Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ioan Paul al II-lea și unirea cu Roma a românilor din Transilvania

 
Ioan Paul al II-lea și unirea cu Roma a românilor din Transilvania
  • 07 Noi 2017
  • 4628

Referitor la anumite afirmații exprimate în episodul intitulat „Reunificarea Bisericii Ortodoxe Române” al serialului de televiziune dedicat vieții patriarhului Iustinian Marina, realizat de Trinitas TV, Biroul de presă al Arhiepiscopiei majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice a emis un comunicat în care critică lectura postului TV al Bisericii ortodoxe cu privire la desființarea Bisericii Române Unite. «Așa-numita „reîntregire” din 1948 a Bisericii Ortodoxe Române», se afirmă în comunicat, «a fost consecința desființării Bisericii Române Unite realizată de puterea stalinistă instaurată», iar «imaginea de bine pe care ar putea s-o evoce ideea însăși a unei „reunificări” este fără temei».

Vă oferim în această privință un pasaj din predica Sfântului Ioan Paul al II-lea de la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată pe 8 mai 1999 în catedrala romano-catolică Sf. Iosif din București. Este al treilea paragraf al predicii în care regretatul pontif oferă o lectură istorică despre uniunea vizibilă cu Biserica Romei a românilor din Transilvania și importanța acesteia pentru identitatea și cultura română.

(AUDIO)

[voce Ioan Paul al II-lea] «În decursul istoriei voastre diverse suflete ale creștinismului – cel latin, cel constantinopolitan și cel slav – s-au contopit în geniul original al poporului vostru. Această prețioasă moștenire religioasă a fost salvgardată de comunitățile voastre orientale, împreună cu frații Bisericii Ortodoxe Române.

Părinții voștri au voit să restabilească uniunea vizibilă cu Biserica Romei. În Clausula unionis au afirmat printre altele: „Ne-am unit noi, mai-sus numiții, cu toată tradiția noastră: riturile ecleziastice, divina Liturghie, posturile și calendarul nostru să se păstreze neatinse”. De la acea unire se împlinesc cei 300 de ani: consider providențial și plin de semnificație faptul că celebrările celui de al treilea centenar coincid cu marele jubileu al anului 2000.

Acea unire purta cu sine ecoul a secole de istorie și de cultură ale poporului român. Acestei istorii și culturi tocmai acea unire le-a adus o contribuție de mare semnificație, cum arată școala născută în acel Blaj, pe care același Eminescu l-a salutat nu întâmplător, ca „mica Romă”. Strădania voastră, preaiubiți frați și surori ai Bisericii Greco-Catolice, este cea a fidelității față de istoria și tradiția voastră. Figuri ca Teofil Szeremi și Anghel Atanasie Popa, care au apărat cu dârzenie propria identitate culturală de oricine ar fi încercat să o amenințe, arată cum catolicitatea și cultura națională pot nu numai conviețui, dar și să se îmbogățească reciproc, deschizându-se deopotrivă unei universalități care lărgește orizonturile și favorizează depășirea pericolelor de închistare și închidere în sine. La picioarele splendidului iconostas al catedralei voastre și-au aflat odihna, în sfârșit, rămășițele pământești ale veneratului episcop Inochenție Micu Klein, altă figură care și-a iubit și apărat cu generozitate și curaj catolicitatea, strâns unit cu identitatea sa de român. Dovadă a acestei sinteze fecunde este faptul că în Biserica voastră frumoasa limbă română a intrat în liturgie și că românii greco-catolici au făcut mult pentru reînnoirea intelectuală și întărirea identității naționale.

(…) Vindecați rănile trecutului prin iubire. Suferința comună să nu genereze separare, ci să trezească miracolul reconcilierii. Nu este oare acesta miracolul pe care lumea îl așteaptă de la cei ce cred?».

Aici, comunicatul de sâmbătă, 4 noiembrie 2017, al Arhiepiscopiei majore a Bisericii Române Unite.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va