Scena finală din “Star Wars: Trezirea Forței” v-a fascinat? Surprinzător, frumosul peisaj și anticele ruine nu au fost parte dintr-un decor al unui platou special pregătit pentru film, ci o insulă reală. Mai intrigant este faptul că ruinele antice pe care le vedeți în film sunt rămășițele unei mănăstiri creștinedine din Irlanda secolului al șaselea. În acest context, simbolismul scenei finale ne vorbește, nu numai subliniind temele fundamentale spirituale ale filmului, dar, de asemenea, oferind o interesantă meditație despre lupta invizibilă care zguduie lumea noastră.
Dacă alegerea filmării pe insula Skellig Michael a fost motivată în principal de panorama impresionantă, J.J. Abrams a declarat deasemenea: "am fost onorați să primim permisiunea de a filma acolo. Am respectat locul cât mai mult posibil pentru că am știut că a fost un loc sacru."
Mănăstirea de pe insulă a fost fondată de unul dintre cei mai mari sfinți irlandezi, Sfântul Finnian în secolul al VI-lea. Sfântul Finnian a fost format de ucenicii Sfântului Patrick, și a devenit un maestru influent care de-a lungul secolelor a inspirat mulți sfinți irlandezi. Sfântul Finnian și călugări au trăit timp de secole pe Skellig Michael imitând exemplul Părinților deșertului care s-au retras din lume pentru a se dedica rugăciunii, postului și ascezei. Încercau să oprească valul de rău din lume, ghidați de cuvintele rostite de Isus ucenicilor Săi: "Acest tip de demoni nu se poate alunga decât prin rugăciune" (Marcu 9, 29).
Pentru noi cei de astăzi, asta înseamnă că dacă vrem cu adevărat să luptăm cu forțele răului din prezent, trebuie să reînnoim viața noastră de rugăciune și de post. Avem nevoie de un răspuns spiritual la întunericul care a căzut asupra lumii noastre.
Traducere: LCP