Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Poarta Sfântă s-a închis, dar Inima lui Cristos rămâne deschisă

 
Poarta Sfântă s-a închis, dar Inima lui Cristos rămâne deschisă
  • 21 Noi 2016
  • 3874

 

”Poarta sfântă s-a închis, dar pentru noi, rămâne deschisă până la sfârșitul timpurilor Inima lui Cristos, adevărata poartă a milostivirii”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată duminică, 20 noiembrie 2016, în Piața San Pietro, la încheierea Jubileului extraordinar al milostivirii.

În prezența a aproximativ 70 de mii de pelerini din toate țările, dar și a noilor cardinali creați la consistoriul din ziua precedentă, papa Francisc a prezidat la începutul celebrării euharistice și ritul închiderii Porții Sfinte a bazilicii San Pietro.

Papa Francisc: ”Părinte sfânt și atotputernic în iubire, care în Fiul tău Isus, născut din Fecioara Maria, ai manifestat chipul milostivirii tale nemărginite, privește cu bunătate la Biserica ta adunată în rugăciune la încheierea anului jubiliar. Recunoscători pentru darurile de har pe care le-am primit și încurajați să mărturisim, prin cuvinte și fapte, blândețea iubirii tale milostive, închidem Poarta Sfântă: Spiritul sfințitor să reînnoiască speranța noastră în Cristos mântuitorul, poartă mereu deschisă pentru cel care te caută cu inima sinceră, unica poartă care introduce în împărăția ce va să vină. Ție, Părinte, creator și iubitor al vieții, prin Isus Cristos, regele și domnul nostru, în Spiritul Sfânt mângâietorul, toată cinstea și mărirea în vecii vecilor. Amin!”.

După închiderea rituală a Porții Sfinte, celebrarea euharistică a continuat ca de obicei cu proclamarea lecturilor biblice luate de la ultima duminică a anului liturgic, după ritul roman sau latin, în care se celebrează solemnitatea ”Cristos, regele universului”. La predica Sfintei Liturghii, cu o amplă meditație despre evanghelia răstignirii lui Cristos pe cruce și rugăciunea tâlharului cel bun (Lc 23,35-43), papa Francisc a subliniat semnificația Anului sfânt al milostivirii:
Papa Francisc: ”Acest An al milostivirii ne-a îndemnat să redescoperim centrul, să ne întoarcem din nou la esențial. Acest timp de milostivire ne cheamă să privim adevărata față a Regelui nostru, cea care strălucește la Paști, și să redescoperim fața tânără și frumoasă a Bisericii, care strălucește atunci când este primitoare, liberă, credincioasă, săracă în mijloace și bogată în iubire, misionară. Milostivirea, ducându-ne la inima Evangheliei, ne îndeamnă să renunțăm, totodată, la obișnuințe și consuetudini care pot împiedica slujirea împărăției lui Dumnezeu; să găsim orientarea noastră numai în regalitatea perenă și smerită a lui Isus, nu în adaptarea la formele efemere de regalitate și la puterile schimbătoare ale fiecărei epoci”.

Referindu-se la rugăciunea tâlharului cel bun – ”Isuse, amintește-ți de mine când vei intra în împărăția ta” (v. 42) – papa a remarcat că acesta ”nu s-a închis în sine, dar cu greșelile lui, cu păcatele și problemele lui, s-a adresat lui Isus. A cerut să fie amintit și a simțit milostivirea lui Dumnezeu: «Astăzi vei fi cu mine în paradis». Dumnezeu, abia îi oferim posibilitatea, își amintește de noi. El este gata să șteargă cu totul și pentru totdeauna păcatul, pentru că memoria sa nu înregistrează răul făcut și nu ține mereu cont de nedreptatea îndurată, cum face memoria noastră. Dumnezeu nu își aduce aminte de păcat, ci de noi, de fiecare dintre noi, fiii săi iubiți. Și crede că este întotdeauna posibil să începi din nou, să te ridici”.
Papa Francisc: ”Să cerem și noi darul acestei memorii deschise și vii. Să cerem harul de a nu închide niciodată porțile reconcilierii și iertării, ci să știm să mergem dincolo de rău și de divergențe, deschizând orice posibilă cale de speranță. După cum Dumnezeu crede în noi înșine, cu mult peste meritele noastre, tot la fel și noi suntem chemați să insuflăm speranță și să oferim o șansă celorlalți. Pentru că, chiar dacă se închide Poarta Sfântă, rămâne mereu larg deschisă pentru noi adevărata poartă a milostivirii, care este Inima lui Cristos. Din coasta străpunsă a Celui înviat izvorăsc până la sfârșitul timpurilor milostivirea, mângâierea și speranța”.

”Mulți pelerini”, a încheiat papa Francisc predica Sfintei Liturghii, ”au trecut pragul Porților Sfinte și, departe de zgomotul cronicilor, au gustat marea bunătate a Domnului. Să mulțumim pentru aceasta și să ne amintim că am fost învestiți cu milostivire ca să ne înveșmântăm cu simțăminte de milostivire pentru a deveni la rândul nostru instrumente de milostivire. Să mergem mai departe pe această cale împreună. Să ne însoțească Fecioara Maria, care se afla lângă cruce, ea ne-a născut acolo ca o blândă Maică a Bisericii care pe toți dorește să-i adune sub mantia ei. Sub cruce, ea l-a văzut pe tâlharul cel bun primind iertarea și l-a luat pe discipolul lui Isus ca pe un fiu al ei. Este Maica milostivirii, căreia ne încredințăm: orice situație a noastră, orice rugăciune a noastră, îndreptată spre ochii săi cel milostivi, nu va rămâne fără răspuns”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii papa Francisc a semnat scrisoarea apostolică ”Misericordia et misera” promulgată cu ocazia încheierii Anului sfânt al milostivirii. Scrisoarea, înmânată de pontif mai multor participanți la Sf. Liturghie, va fi prezentată presei luni, 21 noiembrie a.c., de arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Consiliului pontifical pentru promovarea noii evanghelizări.

La rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a mulțumit celor care au conlucrat pentru buna reușită a Jubileului extraordinar al milostivirii și a menționat beatificarea, în Franța, a părintelui Maria Eugen al Pruncului Isus, călugăr carmelit, fondator. În fine, a încredințat toți credincioșii Fecioarei Maria, ca să-i ajute să fructifice darurile spirituale ale Jubileului milostivirii.
Papa Francisc: ”Mulțumesc în mod special Consiliului pontifical pentru promovarea noii evanghelizări și celor care au cooperat în diversele sale articulații. O amintire recunoscătoare adresez celor care au contribuit spiritual la reușita Jubileului: mă gândesc la persoanele în vârstă și bolnave, care s-au rugat fără încetare, oferind și suferințele lor pentru Jubileu. Aș vrea să le mulțumesc în chip special călugărițelor de viață claustrală, la vigilia Zilei «Pro orantibus», care se celebrează mâine”.

Primiți la încheiere și Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 20 noiembrie, la încheierea Anului sfânt al milostivirii.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va