Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat de presă CCEE: Semne ale speranţei în Europa şi în lume

 
Comunicat de presă CCEE: Semne ale speranţei în Europa şi în lume
  • 03 Iul 2013
  • 4121
“Nu-ţi fie frică! Evanghelia nu este împotriva ta ci este în favoarea ta. Ai încredere! În Evanghelie care este Isus, vei găsi speranţa puternică şi de durată la care aspiri. Fii sigură. Evanghelia speranţei nu dezamăgeşte.” (Ecclesia in Europa, 121).

Cu acest mesaj de speranţă adresat Bisericii din Europa de Fericitul Ioan Paul al II-lea s-a încheiat a 41-a întâlnire a secretarilor generali ai Conferinţelor Episcopale, care s-au întâlnit la Varşovia (Polonia) din 27 până în 30 iunie, la invitaţia Preşedintelui Conferinţei Episcopale Poloneze (CEP) şi Vicepreşedinte al CCEE, mons. Józef Michalik şi al Secretarului general al CEP episcopul Wojciech Polak. Firul roşu al întâlnirii a fost trasat de tema noii evanghelizări la 10 ani de la Exortaţia Apostolică Ecclesia in Europa în Anul Credinţei.

Lumini şi umbre în Europa. De la Ecclesia in Europa la Anul Credinţei: 10 ani de nouă evanghelizare

În ultimul deceniu lumea şi implicit Europa, a avut puternice provocări, schimbări neaşteptate, nu întotdeauna dorite, coerente, logice şi credibile. Acest lucru reiese din modalitatea cu care Episcopul greco-catolic de Oradea, (România), mons. Virgil Bercea a dorit să analizeze actuala situaţie europeană. Confuzia adusă în ultimii 10 ani de multele schimbări sociale şi culturale, reprezintă în acelaşi timp cauza şi efectul anumitor fenomene legate de tentativele de a distruge cultura familiei şi a binelui comun pentru a ajunge la o viziune eminamente egocentrică, hedonistă şi consumistă a vieţii umane. Chiar dacă nu este a lumii, Biserica este în lume şi este ca atare chemată să fie semn a lui Dumnezeu, adică semn de mântuire şi speranţă.

Precum amintea prof. Paul H. Dembinski de la Observatorul financiar din Geneva, pentru a întâmpina provocările de astăzi nu trebuie să se rămână la o abordare exclusiv financiară a vieţii aşa cum este orientarea de astăzi care tinde să transforme raporturile umane în tranzacţii simple şi să caute eficacitatea finanţelor în locul fecundităţii relaţiilor şi ca atare să privească doar prezentul şi să uite construirea viitorului.

Mons. Juan Antonio Martinez Camino, secretar al Conferinţei episcopale spaniole a dorit în schimb să sublinieze importanţa de a privi criza mai în profunzime, amintind ceea ce spunea Papa Benedict al XVI-lea: “chestiunea socială a devenit în mod radical o chestiune antropologică” (Caritas in veritate, 75) apare deci clar că de fapt criza spirituală are un rol decisiv în actuala situaţie pe care o trăieşte Europa.

Pe de altă parte, Europa, dincolo de criza economică şi spirituală, este plină de semne de speranţă aşa cum demonstrează diferitele raporturi ale secretarilor care au vorbit.

O înţelegere radicală a Noii Evanghelizări

Proclamarea unui An al credinţei a realizat în fiecare parte din Europa evenimente destinate să retrezească credinţa. Aşa cum amintea însă mons. Markus Stock, Secretar al Conferinţei episcopale din Anglia şi Ţara Galilor, este important ca Biserica să aibă o înţelegere radicală a noii evanghelizări. A merge în întâmpinarea tuturor celor botezaţi dar care nu mai trăiesc credinţa îi face pe creştini nu doar să se apropie de persoanele prezente pe străzile noastre dar şi la a fi în acelaşi timp docili la ascultarea lui Dumnezeu  pentru a înţelege că doar El este răspunsul la dorinţa cea mai profundă a inimii omului. De multe ori mărturia martirilor secolului XX a fost evocată pentru a indica faptul că doar un raport personal cu Cristos, raport ce devine şi cultură este capabil să promoveze misiunea evanghelizatoare a Bisericii. Biserica este chemată să fie nu doar într-o poziţie în care reacţionează dar în avangarda entuziasmului prin metodele şi expresiile cu care prezintă conţinutul întotdeauna actual al credinţei: Isus Cristos.

