Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Milostivirea și dialogul umanizează relațiile interpersonale

 
Milostivirea și dialogul umanizează relațiile interpersonale
  • 22 Oct 2016
  • 4009

"Dialogul le permite persoanelor să se cunoască și să-și înțeleagă în mod reciproc exigențele", a spus papa Francisc la cateheza audienței jubiliare de sâmbătă, 22 octombrie, dedicată temei "Milostivire și dialog", inspirată din relatarea biblică a convorbirii dintre samariteană și Mântuitorul Isus, din capitolul 4 al Evangheliei după Sfântul Ioan. La audiența jubiliară au participat circa 100 de mii de pelerini.

Referindu-se la beneficiile dialogului, pontiful a subliniat câteva aspecte caracteristice:
"În primul rând, este un semn de mare respect, pentru că impune persoanelor o atitudine de ascultare și le pune în situația de a putea percepe aspectele cele mai frumoase ale interlocutorului. În al doilea rând, dialogul este o expresie a carității deoarece, chiar și fără a ignora diferențele, poate ajuta la căutarea și împărtășirea binelui comun. De asemenea, dialogul ne îndeamnă să ne raportăm la celălalt, văzându-l ca pe un dar al lui Dumnezeu care ne interpelează și ne cere să-l recunoaștem [n.n.în celălat]."

Pentru a contura în mod și mai clar semnificația dialogului, Sfântul Părinte s-a oprit și asupra situațiilor în care dialogul nu există: când impunem propriile idei, făcând să prevaleze în raport cu opinia celorlalți, când nu ascultăm îndeajuns sau când avem tendința de a-l întrerupe pe celălalt. "În schimb, adevăratul dialog are nevoie de momente de liniște în care să trăim darul extraordinar al prezenței lui Dumnezeu în fratele nostru", a spus Sfântul Părinte.

Revenind asupra roadelor dialogului, în cateheza jubiliară intitulată "Milostivire și dialog", pontiful a subliniat efectele pozitive avute de dialog în vederea umanizării relațiilor interpersonale și a depășirii neînțelegerilor.

Papa Francisc: "Este mare nevoie de dialog în familiile noastre și s-ar rezolva cu mult mai ușor diverse problematici dacă s-ar învăța ascultarea reciprocă. Tot astfel, în relația dintre soț și soție, dintre părinți și fii; și cât ajutor ar putea veni totodată de la dialogul dintre profesori și elevii lor| sau dintre directori și angajați, astfel încât să se descopere cele mai bune cerințe ale muncii."

Desigur, pontiful a pus în lumină valoarea dialogului în Biserică, ce s-a revelat a fi foarte necesar de-a lungul timpului, pentru înțelegerea necesităților prezente în inima fiecărei persoane și pentru contribuirea la realizarea binelui comun. Descriind dialogul ca pe o exigență, pontiful a accentuat necesitatea dialogului în responsabilitatea privind păzirea creației și relațiile dintre religii, "pentru a descoperi adevărul profund al misiunii lor în mijlocul oamenilor, în vederea contribuirii la construirea păcii și a unei rețele de respect și fraternitate".

Papa Francisc: "În concluzie, toate formele de dialog sunt expresii ale marii exigențe a iubirii lui Dumnezeu care merge în întâmpinarea tuturor, punând în fiecare o sămânță a bunătății sale, astfel încât să poată colabora la opera sa creatore. Dialogul înlătură zidurile diviziunii și neînțelegerii, construiește punți de comunicare și nu permite ca cineva să se izoleze și să se închidă în lumea sa mică."

Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la încheierea audienței jubiliare de sâmbătă, 22 octombrie a.c.


 



Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie