Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnirea naţională a preoţilor greco-catolici din Italia

 
Întâlnirea naţională a preoţilor greco-catolici din Italia
  • 24 Noi 2016
  • 4349
Iată, ce plăcut şi ce dulce este să locuiască fraţii împreună” (Ps 131,1). Sub acest motto a avut loc întâlnirea naţională a preoţilor greco-catolici români din Italia. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 17-19 noiembrie 2016 şi a fost găzduit de fraţii franciscani de la Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneţia, buni prieteni ai Bisericii noastre.
Lucrările întâlnirii au fost prezidate de monseniorul Ioan Alexandru Pop, coordonator al comunităţilor greco-catolice din Italia, alături de cei doi sinceli: pr. Barbolovici Vasile-Alexandru şi pr. Mureşan Marinel. Discuţiile plenare s-au concentrat asupra a trei teme principale: viitorul pastoraţiei, drepturile şi îndatoririle preoţilor şi drepturile şi îndatoririle sincelilor.
Cel mai amplu subiect dezbătut a fost cel legat de pastoraţia credincioşilor prezenţi în Italia. În acest sens, a fost prezentată decizia Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma de a înfiinţa un Birou Migrantes, pentru o mai bună organizare şi comunicare a comunităţilor din diaspora cu propria ierarhie. De asemenea, s-a vorbit despre raporturile cu episcopii romano-catolici italieni, toţi cei prezenţi susţinând nevoia unei mai bune organizări din punct de vedere ierarhic. A fost încurajată organizarea iniţiativelor culturale, astfel încât Biserica noastră să fie cât mai bine cunoscută. S-a pus la un moment dat întrebarea ce oferă această Biserică. Răspunsul a fost că Biserica Greco-Catolică română îl oferă înainte de toate pe Hristos cel răstignit, datorită martiriului recent prin care a trecut şi a episcopilor morţi în faimă de martiri sub regimul comunist. Tot în cadrul discuţiilor, a fost subliniată nevoia colaborării dintre preoţi, semn vizibil al fraternităţii, şi folosirea mijloacelor de comunicare moderne. Pe lângă discuţiile organizate, cei prezenţi au avut şi posibilitatea de a face schimb de idei în mod individual, atât seara cât şi în decursul zilei.
Discuţiile fructuoase s-au împletit în mod armonios cu momentele de spiritualitate. În fiecare dimineaţă preoţii greco-catolici s-au adunat alături de gazdele lor împrejurul Mesei Altarului pentru a celebra Sfânta Liturghie. Rugăciunea Dupăcinarului, pricesnele şi alte devoţiuni au constituit rugăciunea de seară. Fiind într-un loc bogat dintr-atâtea puncte de vedere, preoţii români au avut ocazia să viziteze oraşul şi să cunoască mai bine locurile. De asemenea, cei prezenţi s-au putut închina la moaştele sfântului evanghelist Marcu, aşezate în bazilica veneţiană cu acelaşi nume.
La finalul celor trei zile, preoţii greco-catolici şi-au luat rămas bun de la gazdele lor bune şi primitoare, s-au salutat între ei în mod frăţesc şi s-au îndreptat spre casele lor mai edificaţi şi mai întăriţi în credinţă, mulţumind Domnului pentru bucuria de a fi petrecut câteva momente împreună.
 
Diac. Ursuleac Ionuț
 


Sursa:bru-italia.eu