Datorită sângelui său, James Harrison a reușit să salveze două milioane de copii, fapt pentru care în Australia este poreclit: "omul cu brațul de aur".
La prima vedere, James Harrison, în vârstă de 80 de ani, nu ți-ar atrage atenția când l-ai întâlnit pe stradă. El este un bunic ca mulți alții. Este pensionar, își iubește nepoții și își face timp pentru colectarea timbrelor. Cu toate acestea, bărbatul poartă în sine o mare comoară. O comoară care a împărtășit-o la mai mult de două milioane de copii australieni.
Totul a început în 1951, când avea 14 ani. James Harrison a suferit o intervenție chirurgicală pulmonară. A rămas în viață datorită a treisprezece doze de sânge donate de oameni pe care nu-i cunoștea. «În acel moment mi-am spus: când voi fi mai mare și eu voi deveni donator», își amintește el.
Anticorpi rari
Două zile după ce a suflat pe cele 18 lumânări, James nu și-a uitat promisiunea și a făcut prima donație de sânge. Analizele au arătat rapid că sângele său conține anticorpi rari care ar fi putut ajuta femeile însărcinate ce prezentau riscuri semnificative de seroconversie, adică infecții ce necesită anticorpi. Seroconversiile apar atunci când sângele mamei secretă anticorpi Rh și cel al copilului Rh +.
Înainte de 1967, această boală hemolitică a atins mii de femei din Australia, cauzând avorturi spontane sau leziuni cerebrale grave la copii. Mulțumită lui James Harrison, medicii au găsit o soluție pentru această problemă. Din acest motiv, corpul său era asigurat cu un plafon de un milion de dolari!
În Guinness
Din sângele său, medicii au putut lua anticorpi anti-D, care împiedică infectarea. Acesta este modul în care "omul cu ochii aurii" a salvat mai mult de 2 milioane de copii, inclusiv pe nepotul său Scott.
M-am întâlnit cu mame care mi-au mulțumit - spune astăzi James Harrison. O mamă a pierdut trei copii și, după transfuzii, a dat naștere la șapte copii foarte sănătoși. Poate că voi fi responsabil pentru suprapopularea țării noastre - râde bunicul. Este minunat să vezi mamele fericite alături de copiii lor, a spus bărbatul într-un interviu pentru today.com.
În 2011, James Harrison a intrat și în Cartea Recordurilor Guinness, după ce a donat sânge pentru a mia oară. Și asta, în ciuda fricii de durere și de ace! Jos pălăria, domnule Harrison.
Traducere: ACC