Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cu bucuria inimii, edificaţi o lume de frumuseţe, bunătate şi adevăr

 
Cu bucuria inimii, edificaţi o lume de frumuseţe, bunătate şi adevăr
  • 29 Aug 2013
  • 4671
Sfântul Părinte a salutat personal, miercuri după amiază, în bazilica San Pietro, un grup de aproximativ 500 de tineri din dieceza italiană de Piacenza-Bobbio, însoţiţi de episcopul lor, mons. Gianni Ambrosio. Pelerinajul tinerilor la Roma în Anul Credinţei a avut ca temă „Pe această piatră”, cuvinte care fac trimitere la pagina Evangheliei în care Isus îi spune pescarului din Galileea: „Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica mea şi porţile iadului nu o vor birui!” (Matei 16, 18).

În cuvântul său, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe tineri să nu renunţe la marile idealuri şi să construiască o lume de frumuseţe, bunătate şi adevăr. 

„Îmi place să stau cu tinerii”, a spus Papa Francisc, „pentru că ei sunt purtători de speranţă şi făuritori ai viitorului. Să mergi în întâmpinarea viitorului este un lucru frumos şi încărcat de idealuri dar şi o responsabilitate”. 

„Când mi se spune: «Dar, Părinte, ce vremuri urâte sunt acestea… Nu se mai poate face nimic!», mă întreb: «Cum nu se poate face nimic?» Şi le spun că se poate face mult! Dar când un tânăr vine şi-mi spune: «Ce vremuri grele sunt acestea, Părinte, nu se mai poate face nimic!», atunci l-aş trimite la psiholog…! Pentru că, e adevărat, nu e de înţeles, nu se înţelege un tânăr, un băiat, o fată, care nu vrea să facă ceva mare, să mizeze pe marile idealuri, pe lucrurile mari pentru viitor! Apoi, desigur, fiecare face ceea ce poate, dar pariul trebuie să fie pe lucrurile mari şi frumoase!”.

„Fiecare dintre voi”, a reluat Papa, „are trei aspiraţii profunde. Mai întâi, „gustul frumuseţii. Vouă, vă place frumuseţea, sunteţi căutători de frumuseţe”. În al doilea rând, „sunteţi profeţi de bunătate. Vouă vă place bunătate. Să fii bun… iar bunătatea este contagioasă, îi ajută pe toţi ceilalţi”. Şi, în fine, „vă este sete de adevăr. Să cauţi adevărul… «Dar, Părinte, eu am adevărul», ar putea să spună cineva. Nu, greşeşti, pentru că nu poţi să «ai» adevărul, nu îl ducem noi, adevărul îl întâlneşti. Este vorba de o întâlnire cu adevărul, care este Dumnezeu, dar trebuie să-l cauţi”. 

„Aceste trei aspiraţii profunde pe care le aveţi în inimă trebuie să le duceţi mai departe, spre viitor, şi să faceţi viitorul cu ajutorul frumuseţii, al bunătăţii şi al adevărului. Aceasta este o provocare, aceasta este provocarea voastră!. Dar dacă un tânăr este leneş sau e trist, e urât să vezi un tânăr trist… atunci frumuseţea nu va mai fi frumuseţe, bunătatea nu va mai fi bunătate iar adevărul nu va mai fi adevăr”. 

Aplauzele tinerilor l-au făcut pe Sfântul Părinte să-i încurajeze cu acest îndemn: „Mizaţi pe un mare ideal, pe idealul de a face o lume de bunătate, frumuseţe şi adevăr. Voi aveţi puterea să faceţi acest lucru, iar dacă nu-l faceţi, e din cauza lenei”. 

(…) „Curaj! Mergeţi înainte! Faceţi larmă! Unde sunt tineri, acolo este şi zgomot. Apoi, lucrurile se aşează, dar aspiraţia unui tânăr este să facă zgomot, să se facă întotdeauna auzit. Mergeţi înainte şi, mai ales, ţineţi cont că în viaţă vor fi mereu unii care vă cer să puneţi frână, care vor să vă blocheze drumul. Vă rog, mergeţi împotriva curentului! Fiţi curajoşi, curajoase! Au să vă spună: «Dar nu fă aşa, ia un pic de alcool, câteva grame de droguri…» Nu! Voi să mergeţi împotriva curentului în această civilizaţie care poate să ne facă atât de mult rău. Aţi înţeles? Să mergeţi împotriva curentului! A face zgomot înseamnă şi acest lucru. Mergeţi înainte, dar cu aceste valori: frumuseţea, bunătatea şi adevărul!”

Dorindu-le tinerilor să nu piardă niciodată „bucuria inimii”, Papa i-a asigurat de rugăciunea sa, îndemnându-i pe tinerii pelerini să se roage împreună la Sfânta Fecioară Maria, „Maica frumuseţii, Maica bunătăţii şi Maica adevărului”, ca să mijlocească „harul curajului de a merge înainte, chiar şi contra curentului”.


 

Sursa:ro.radiovaticana.va