Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Șaisprezece ani de la trecerea la Tatăl a Unchiului Mihai

 
Șaisprezece ani de la trecerea la Tatăl a Unchiului Mihai
  • 10 Iul 2016
  • 3754

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie a.c.) a reunit la Prilog, în Țara Oașului, un număr mare de credincioși veniți din întreaga țară pentru a se ruga împreună cu Ierarhul Eparhiei de Maramureș, PS Vasile Bizău și preoții prezenți aici pentru odihna și pomenirea celui care decenii la rând a atras bolnavii de pretutindeni ce căutau puțină alinare. Și aici, la Prilog, fiecare știa că găsește acel ceva pe care-l caută sau chiar mai mult de atât, pentru că aici găseau, șezând pe un pat vechi, mereu același, un călugăr bătrân, paralizat pe partea dreaptă, care și-a dedicat întreaga viață primind persoanele suferinde, cărora le dădea tratament trupesc și sufletesc spre vindecare; iar tratamentul lui nu s-a întâmplat niciodată să dea greș. „Dacă tratamentul va da greș, nu va fi din cauza acestuia, ci din cauza persoanei care-l prepară, că nu a respectat întocmai indicațiile oferite sau a celor ce îngrijesc bolnavul, că nu și-au dorit într-adevăr ca el să se vindece”, spunea Unchiul Mihai (așa cum toți îl numeau), profet din zilele noastre, trimis parcă de Dumnezeu ca să mai aline suferința unui popor zdruncinat de atâtea necazuri într-o perioadă atât de cruntă a istoriei, după cum spunea PS Claudiu Pop într-un discurs rostit cu vreo doi ani în urmă.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată în curtea mănăstirii, începând cu ora 11:00. Au concelebrat pr. Laurian Daboc, protoegumen al Ordinului Bazilian, pr. Feier Iacob, protopop de Oaș, pr. Ermil Jurja (stareț al mănăstirii din Prilog) și un sobor de preoți din Oaș și preoți călugări ai ordinului Sfântul Vasile cel Mare (OSBM).  

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Vasile a explicat faptul că noi toți suntem datori să mulțumim Domnului pentru tot ceea avem și trăim în timpul vieții, atât evenimente fericite, cât și mai puțin fericite: „Suntem datori să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru orice gând bun pe care îl avem și îl ducem la îndeplinire. Suntem datori să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-am primit; la fel, pentru încercările prin care trecem, pentru neajunsurile pe care le avem în viață. Pentru toate se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu. Și atunci când rugăciunea noastră este o rugăciune intensă de cerere și suntem într-o nevoie mare, și atunci (rugăciunea) se înscrie în aceeași dimensiune a mulțumirii pentru că, creștinul este un fiu care se adresează Tatălui Ceresc. Creștinul este un fiu care știe că are în cer un Tată și că acest Tată este atât de iubitor, atât de purtător de grijă, atât de binevoitor față de fii, încât nimic rău nu se poate întâmpla în ceea ce înseamnă destinul omului”. Vorbind despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Episcopul afirmă: „Sărbătorindu-i pe cei doi corifei ai apostolilor, învățăm de la ei cum Dumnezeu lucrează în sufletele oamenilor și cum face și din noi ucenici și apostoli. Așa cum Isus i-a chemat pe cei doi, precum și pe ceilalți apostoli, în a-L urma și a învăța de la El, că este blând și smerit cu inima, apoi în a învăța să-L iubească și să iubească, ca apoi să poată să-L vestească lumii, tot așa, și pe noi Dumnezeu ne cheamă. Viața omului este o chemare…”, a afirmat Arhiereul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a celebrat parastasul pentru odihna sufletului Unchiului Mihai (decedat iunie 2000) și al surorii sale, Ana (călugăriță baziliană), amândoi înmormântați în curtea mănăstirii.

Părintele Laurian Daboc a mulțumit tuturor pentru prezență și a explicat în câteva cuvinte ceea ce reprezenta Mănăstirea de la Bixad  pentru viața spirituală a Bisericii înainte de confiscarea ei de către Regimul Comunist: „Pelerinajele începeau la Bixad la Bunavestire și se terminat la Sfântul Dumitru. În toate sărbătorile din această perioadă a anului, pelerinii erau așteptați la mănăstirea Bixadului pentru a-L căuta pe Dumnezeu, pentru a se spovedi și sigur, poate lucrul cel mai important al pelerinajului este, așa cum spunea Preasfințitul Vasile, căutându-L pe Dumnezeu, mărturisindu-ne păcatele, cerându-I iertare, să ne propunem într-adevăr să ne convertim, să ne schimbăm inima… să fim mai buni, mai răbdători, mai milostivi… La pelerinaje, creștinii alergau la icoana Maicii Domnului, pe care anul trecut Preasfințitul a binecuvântat-o, după ce a fost restaurată și de atunci se găsește aici în biserică. De peste două sute de ani, credincioșii aleargă la această icoană… Vă invit ca și în acest an, pe data de 14 august, ajunul Sfintei Mării, să participați în număr cât mai mare la procesiunea pe care o vom face cu Icoana Maicii Domnului la biserica de la Trip, pentru a ne ruga împreună acolo”, a spus părintele protoegumen OSBM.

Biroul eparhial de presă

prilog_1prilog_2prilog_3prilog_4prilog_5prilog_6



Sursa:www.bru.ro