Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Este nevoie de cultura respectării demnității persoanei umane: dezbatere în Vatican împotriva corupției

 
Este nevoie de cultura respectării demnității persoanei umane: dezbatere în Vatican împotriva corupției
  • 18 Iun 2017
  • 3119

Reprezentanți ai Bisericii, ai magistraturii, ai asociațiilor și ai victimelor corupției și crimei organizate au participat în data de 15 iunie, în Vatican, la o dezbatere internațională privind corupția, organizată de Departamentul în Serviciul Dezvoltării Umane Integrale. 

Dezbaterea internațională a avut scopul creării – la nivel nivel interdisciplinar  – a unei sinergii pentru contrastarea acestui fenomen, aflat în centrul cărții "Corrosione" (Coruziune ), a cardinalului Peter Turkson, prefect al aceluiași departament. «Ne-am gândit la acest eveniment în vederea înfruntării unui fenomen care conduce la încălcarea demnității persoanei umane», a spus cardinalul Turkson, evidențiind necesitatea sensibilizării opiniei publice referitor la exigența combaterii corupției. «Este de datoria noastră ca, prin acest departament, să protejăm și să promovăm respectarea demnității persoanei umane. De aceea încercăm să atragem atenția privitor la această tematică», a mai spus prelatul. «Corupția trebuie înfruntată mai ales în planul bătăliei culturale, printr-o logică ce nu este doar națională», este convins Raffaele Cantone, președintele Autorității naționale împotriva corupției, din Italia, care apreciază această inițiativă a departamentului vatican și angajarea profundă și constantă a papei Francisc împotriva corupției, pontiful exprimându-se în nenumărate rânduri împotriva corupției. «Corupția ajunge să-i slăbească și mai mult pe cei săraci și poate însemna un furt al viitorului » pentru tinerele generații, a mai spus Raffaele Cantone. 

La rândul său, părintele Ciotii, a explicat că există trei niveluri de acțiune împotriva corupției: educativ, cultural și al acțiunii civice. «De fapt, schimbarea are cu siguranță nevoie de instituții dar are nevoie mai ales de o revoluție culturală etică și socială care să pornească de jos și din interior», evidențiază părintele italian implicat în prima linie în lupta împotriva corupției, având convingerea că «azi este necesară o mișcare care să-i implice – tot mai mult – pe toți, astfel încât cetățenii să devină protagoniști și participanți.

Grupul de participanți la reuniunea de lucru dedicată luptei împotriva corupției lucrează la redactarea unui text comun care să reprezinte un ghid pentru următoarele inițiative. Printre acestea se semnalează, în prezent, necesitatea de a aprofunda, la nivel național și la nivelul doctrinei juridice a Bisericii, chestiunea privind excomunicarea din motive de corupție și asociere mafiotă.» (AM)



Sursa:ro.radiovaticana.va