Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Corupția nu este inevitabilă, poate fi eradicată prin efort personal și social

 
Corupția nu este inevitabilă, poate fi eradicată prin efort personal și social
  • 22 Ian 2018
  • 2849

”A lucra uniți pentru a apăra speranța cere să fim foarte atenți la corupție, o altă formă, deseori subtilă, de degradare a mediului care poluează progresiv întregul țesut vital. Degradarea mediului este strâns legată de degradarea morală”: a spus papa Francisc la întâlnirea, vineri, 19 ianuarie 2018, cu autoritățile politice, reprezentanții societății civile și membrii Corpului diplomatic la Palatul Guvernului din Lima, în Peru. Întâlnirea a avut loc la ora locală 16.45 (ora României 23.45). Pontiful a ajuns joi în țara latinoamericană pentru o călătorie apostolică de patru zile sub genericul ”Uniți de speranță”.

Papa Francisc: «În acest context, ”Uniți ca să apărăm speranța” înseamnă a promova și a dezvolta o ecologie integrală ca alternativă la ”un model de dezvoltare de acum depășit, dar care continuă să producă degradare umană, socială și de mediu”. Aceasta cere a asculta, a recunoaște și a respecta persoanele și popoarele locale ca interlocutori valizi. Ei mențin o legătură directă cu teritoriul, cunosc timpii și procesele acestuia și știu, printre altele, efectele catastrofice care, în numele dezvoltării, provoacă multe inițiative alterând întregul țesut vital care constituie națiunea. Degradarea mediului, din păcate, este strâns legată de degradarea morală a comunităților noastre. Nu putem să ne gândim la acestea ca la două chestiuni separate».

Făcând referință la enciclica sa ”Laudato si”, pontiful a criticat modul în care ”despuiem pământul de resursele naturale”, spunând că ”extracțiile miniere iregulare au devenit un pericol care distruge viața persoanelor”. În același fel, ”pădurile și fluviile sunt devastate cu toată bogăția lor”. Atare proces de degradare ”implică și alimentează organizații din afara structurilor legale care degradează atât de mulți dintre frații noștri, supunându-i traficului cu ființe umane – o nouă formă de sclavie – muncii la negru și delincvenței”.

Vorbind mai departe de corupție ca formă de degradare morală, pontiful a pus accentul pe angajarea tuturor cetățenilor în combaterea și eradicarea acestei trist fenomen.

Papa Francisc: «Cât rău aduce popoarelor noastre latinoamericane și democrațiilor de pe acest continent binecuvântat atare ”virus social”, un fenomen care infectează totul, în timp ce daunele cele mai mari le îndură cei săraci și pământul. Ceea ce se poate face pentru a combate acest flagel social merită cea mai înaltă considerație și susținere. Aceasta luptă ne angajează pe toți. ”Uniți ca să apărăm speranța” implică o cultură mai mare a transparenței între instituțiile publice, sectorul privat și societatea civilă, fără a exclude organizațiile bisericești. Nimeni nu se poate considera străin de acest proces. Corupția este evitabilă și cere angajarea tuturor».

În prezența președintelui țării, Pedro Paolo Kuczynsky, și a celor mai înalte autorități peruane, pontiful a remarcat importanța tinerilor, ”prezentul cel mai vital” al unei societăți. ”Prin dinamismul și entuziasmul lor”, a subliniat Sfântul Părinte, tinerii ”făgăduiesc și invită la a visa un viitor de speranță care se naște din întâlnirea dintre culmile înțelepciunii ancestrale și ochii noi pe care îi oferă tinerețea”.

Papa Francisc: «Mă bucur și de un fapt istoric: să știu că în această țară speranța are o față de sfințenie. Peru a dat naștere sfinților care au deschis drumuri de credință pentru întregul continent american. Pentru a menționa doar unul dintre ei, Martin de Porres, care, fiu a două culturi, a arătat tăria și bogăția care se nasc în persoane atunci când pun iubirea în centrul vieții lor. Și aș putea să continui îndelung această listă materială și ideală de rațiuni ale speranței. Peru este pământ de speranță care invită și provoacă la unitatea întregului său popor. Acest popor are responsabilitatea de a se mențiune unit pentru a apăra, printre altele, toate aceste motive de speranță».

În fine, invocând mijlocirea Sfintei Roza de Lima asupra națiunii, pontiful a dat asigurări cu privire la angajamentul Bisericii catolice ”pentru ca Peru să fie mai departe un pământ de speranță”.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va