Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ISIS a distrus cea mai veche MĂNĂSTIRE CREŞTINĂ din Irak

 
ISIS a distrus cea mai veche MĂNĂSTIRE CREŞTINĂ din Irak
  • 22 Ian 2016
  • 3620

Jihadiştii Statului Islamic din Irak au mai făcut o victimă importantă: cea mai veche mănăstire creştină din Irak a fost aruncată în aer, în locul străvechiului lăcaş de cult tronând în momentul de faţă un morman de moloz.

Noi imagini obţinute cu ajutorul sateliţilor au confirmat zvonurile iniţiale cu privire la distrugerea completă a mănăstirii cu hramul Sfântul Ilie din Mosul care rezistase vreme de 1400 de ani vicisitudinilor naturii şi oamenilor.

În biroul său de la Erbil, Irak, preotul catolic Paul Thabit Habib, 39 de ani, priveşte încremenit imaginile surprinse înainte şi după nimicirea lăcaşului de cult, cocoţat cândva pe unul din dealurile din Mosul, oraşul său natal. “Nici nu pot să-mi exprim tristeţea. Istoria noastră creştină din Mosul a fost în mod barbar călcată în picioare. Tot ce se întâmplă este o încercare disperată  de eliminare sau exterminare a noastră de pe acest pământ”, spune preotul.

Temuta grupare teroristă Statul Islamic, desprinsă din nu mai puţin sângeroasa Al-Qaida,  controlează în prezent regiuni importante din Irak şi Siria. Crimele comise de jihadiştii ISIS sunt de ordinul miilor iar monumentele şi lăcaşurile de cult percepute ca o ofesă la adresa islamului au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului. Sute de mii de creştini – ale căror rădăcini în zonă sunt vechi de aproape 2000 de ani - au fost nevoiţi să-şi părăsească locurile de baştină şi să ia calea exilului de teama persecuţiilor religioase.

Biserica Sfântul Ilie se adaugă astfel celor peste 100 de situri şi monumente istorice – biserici, moschei, morminte etc – distruse de jihadişti în Siria şi în Irak. De asemenea, muzee, biblioteci şi multe valoroase opere de artă au fost arse, iremediabil deteriorate sau vândute traficanţilor de artă.

“O mare parte din istoria tangibilă a fost distrusă”, spune Manuel Yousif Boji, preot al Bisericii Catolice Caldeene din Southfield, Michigan. “Nu este însă prima dată când biserica noastră este supusă persecuţiilor, dar avem încredere în adevăr şi în puterea Celui de Sus”, mai spune Boji.

Mănăstirea Dair Mar Elia era situată în Provincia Ninive, la sud de Mosul. Fusese fondată în jurul anului de 595 d.Hr. de Mar Elia, un calugar asirian, care a studiat anterior la Al-Hirah şi mai târziu, în mănăstirea mare, de la muntele Ezla în Turcia. Mănăstirea, care ulterior a fost pretinsă de caldeeni, a fost centrul comunităţii creştine regionale timp de secole. A fost renovată în secolul 17 de către Hurmizd Alqushnaya. În 1743, liderul persan Şahul Nadir a ordonat distrugerea bunurilor sale şi uciderea călugărilor care locuiau acolo. Mănăstirea a rămas în ruine până la începutul secolului XX, atunci când unele săli şi camere au fost restaurate.

În 2003, mânăstirea a fost victima unui nou incident: turela unui tanc - care fusese atacat cu obuze - a explodat şi a ajuns într-un zid al lăcaşului. Trupele irakiene au intervenit pentru a curăţa locul, moment în care conducerea a fost preluată de trupele americane, care au desenat cu vopsea simbolul „Screaming Eagle” (al Diviziei 101 Airborne) pe unul din zidurile mânăstirii.

Preotul catolic miliar Jeffrey Whorton, care a săvârşit multe slujbe în altarul mânăstirii distruse de ISIS, s-a arătat îndurerat de pierderea istorică. „Era un loc sacru iar distrugerea lui ne afectează teribil. Trebuia sa te apleci ca să intri, dar făceam asta de fiecare dată cu bucurie pentru înăuntru ne aştepta ceva de-a dreptul grandios.  Nu ştiu de ce ne purtăm aşa unii cu ceilalţi. Profetul Ilie plânge”, a declarat acesta.



Sursa:www.evz.ro