Sâmbătă, 5 martie 2016, mai mulți ierarhi ai bisericilor ortodoxe din Albania, Georgia, România, Rusia și Serbia s-au adunat la Loreto, în Italia, pentru o zi de studiu și rugăciune în sanctuarul care păstrează Casa în care a locuit Sfânta Familie de la Nazaret, adusă aici în 1294. Prin această inițiativă lumea ortodoxă recunoaște în mod oficial cea mai veche relicvă mariană.
Liderii ortodocși din toată Europa s-au adunat în bazilica de la Loreto, sub conducerea mitropolitului Ghenadie al Italiei și Maltei, cu ocazia celui de-al VII-lea centenar de la fondarea bazilicii pontificale. Reuniunea ierarhilor ortodocși s-a desfășurat în prezența arhiepiscopului catolic de Loreto, monseniorul Giovanni Tonucci. Referitor la această întâlnire, reprezentantul patriarhatului ecumenic de la Constantinopol în Italia și Malta, mitropolitul Zervos Ghenadie a spus că „este o etapă glorioasă, deoarece are loc după multe întâlniri importante: între papa Francisc și patriarhul Bartolomeu la Roma și Constantinopol, între papa Francisc și patriarhul Kirill. Este o perioadă de mare importanță, deoarece vedem că aceste două lumi, cea latină occidentală și cea bizantină orientală, doresc cu adevărat să iasă din criză și să arate tuturor unitatea și prosperitatea omenirii. La Loreto ne rugăm pentru a obține protecția Sfintei Fecioare. Cea mai veche relicvă mariană se află în acest loc sfânt și ecumenic, unde noi ne rugăm și pe care îl apreciem. Așadar această perioadă este cu adevărat importantă pentru că toți doresc să se întâlnească pentru a duce lumii mesajul speranței, iar singura comoară care îi poate da omului puterea și fericirea este Mântuitorul nostru, Isus Cristos”.
Arhiepiscopul Giovanni Tonucci a spus că „bisericile orientale surori se mândresc cu legăturile istorice în ceea ce privește Casa de la Loreto” și este „providențial faptul că întâlnirea de studiu și rugăciune are loc în Bazilica Sfintei Case, într-un spirit de credință și fraternitate”.
Cu privire la ecumenism, dialog și fraternitate, mitropolitul Ghenadie a spus că „acesta este spiritul pe care îl dă Biserica lui Cristos, nu diviziunile. Diviziunile sunt făcute de oameni, dar Biserica lui Cristos este mereu nedespărțită. Prin unirea acestei Biserici, pe care noi suntem datori să o facem, realizăm, de fapt, testamentul Mântuitorului Isus Cristos: «ca toți să fie una». Omul trebuie să îi fie frate aproapelui său și cred că Sfânta Casă de la Loreto transmite această comoară inestimabilă, iar pentru asta este glorioasă. Trebuie să ne rugăm și să simțim în inima noastră că poate cel mai mare păcat al lumii este divizarea Bisericii, divizările dintre noi, pe care Dumnezeu nu le dorește. Iar Dumnezeu suferă, deoarece nu am realizat încă testamentul său: ca toți să fie una”.