”Vestiți frumusețea căsătoriei dintre un bărbat și o femeie ca semn al uniunii sponsale dintre Cristos și Biserică”. Papa Francisc a primit sâmbătă, 25 februarie 2017, în audiență un grup de parohi care au participat zilele trecute la un curs de formare despre ”noul proces matrimonial”. Inițiativa a fost organizată de tribunalul canonic Rota Romana și a avut la bază noile îndrumări din exortația apostolică post-sinodală a papei Francisc ”Amoris Laetitia”. Roadele celor două adunări sinodale dedicate familiei, a remarcat Sfântul Părinte, au fost traduse în ”oportune norme juridice” cuprinse în două documente motu proprio: Mitis Iudex și Misericors Jesus.
”Nimeni nu cunoaște mai bine decât voi”, a spus papa preoților parohi, ”realitatea țesutului social din teritoriu, experimentând complexitatea variată cu uniuni celebrate în Cristos, uniuni de fapt, uniuni civile, uniuni eșuate, familii și tineri fericiți și nefericiți. Voi sunteți chemați să fiți însoțitori de drum pentru orice persoană și orice situație pentru a da mărturie și a sprijini”. Preocuparea de căpătâi, a continuat papa, trebuie să fie aceea de a da mărturie pentru harul sacramentului căsătoriei și binele primordial al familiei, celulă vitală a Bisericii și a societății, prin vestind căsătoria dintre un bărbat și o femeie ca semn al uniunii sponsale dintre Cristos și Biserică”.
Papa Francisc: «Nu încetați să aduceți aminte soților creștini că în sacramentul căsătoriei Dumnezeu, pentru a spune astfel, se oglindește în ei, întipărind chipul său și caracterul de neșters al iubirii sale. Căsătoria este, de fapt, icoana lui Dumnezeu, pe care El a creat-o pentru noi, El fiind comuniune desăvârșită a celor trei Persoane, Tatăl și Fiul și Spiritul Sfânt. Iubirea lui Dumnezeu Unul și Întreit și iubirea dintre Cristos și Biserică, mireasa sa, să fie centrul catehezei și al evanghelizării matrimoniale».
”În timp ce oferiți această mărturie”, a continuat papa Francisc în discursul adresat preoților parohi, ”străduiți-vă în același timp să-i sprijiniți pe cei care și-au dat seama de faptul că uniunea lor nu este o adevărată căsătorie sacramentală și au voința de a ieși din această situație”.
Papa Francisc: «În această activitate delicată și necesară faceți în așa fel încât credincioșii voștri să vă recunoască nu atât ca experți în documente birocratice sau norme juridice, ci ca frați care asumă disponibilitatea de a-i asculta și a-i înțelege».
Sfântul Părinte i-a îndemnat pe preoții parohi ca printr-o atitudine de ”întâmpinare și primire”, să se apropie, cu stilul caracteristic al Evangheliei, „de acei tineri care preferă să conviețuiască fără a se căsători. Aceștia, pe plan spiritual și moral, sunt printre cei săraci și cei mici, față de care Biserica, pe urmele Învățătorului și Domnului ei, vrea să fie mamă care nu-i abandonează dar care se apropie și se îngrijește. Chiar și aceste persoane sunt iubite de inima lui Cristos. Să aveți față de ele o privire de blândețe și de compasiune”.
Papa Francisc a amintit, în fine, că la întâlnirea cu membrii tribunalului Rota Romana a recomandat ca logodnicii să beneficieze de ”un adevărat parcurs catehumenal” care să cuprindă etapele drumului sacramental: timpii de pregătire la căsătorie, de celebrare a acesteia și ai anilor imediat următori. ”Vouă, parohilor, colaboratori indispensabili ai episcopilor, vă este încredințat în mod principal acest catehumenat”, a spus papa Francisc preoților parohi care au participat zilele trecute la cursul de formare privind noul proces matrimonial.
(rv - A. Dancă)