Campania “Unul dintre noi”

Multe Conferinţe episcopale au aderat la iniţiativa “Unul dintre noi”, care doreşte să stopeze finanţarea activităţilor care presupun distrugerea embrionilor umani în cadrul cercetării în sprijinul dezvoltării şi al sănătăţii publice. Constatarea mobilizării multor cetăţeni în jurul acestei iniţiative care dă mărturie de interesul lor pentru apărarea vieţii, chiar şi în formele sale cele mai vulnerabile, este un semn de speranţă.

Biserica în Polonia

Prezenţa reprezentanţilor Bisericii din peste 30 de ţări europene a fost de asemenea ocazia pentru o cunoaştere mai profundă a Bisericii din Polonia care se pregăteşte să sărbătorească 1050 de ani de la botezul naţiunii (966-2016). Noua evanghelizare, apărarea vieţii şi a familiei, şomajul în creştere reprezintă unele din provocările Bisericii poloneze.

Secretarii au fost informaţi de evoluţia care a dus la semnarea istorică de către Patriarhul Moscovei, PF Kiril şi a preşedintelui CEP mons. Józef Michalik, a unui document comun adresat Bisericilor şi popoarelor Rusiei şi Poloniei în vederea reconcilierii. De asemenea participanţii au însoţit cu rugăciunea lor de mulţumire semnarea declaraţiei comune care invită la dialog, la iertare şi reconciliere popoarele Poloniei şi Ucrainei, declaraţie semnată pe 28 iunie a.c. cu ocazia celei de a 70-a aniversări a masacrului de la Wołyń, de către conducerea Bisericii de rit bizantin şi cea de rit latin a celor două ţări.

Biserica din Europa unită cu Biserica din întreaga lume

Multe sunt şi semnele de speranţă care ajung de la Biserica din celelalte părţi ale lumii, aşa cum au dat mărturie Secretarul Federaţiei Conferinţelor Episcopale din Asia (FABC), pr. Raymond O’ Toole, şi de Secretarul Adunării episcopilor catolici din Ţara Sfântă, pr. Pietro Felet, care au intervenit la întâlnire. În ciuda diferitelor situaţii dificile în care trăiesc creştinii, uneori fiind persecutaţi pentru credinţa lor, Biserica este peste tot un semn de speranţă apreciată în mod special pentru caritatea sa lipsită de discriminare în regiuni şi situaţii în care şi statele ajung cu dificultate. Un alt semn de speranţă este entuziasmul reinnoit cu care laicatul catolic din Ţara Sfântă şi din ţările în care există FABC îl arată în modul deplin cu care îşi asumă identitatea creştină şi datoria lor de a da mărturie.

În cursul întâlnirii secretarii CCEE şi COMECE au prezentat activităţile celor două organisme episcopale europene.

Întâlnirea a avut şi numeroase momente de rugăciune şi de fraternitate. În mod special a fost foarte apreciată veghea de rugăciune pentru Europa, animată de tineri polonezi în timpul căreia s-a dat citire unor diferite fragmente relevante şi actuale pentru Europa de astăzi, preluate din Exortaţia Apostolică Ecclesia in Europa.

Întâlnirea s-a încheiat duminică, 30 iunie, cu celebrarea Euharistică prezidată de Nunţiul Apostolic, Mons. Celestino Migliore, împreună cu comunitatea locală în capitala poloneză.

Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE) reuneşte cele 33 de Conferinţe Episcopale de pe continent, reprezentate de preşedinţii lor, şi Arhiepiscopul de Luxemburg, Arhiepiscopul Principatului de Monaco, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului, precum şi Episcopul de Chişinău (Republica Moldova) şi Episcopul de Muncaci (Ucraina). Preşedintele CCEE este Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Primat al Ungariei; vicepreşedinţi sunt: Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova, şi Arhiepiscopul de Przemyśl (Polonia), Józef Michalik. Secretarul General al CCEE este Părintele Duarte da Cunha. Sediul Secretariatului este în St. Gallen (Elveţia).  www.ccee.eu

Biroul de presă al CCEE


Sursa:www.egco.ro