Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace la 71 de ani de la dezastrul de la Hiroshima

 
Mesajul Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace la 71 de ani de la dezastrul de la Hiroshima
  • 09 Aug 2016
  • 3401

„Nu unii contra altora, deloc și niciodată!”. Acesta a fost strigătul de pace lansat de Fericitul Paul al VI-lea în fața adunării generale a Națiunilor Unite la 4 octombrie 1965. Același apel la pace s-a auzit sâmbătă, 6 august 2016, în catedrala din Hiroshima, la încheierea Liturghiei celebrată în memoria victimelor, la 71 de ani de la atacul cu bombă atomică. Cu această ocazie, Consiliul Pontifical pentru Justiție și Pace a transmis un mesaj în care a dorit să sublinieze valoarea ceremoniilor comemorative, unindu-se în „rugăciune de solidaritate și speranță” cu Biserica din Japonia.

În numele președintelui, cardinalul Peter Turkson, și a tuturor membrilor consiliului, mesajul a fost citit de părintele iezuit Michael Czerny, oficial al dicasterului roman, care a mers în Japonia pentru a lua parte la o serie de inițiative în amintirea tragicului bombardament din anul 1945, care a provocat peste o sută patruzeci de mii de victime.

Părintele iezuit a participat la o conferință de două zile, la Tokyo, dedicată dezarmării și siguranței, promovată de Conferința Mondială a Religiilor pentru Pace și de Universitatea Națiunilor Unite din capitala japoneză. 

Mesajul Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace subliniază coincidența comemorării victimelor de la Hiroshima cu sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care „revelează gloria lui Cristos și cere un răspuns de ascultare și urmare a lui Dumnezeu”. „Supunerea totală a lui Cristos față de voința Tatălui face umanitatea Sa transparentă gloriei lui Dumnezeu, care este iubirea și milostivirea”, remarcă textul mesajului, citând cuvintele papei Francisc.

În această perspectivă, comemorarea catastrofei nucleare devine „o ocazie unică și specială” de reculegere și rugăciune pentru victime. „Să ne rugăm și să acționăm în mod solidar cu victimele bombelor atomice și a tuturor războaielor și terorismului din toată lumea”, se citește în mesajul dicasterului roman.

De asemenea, părintele Czerny a evidențiat, în mod particular, contextul Anului Jubiliar al Milostivirii. „Acest jubileu”, a spus preotul iezuit, „ne dă nouă tuturor posibilitatea de a revedea momentele de păcat și durere din viața noastră, nu pentru a ne simți zdrobiți și disperați, ci pentru a permite harului iubirii lui Dumnezeu să intre în inima fiecăruia cu iertarea și vindecarea”.

Inspirându-se din cuvintele papei Francisc, mesajul Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace amintește că Tatăl „nu obosește niciodată să ne deschidă poarta inimii sale pentru a ne repeta că ne iubește și că dorește să împărtășească viața sa cu noi”. Iată de ce „din inima Preasfintei Treimi, din intimitatea cea mai profundă a misterului lui Dumnezeu, țâșnește și curge fără încetare marele râu al milostivirii. Biserica este chemată înainte de toate să fie mărturisitor adevărat al milostivirii, profesând-o și mărturisind-o drept centru al revelației lui Isus Cristos”.

„În timp ce comemorăm bombardamentele atomice din urmă cu 61 de ani”, se citește în încheierea mesajului dicasterului roman, „Anul Milostivirii și sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului să ne inspire, să ne învețe și să ne conducă. Harul iertării, reconcilierii, solidarității și speranței să atingă fiecare persoană, grup social și comunitate de credință pe care o întâlnim”.

(rv – I. Ursuleac)



Sursa:ro.radiovaticana.va