Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Conferinţă internaţională privind bolile rare şi uitate

 
Conferinţă internaţională privind bolile rare şi uitate
  • 09 Noi 2016
  • 3189

'În contextul Jubileului Milostivirii, lupta împotriva bolilor rare şi neglijate reprezintă un act de milostenie evanghelică inevitabilă', a spus secretarul Consiliului Pontifical pentru Operatori Sanitari, mons. Jean-Marie Musivi Mupendawatu prezentând luni, 7 noiembrie, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, cea de-a XXXI-a Conferinţă Internaţională dedicată bolilor rare, la care vor participa 320 de cercetători şi operatori sanitari din peste 50 de ţări ale lumii. Evenimentul va avea loc în Vatican, între 10 şi 12 noiembrie. 

În prezent, bolile rare recunoscute sunt între 6 şi 8 mii, 80% dintre acestea fiind de origine genetică, persoanele afectate fiind de aproximativ 500 de milioane. Însă, peste un miliard de persoane suferă de boli ignorate, dar care generează nu mai puţină suferinţă persoanelor afectate. Prin iniţiativa reuniunii internaţionale din Vatican, intitulată 'Pentru o cultură a sănătăţii primitoare şi solidare în slujba persoanelor afectate de boli rare sau neglijate', se doreşte atragerea atenţiei asupra tăcerii care se rezervă deseori acestor boli'. Conferinţa va oferi spaţiu şi dezbaterilor privind boli uşor de tratat, precum holera, febra tifoidă care lovesc în special zonele rurale, regiunile afectate de conflicte armate, cartierele mărginaşe populate de cocioabe, unde lipseşte apa potabilă, iar igiena minimă este aproape inexistentă. 

În cadrul întâlnirii cu presa, prilejuită de prezentarea conferinţei, mons. Musivi Mupendawatu a pus accentul pe trei aspecte: reformă, îngrijire şi atenţia faţă de mediul în care trăieşte pacientul. La rândul său, părintele Augusto Chendi, sub-secretarul departamentului vatican pentru operatorii sanitari a reamintit că: 'Biserica nu încetează să amintească ştiinţei şi, totodată, legislatorilor şi responsabililor socio-economici, necesitatea de a se pune în slujba binelui comun, asumându-şi în special datoria de a se ocupa şi de bolile rare pentru care cu greu vor putea fi recompensaţi economic de investiţiile financiare în domeniul cercetării.'

Privind efortutile actuale ale Bisericii pentru combaterea situaţiilor de boală la nivel mondial, mons. Mupendawatu, a amintit acţiunile concrete ale multor congreţii, evidenţiind în special activitatea desfăşurată de membri ai Congregaţiei Fatebenefratelli în timpul epidemiei de Ebola, din Sierra Leone, Liberia şi Guinea, toţi călugării activi în teritoriile afectate pierzându-şi viaţa.

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va