Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc

 
FOTO/VIDEO: 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc
  • 20 Sep 2016
  • 6983

Astăzi, se  aniversează 150 de ani de la nașterea marelui poet George Coșbuc, născut la 20 septembrie 1866, în Hordou, azi Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud; fiind al optulea dintre dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc și ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu.

Poetul s-a născut în anul fondării Academiei Române, al cărui membru va deveni după 50 de ani, respectiv la cei 50 de ani ai săi (1916), înscriindu-se într-o pleiadă de învățați greco-catolici care au făcut parte sau au condus cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă din ţară. A fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania. Creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit și un autor canonic. A dus o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor. A tradus foarte mult din lirica străină, dând o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea. Statistic vorbind, este cel mai citit autor român.

Personalitatea lui George Coșbuc a fost omagiată cu această ocazie în mai multe localități din județul de proveniență al poetului. La Beclean pe Someș, Parohia Greco-Catolică „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în colaborare cu Catedrele de limba și literatura română de la Școala Gimnazială ,,Grigore Silași” și de la Colegiul Național  ,,Petru Rareș” din localitate, au organizat luni, 19 septembrie 2016, începând cu ora 18, o manifestarea culturală ce și-a propus să marcheze cei 150 de ani de la nașterea poetului.



Programul manifestării a debutat printr-un TEDEUM în memoria  poetului, celebrat în biserica parohială, urmat de o serie de prezentări care s-au desfășurat în oratoriul proaspăt construit al parohiei. După un cuvânt de salut din partea Pr. Protopop Felician Neagoș, în care a mulțumit celor prezenți pentru participare și părintelui Alin Cîndea pentru inițiativă, a avut loc o prezentare media cu titlul „George Coșbuc, poet al plaiurilor năsăudene și bistrițene”. În continuare a avut loc prezentarea „George Coșbuc, fiul al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice” a preotului Alin Cîndea, urmată de prezentarea profesorului Ioan Radu Zăgreanu, cu tema „Fețele poeziei coșbuciene”. Elevii clasei a VI-a C ai Școlii Gimnaziale ,,Grigore Silași” au susținut momentul poetic ,,Zările, de farmec pline”, recitând versuri cu tematică descriptivă din lirica poetului. Profesorul Florian Filip, de la catedra de istorie a Colegiul Național ,,Petru Rareș” a prezentat contextul  istoric în care s-a născut și a trăit George Coșbuc, iar profesorul Andrei Moldovan, Președintele Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, autorul lucrării ,,George Coșbuc sau lirismul pragurilor”, apărută în a patra ediție la Editura ,,Școala Ardeleană”, a făcut o amplă prezentare pe care o puteți viziona mai jos.

Manifestarea s-a încheiat cu mai multe cântece având ca libret versuri coșbuciene. Au interpretat: Andreea Sidor, Mădălina Simișdean, Pr. Protopop Felician Neagoș, profesoarele Liuța Zăgreanu și Maria Kerekeș.

(GALERIE FOTO)

M.A.