Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Unitatea, exigență esențială a credinței noastre

 
Unitatea, exigență esențială a credinței noastre
  • 11 Noi 2016
  • 3461

 

Sfântul Părinte i-a primit în audiență joi, 10 noiembrie a.c, pe cei aproximativ 70 de participanți la adunarea plenară a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, printre care se numără și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Întâlnirea a avut loc în jurul orei prânzului, în Sala Clementină din Palatul Apostolic.

Adresându-se participanților, Sfântul Părinte i-a mulțumit cardinalului Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, amintind oportunitatea de a trăi de-a lungul anului "numeroase și semnificative întâlniri ecumenice, atât la Roma cât și în cursul unor călătorii". "Fiecare dintre aceste întâlniri a fost pentru mine izvor de consolare, deoarece am putut constata că dorința de comuniune este vie și intensă", a amintit pontiful, reafirmând că  dorința de unitate a creștinilor este una dintre principalele sale preocupări", exprimându-și totodată speranța ca această râvnire să fie împărtășită de cât mai mulți botezați.

Papa Francisc: «Unitatea creștinilor este o exigență esențială a credinței noastre, o trebuință care izvorăște din adâncul ființei noastre de credincioși în Isus Cristos. Invocăm unitatea pentru că-l invocăm pe Isus Cristos. Vrem să trăim unitatea pentru că vrem să-l urmăm pe Cristos, vrem să trăim iubirea sa, să gustăm din misterul său de a fi una cu Tatăl, ce este de fapt esența iubirii divine. Isus însuși, în Duhul Sfânt, ne asociază la rugăciunea sa: "După cum tu, Părinte, eşti în mine şi eu în tine, aşa şi ei să fie în noi una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis".»

Explicând că nu este suficient să se fie de acord în înțelegerea Evangheliei, pontiful a amintit că este necesar ca noi toți credincioșii să fim uniți cu Cristos și în Cristos, atrăgând totodată atenția asupra unor false modele de comuniune. Pentru evitarea unor astfel de erori, papa Francisc a evidențiat trei aspecte: unitatea nu este rod al eforturilor noastre omenești; unitatea nu este uniformitate și, al treilea aspect, unitatea nu înseamnă absorbție, încorporare.

În încheierea discursului adresat participanților la adunarea plenară a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, pontiful a evidențiat că "ecumenismul este autentic atunci când suntem capabili să ne mutăm atenția de la noi înșine, de la propriile argumentații și formulări, la Cuvântul lui Dumnezeu care necesită să fie ascultat, primit și răspândit în lume. De aceea, diferitele comunități creștine sunt îndemnate 'să nu-și facă concurență una alteia', ci să colaboreze".

Pontiful a amintit recenta vizită efectuată în Suedia, la Lund, spunând că i-a amintit "cât este de actual principiul ecumenic formulat acolo de Consiliul Ecumenic al Bisericilor deja în 1952, care le recomanda creștinilor 'să facă împreună toate lucrurile, în afara situațiilor în care profunde dificultăți legate de convingeri nu ar fi impus să se acționeze în mod separat'.

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va