podul de peste Someș din Piața Mihai Viteazul, la pasajul pietonal peste Someș, între străzile Garibaldi și Uzinei Electrice, a început reorganizarea administrației locale și elaborarea unui regulament de funcționare etc.

A fost membru al Partidului Naţional Agrar. La 12 ianuarie 1932, Coriolan Tătaru a fost numit subsecretar de stat, pe lângă președinția Consiliului de Miniștri, funcție cunoscută ca Ministru al Ardealului. De asemenea, din august 1938 și până în septembrie 1940, a fost rezident regal al Ținutului Someș.

A primit Premiul de cercetare al Universităţii din Cluj (1911), Premiul Academiei Române (1958). Dintre ordinele, medaliile științifice și culturale care i-au fost conferinte în timp, amintim și ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Regele Carol al II-lea, pentru meritele profesionale și de administrator al orașului Cluj.

 



Sursa:www.bjc.ro