Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa la Porţiuncula, într-un pelerinaj simplu dar semnificativ în Anul Sfânt al Milostivirii

 
Papa la Porţiuncula, într-un pelerinaj simplu dar semnificativ în Anul Sfânt al Milostivirii
  • 04 Aug 2016
  • 3707

4 august 2016. La finalul audienţei generale de miercuri, 3 august, papa Francisc a menţionat că joi, 4 august, merge în pelerinaj la bazilica papală „Sfânta Maria a Îngerilor în Porţiuncula”, cu prilejul împlinirii a opt secole de la instituirea „Iertării din Assisi”, sărbătorită în data de 2 august.

„Va fi un pelerinaj foarte simplu, dar foarte semnificativ în acest An Sfânt al Milostivirii. Vă cer tuturor să mă însoţiţi cu rugăciunea, invocând lumina şi puterea Duhului Sfânt şi cereasca mijlocire a sfântului Francisc”, a spus papa Francisc în cadrul audienţei generale.

Pontiful călătoreşte cu elicopterul, plecând din Vatican la ora 15. La sosire, după circa 45 de minute, Sfântul Părinte merge la bazilica papală „Sfânta Maria a Îngerilor” pentru un moment de rugăciune în tăcere şi reculegere în capela Porţiuncula. Succesiv, pontiful ţine o cateheză inspirată din fragmentul luat din Evanghelia după Sfântul Matei, în care Isus îi spune lui Petru să ierte greşelile nu de şapte ori ci de şaptezeci de ori câte şapte. Urmează salutul pontifului adresat călugărilor franciscani găzduiţi în infirmeria mănăstirii şi, succesiv, credincioşilor prezenţi în piaţa bazilicii.

În aşteptarea papei Francisc, fratele Michael Perry, ministru general al Ordinului Fraţilor Minori, ne aminteşte semnificaţia Sărbătorii Iertării de la Assisi:
M. Perry: „Sărbătoarea Iertării de la Assisi este o celebrare a milostivirii pentru întreaga lume, cum spune papa Francisc. Recent, adresându-se tinerilor le-a spus să nu le fie teamă să primească darul milostivirii. Uneori, ne este teamă de acest dar pentru că primind aceste haruri de la Dumnezeu trebuie să ne schimbăm viaţa şi, uneori, nu dorim să ne schimbăm stilul de viaţă, modul de a vedea lucrurile. Porţiuncula este un centru spiritual unde se pot primi aceste haruri, care oferă acea primire spirituală în măsură să reconstruiască persoana şi umanitatea întreagă.”

Semnificaţia Iertării din Assisi este aceiaşi şi după opt secole de la instituire, după cum explică ministrul general al Ordinului Fraţilor Minori:
M. Perry: „Dând o privire la contextul mondial actual, mai ales la situaţiile de mare dificultate cauzate de conflicte armate şi de violenţe, consider că azi este nevoie mai mult ca oricând de marele dar al iertării, posibilitate pe care Dumnezeu ne-o oferă în prezent la fel ca în urmă cu opt secole.”  

Şi episcopii di Umbria, regiunea italiană în care se află oraşul Assisi, îi dau bun-venit papei Francisc. Într-un comunicat al Conferinţei Episcopilor din Umbria, se spune:

„La câteva zile de la bucuria trăită la Cracovia şi de la rugăciunea în tăcere de la Auschwitz, papa Francisc revine în ţinutul nostru pentru a aminti cu gratitudine, alături de noi, momentul instituirii „Iertării din Assisi”.

“Venind ca pelerin la Porţiuncula, în mod discret şi recules, surprindem un ulterior imperios îndemn de a deveni cerşetori ai milostivirii lui Dumnezeu pentru a putea să o dăruim fraţilor, în special într-un timp ca cel în care trăim, în care întunericul pare uneori în înghită lumina”, se citește de asemenea în comunicat.

Episcopii din regiunea italiană Umbria evidenţiază totodată punerea în lumină, de către papa Francisc, a valorii gesturilor de milostivire de fiecare zi, fapte care „seamănă în ţesutul social acele seminţe de viaţă şi de speranţă care sunt în măsură să contrasteze şi să învingă răul.”

În comunicatul semnat de cardinalul Gualtiero Bassetti, episcopatul din Umbria îi adresează papei Francisc bun-venit, cu afecţiune filială şi fraternă.



Sursa:ro.radiovaticana.va