Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ALEXANDRU TODEA - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI

 
ALEXANDRU TODEA - UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI
  • 30 Mai 2016
  • 5697

150 de ani ai Academiei române sărbătoriți la Blaj

Mitropolia Română Unită cu Roma cinstește 40 de academicieni care au fost elevi, dascăli și episcopi în orașul școlilor.

O echipă de 10 redactori, coordonată de PS Claudiu Pop, a lucrat la editarea unui volum omagial dedicat celor 40 de academicieni care, de-a lungul timpului au studiat, au predat sau au călăuzit turma Bisericii Române Unite cu Roma, în Blaj. "Academia Română și Blajul", carte publicată la editura Buna Vestire, include prezentarea biografiei și operei unor personalități din domenii diferite, de la medicină la muzică, de istorie la botanică. Și evident, teologie. 10 dintre aceste personalități au fost dascăli ai Blajului, trei se numără printre președinții Academiei, doi au făcut parte dintre cei care au fondat prestigioasa instituție în 1866.

Volumul va fi lansat în data de 2 iunie 2016, la ora 18:00, în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, în prezența cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Alba Iulia Făgăraș, membru de onoare al Academiei, a întregului Sinod al Bisericii Române Unite cu Roma și a membrilor Academiei, președintele Ionel Valentin Vlad, Emil Burzo, președintele filialei Cluj a Academiei și IPS Ioan Robu, membru de onoare și arhiepiscop-mitropolit de București.

 

În perioada  23 mai - 1 iunie, vom prezenta câte un academician - dascăl al Blajului.

Astăzi, Alexandru Todea, membru fondator și vice-președinte al Academiei Române.

 

UN ACADEMICIAN, DASCĂL AL BLAJULUI

ALEXANDRU TODEA (1912-2002),

membru de onoare al Academiei Române din 1992.

 

"Elev al Liceului „Sf. Vasile cel Mare“ din Blaj, absolvent al Colegiului „De Propagada Fide“, secretar mitropolitan și profesor de religie, latină și italiană la școlile de fete din Blaj, protopop de Reghin, de unde a fost arestat și închis timp de 16 ani. La Sighet, i-a dat ultimele binecuvântări lui Iuliu Maniu. În 1986 a devenit, din episcop „în ilegalitate“ mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. A fost înmormântat, alături de Inocențiu Micu Clain, în Catedrala istorică a Blajului. (...)

            În 1991 a fost proclamat ca al doilea Cardinal român al Romei, de către Papa Ioan Paul al II-lea. Emoționantă a fost reîntâlnirea lor din vara lui 1999, la București, unde Cardinalul Alexandru Todea se afla în scaunul cu rotile. (...) În mijlocul vacarmului general, Dumnezeu îi dăruise o cale mai grea, dar din punct de vedere creştin sublimă: crucea. Din 22 aprilie 1992 viaţa Cardinalului Alexandru Todea s-a focalizat prin infarctul cerebral care l-a atins, în suferinţă şi rugăciune. Scaunul cu rotile şi în decursul anilor în tot mai mare măsură patul, l-a asemănat tot mai mult cu Isus pironit pe cruce, iar zâmbetul cald şi rugăciunile rostite cu cei care-l vizitau, vorbeau despre iubirea lui Dumnezeu.

            Era Cardinal al Bisericii Catolice din 28 iunie 1991, fiind chemat la această înaltă demnitate bisericească şi totodată misiune „până la vărsarea sângelui” (simbolizată de hainele roşii), de apropiat colaborator al Papei. Motto-ul de sub blazonul de cardinal  şi l-a ales acelaşi, ca la începutul activităţii sale pastorale de protopop al Reghinului: „Iar eu bucuros voi cheltui totul şi mă voi cheltui şi pe mine, pentru sufletele voastre”(2Cor.12,15).

            Din decembrie 1992 Academia Română l-a primit în rândurile sale, în calitate de membru de onoare."

 

 

fragmente citate din volumul

"Academia Română și Blajul",

Editura Buna Vestire, 2016, Blaj

 

Biroul de presă al Mitropoliei BRU
Anca Boariu Berlogea