Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un grup de studenți ai Universității Pontificale Saleziene din Roma au vizitat Transilvania

 
Un grup de studenți ai Universității Pontificale Saleziene din Roma au vizitat Transilvania
  • 06 Sep 2013
  • 4145
De Teresa Doni

Din 27 august în 3 septembrie 2013, am avut fericita ocazie de a acompania pentru o călătorie de studii în România, în Transilvania, un grup de studenți înscriși la Masterul în Mediere Interculturală și Interreligioasă, organizat de Facultatea de Filozofie din cadrul Universității Pontificale Saleziene, în colaborare cu Academia de Științe Umane și Sociale din Roma.

Călătoria de studii, propusă și organizată de un student din cadrul masterului, pr. Alin Cîndea, preot greco-catolic român, ajutat de Marina Mihai, student al Institutului Pontifical Oriental de la Roma, a avut drept scop cunoașterea din interior a realităților culturale și religioase ale României. Experimentând din plin acestea prin inserția în viața cotidiană a familiilor ce ne-au primit în casele lor și vizitând locurile cele mai sugestive și semnificative din această minunată regiune înconjurată de Munții Carpați.

Abia ajunși la Roma, după o săptămână petrecută pe pământ românesc, putem afirma că obiectivul a fost cu adevărat atins, datorită organizări foarte bune  și a primirii deosebite de care am avut parte, atât din partea autorităților religioase și politice cât și din partea oamenilor simpli și generoși din această regiune bogată în istorie și tradiții.

În prima zi a vizitei noastre, am fost primiți de episcopul greco-catolic al Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, care cu foarte mare amabilitate, ne-a prezentat istoria și situația Bisericii Greco-Catolice din România. Într-o formă sintetică, dar completă, timp de două ore a ajutat grupul să cunoască o realitate puțin cunoscută în Occident. Am aflat cum această Biserică a îndurat persecuții, mai ales în timpul regimului comunist, după cel de-al II-lea război mondial și că încă mai trăiesc într-o situație de coabitare, de multe ori dificilă, cu biserica ortodoxă mai extinsă și mai influentă.

Ulterior, am putut constata personal suferințele persecuției comuniste vizitând închisoarea de la Sighet, la graniță cu Ucraina, unde au fost închiși, împreună cu oameni politici, oameni de cultură și intelectuali, numeroși episcopi greco-catolici și romano-catolici.

Închisoarea din Sighet, acum ”Memorial al Victimelor comunismului și al rezistenței” se află în minunata regiune a Maramureșului, faimoasă pentru numeroasele biserici din lemn și pentru păstrarea tradițiilor rurale ce se conservă mai ales prin arhitectura locuințelor și prin folclorul local. Vizitarea acestor biserici, a muzeului etnografic din Baia Mare și a Cimitirului Vesel din Săpânța ne-au permis să intrăm mult mai profund în inima religioasă a acestor oameni minunați.

Am avut și posibilitatea de a gusta din momentele vieții cotidiene,  vizitând un sat ce ne-a transpus în simplicitatea vieții din timpuri de mult apuse, din păcate, la noi și din folclorul diverselor regiuni românești, prin întâlnirea grupurilor folclorice îmbrăcate în costume populare ce dansau pe străzile orașului Târgu Mureș.

Bineînțeles că nu au lipsit nici vizitele în locurile mai turistice, precum cetatea medievală a Sighișoarei, Brașovul și castelul Bran cu interesanta sa legendă.

Vizita noastră în această frumoasă țară s-a încheiat cu minunata întâlnire, în orașul Blajului, a Preasfinției Sale Claudiu-Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, care ne-a așteptat cu masa pusă, iar prin conversația avută am putut afla despre rolul Curiei precum și depre proiectele și angajamentele Bisericile Române Unite, în special în domeniul pastorației, precum și despre contextul dialogului inter-confesional cu alte culte din zonă. Cei mai mulți dintre noi am fost  pozitiv marcați de disponibilitatea și gentilețea acestui ierarh al Bisercii, a felului în care ne-a primit și tratat.

La finalul călătoriei noastre de studii, cu puține ore înainte de a pleca spre Roma, am avut posibilitatea de a-l cunoaște și saluta pe primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, fost secretar de stat, ce ne-a vorbit despre multiplele  sale proiecte, dar și dificultățile cu care administrația din această țară se  poate confrunta. Cu această ocazie am am avut posibilitatea de a înțelege vivacitatea și spiritul de inițiativă de care este animat poporul român.

Am petrecut o săptămână foarte interesantă și instructivă în mijlocul acestui popor minunat; împărtășind speranțele lor; participând la frumoasa și sugestiva liturghie în ritul bizantin, atât de bogată în simboluri și spiritualitate; vorbind cu oamenii, observând munca și felul lor de a trăi. Ne-am întors acasă mult mai conștienți și convinși că numai cunoașterea adevărată, profundă, ne eliberează de preconcepții și ne ajută cu adevărat să-i cunoaștem pe ceilalți. Nu poate exista cu adevărat un dialog, și un autentic respect, fără efortul de a cunoaște realitatea celuilalt, fără încercarea de a privi lumea prin ochii săi și fără să împărtășești viața pe care o trăiește.

Prof. Teresa Doni, Coordonatorul Masterului în Mediere Interculturală și Interreligioasă.

Traducere: ACC