Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să nu opunem rezistență Spiritului Sfânt, ci să ne lăsăm surprinși de Dumnezeu

 
Să nu opunem rezistență Spiritului Sfânt, ci să ne lăsăm surprinși de Dumnezeu
  • 08 Mai 2017
  • 4185

Să ne ferim de păcatul de a rezista Spiritului Sfânt dar să fim, în schimb, cât mai deschiși surprizelor lui Dumnezeu. În jurul acestui îndemn și-a țesut pontiful reflecțiile, la omilia Sfintei Liturghii de luni dimineață, din Casa Sfânta Marta, din Vatican. Inspirându-se din cartea Faptele Apostolilor, în care se istorisește despre confruntarea dintre Sfântul Petru și prima comunitate creștină privitor la deschiderea Bisericii față de păgâni, pontiful a amintit că Spiritul Sfânt pune în mișcare Biserica, dând mobilitate comunității creștine, înfăptuind minuni, lucruri noi, chiar dacă unora le era teamă de aceste noutăți ale Bisericii.

Papa Francisc: «Spiritul Sfânt este darul lui Dumnezeu, a acestui Dumnezeu, Tatăl nostru, care ne surprinde  mereu… Dumnezeul surprizelor. De ce [este astfel]? Pentru că este un Dumnezeu viu, un Dumnezeu care locuiește în noi, un Dumnezeu care este activ în inima noastră și care pășește alături de noi, în acest parcurs surprinzându-ne mereu. Și, după cum Tatăl a avut creativitatea de a crea lumea, Spiritul Sfânt are creativitatea de a înfăptui lucruri noi, zi de zi. Este un Dumnezeu care surprinde. »

Însă, acest lucru poate crea probleme, după cum s-a întâmplat cu Petru care a fost contestat de alți discipoli când au aflat că și unii păgâni au primit Cuvântul lui Dumnezeu. Din punctul lor de vedere, Petru a mers prea departe, reproșându-i acest lucru chiar până la punctul de a-l întreba 'încotro ne duci tu, cei care ai fost chemat să fii piatra Bisericii'?

Capitolul 11 din Faptele Apostolilor ni-l prezintă pe Petru care, în rugăciune fiind, are în extaz o viziune, care-l va face să ia o decizie curajoasă, chemându-i pe apostoli să se reunească și să discute pentru a ajunge la un acord:

Papa Francisc: «Mereu, din vremea apostolilor și până în zilele noastre, există păcatul opunerii rezistenței Spiritului Sfânt. Acesta este și păcatul pe care-l reproșa Ștefan membrilor Sinedriului, spunându-le 'voi și părinții voștri v-ați opus mereu Spiritului Sfânt'. [Ei spuneau] 'Nu! S-a făcut dintotdeauna așa și tot astfel trebuie să fie și în continuare. Nu veni cu această noutate, Petru. Stai liniștit, i-a o pastilă care să-ți calmeze nervii… . Stai liniștit.' Aceasta reprezintă închiderea față de vocea lui Dumnezeu. Și Domnul, în Psalmul 94, vorbește poporului său, îndemnându-l să nu-și învârtoșeze inima asemenea părinților săi.»

Îndreptându-și gândul spre Isus, Bunul Păstor, pontiful a atras atenția asupra pericolului de a-i opune rezistență Spiritului Sfânt, spunând că noi, creștinii, trebuie să știm să discernem noutatea care vine de la Dumnezeu și noutatea care vine de la diavol. «Credința»,  a adăugat, «nu se schimbă niciodată. Credința este aceiași, dar este în mișcare, crește, se lărgește». Citându-l pe Sfântul Vicențiu din Lerins, papa a evidențiat că 'adevărurile Bisericii merg înainte: se consolidează în ani, se dezvoltă cu timpul, cu anii, se lărgesc cu timpul și devin mai înalte odată cu vârsta Bisericii'». 'Să-i cerem lui Dumnezeu harul discernământului, pentru a nu greși strada și a nu cădea în imobilitate', a spus papa Francisc la finalul omiliei din cadrul Sfintei Liturghii de luni, 8 mai, celebrată în Capela Casei Sfânta Marta din Vatican.

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va