Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tinerii, familiile şi comunicaţiile sociale, în atenţia episcopilor catolici din România

 
Tinerii, familiile şi comunicaţiile sociale, în atenţia episcopilor catolici din România
  • 20 Sep 2017
  • 3769

Familiile, tinerii şi învăţământul catolic, mijloacele şi modalităţile de comunicare ale Bisericii şi opera misionară s-au aflat în centrul discuţiilor episcopilor romano-catolici şi greco-catolici din România, reuniţi la Iaşi în perioada 18-20 septembrie 2017, în sesiune plenară de toamnă a Conferinţei Episcopilor catolici din România (CER). Lucrările au fost găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi şi au fost deschise în prezenţa Excelenţei Sale Mons. Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România.

Invitat special la această sesiune a fost Mons. Dario Viganò, prefect al Secretariatului pentru Comunicaţii al Sfântului Scaun, care le-a prezentat episcopilor din România procesul de reformă prin care trec mijloacele de comunicare din subordinea Sfântului Scaun şi implicaţiile acestei reforme asupra comunicării din cadrul Bisericilor locale.

Împreună cu experţi de la Seminarul Mare din Iaşi, episcopii au analizat diferite teme care ţin de Dreptul bisericesc: aplicarea pastoral-canonică a exortaţiei Amoris laetitia în România, ca şi a documentelor care reglementează activitatea tribunalelor bisericeşti şi administrarea bunurilor ecleziastice, situaţia actuală şi propuneri de formare a vocaţiilor adulte la preoţie.

Episcopii catolici susţin demersul de declanşare a referendumului pentru modificarea art. 48, alin. 1 din Constituţia României şi au transmis credincioşilor în acest sens o scrisoare pastorală (http://www.bisericacatolica.ro/scrisoare-pastorala-nr-16220-09-2017).

În plan pastoral-educaţional, ierarhii catolici au analizat situaţia în care îşi desfăşoară activitatea preoţii români aflaţi în ţări de misiune şi rezultatul demersurilor făcute de Conferinţa Episcopilor din România pe lângă autorităţile române în ce priveşte învăţământul catolic. Episcopii au vizitat localitatea Cotnari, unul dintre centrele importante vechi catolice moldoveneşti, unde odinioară au funcţionat mai multe biserici catolice, o şcoală latină, o bibliotecă de curte şi un proiect de academie. Declararea, de către Uniunea Europeană, a anului 2018 ca an al patrimoniului cultural impune şi Bisericii Catolice o valorificare a patrimoniului pe care îl deţine.

Episcopii au primit cu bucurie propunerea călugărilor franciscani din România de a aduce în ţară, între 7 mai şi 15 iunie 2018, relicva sfântului Anton de Padova, "ocrotitorul şi mijlocitorul familiei creştine" şi, de asemenea, au confirmat conducerea Acţiunii Catolice din România. Următoarea perioadă va fi bogată în evenimente dintre care cel mai important din 2018 va fi vizita "ad limina apostolorum", pentru care membrii Conferinţei Episcopilor din România se pregătesc deja.

Viitoarea sesiune plenară a Conferinţei Episcopilor catolici din România se va desfăşura la Blaj, în perioada 30 aprilie - 2 mai 2018.

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din ţara noastră şi exprimă unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte Papa Francisc.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar genera
l

 

 

 

Informaţiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 163 din 20 septembrie 2017, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinţei Episcopilor din România, instituţie cu următoarele date de contact: Str. Diligenţei, 24, sector 3, 031555-Bucureşti; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.



Sursa:ercis.ro