Bilanţul victimelor atentatelor comise vineri, 13 noiembrie 2015, la Paris a ajuns la 132 de morţi şi 349 de răniţi, dintre care 42 sunt în stare critică. A fost decretat doliu național pentru trei zile. Pe străzile Parisului sunt în stare de alertă maximă militari și polițiști cu pistoale-mitraliere la piept. Se efectuează controale în trafic. Măsurile de securitate maximă sunt prevăzute pentru întreg teritoriul Franței. Stare de urgență decretată de Președintele Hollande se dorește a fi extinsă pentru încă 3 luni. O astfel de situație nu a mai fost întâlnită în Franța din 1961.
Redacția e-communio.ro a contactat Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris pentru a afla cum influențează această situație critică viața comunității românești din capitala Franței. Părintele Mihai Marina, a avut amabilitatea de a răspunde câtorva întrebări pentru a înțelege mai bine cu ce se confruntă cei care trăiesc la Paris.
Redacția: Ce sentiment vă încearcă după cele întâmplate vineri seara?
Pr. Mihai Marina: Unul apăsător, de stupoare, dar ne încredințăm Tatălui milostivirii și ne rugăm pentru victime, pentru cei răniți și pentru familiile acestora, precum și pentru întreaga Franță cufundată în doliu și tristețe.
Care este situația actuală în capitala Franței?
Autoritățile încearcă să facă tot ceea ce le stă în putință pentru maximizarea siguranței cetățenilor. Cu toate acestea se poate sesiza o oarecare panică în rândul populației. Duminică seara, în Catedrala Parisului, a fost celebrată Sfânta Liturghie pentru victimele atentatelor și pentru familiile acestora la care au participat și autoritățile statului, însă în urma unei alerte acestea au fost evacuate înaintea terminării slujbei. La fel, în Piața Republicii, cei peste o mie de oameni adunați pentru a aduce omagiu victimelor s-au dispersat ascunzându-se în magazine în urma unor zgomote asemănătoare focurilor de arme. Din fericire, în ambele situații au fost alerte false.
Cum este atmosfera în rândul credincioșilor comunității greco-catolice române? Au participat la slujbă duminica aceasta?
Unii dintre ei m-au sunat pentru a mă întreba dacă se celebrează slujba, deoarece înțeleseseră că sunt interzise adunările în locurile publice în urma decretării stării de urgență. I-am liniștit, deoarece această interdicție nu se aplică slujbelor celebrate în biserici.
Comunitatea s-a reunit în număr mare precum în fiecare duminică, dar totuși au fost unii care nu au putut veni din cauza faptului că unele linii de metrou și linia B a trenului regional nu au circulat, iar ei depinzând de acestea nu au putut ajunge la slujbă.
Sunt forțe armate care păzesc bisericile?
Nu se observă o prezență polițienească în fața tuturor bisericilor. Bisericile de cartier își continuă activitatea în mod normal. Cu toate că pe ușa fiecărei biserici este afișat un avertisment, în urma atentatelor din ianuarie, care invită la o vigilență maximă. Însă sunt anumite lăcașuri de cult, foarte vizitate de turiști, în fața cărora patrulează forțe armate precum în fața altor obiectivelor turistice.
Ce părere au tinerii din comunitatea greco-catolică de la Paris despre cele întâmplate?
Sâmbătă seara trebuia să avem o întâlnire, dar am fost nevoiți să o amânăm. Cei cu care am reușit să vorbesc sunt îndurerați și șocați de ceea ce s-a întâmplat. Le este greu să înțeleagă ce-i determină pe acești tineri să ucidă cu atâta sălbăticie.
Se simt în siguranță credincioșii comunității acolo unde locuiesc?
Da. Nu și-au exprimat nici unul dintre ei îngrijorarea. Cu toate că o familie care locuiește într-un cartier unde au avut loc atentate a fost obligată de forțele de ordine să aștepte o bună perioadă de timp înainte de a putea să se întoarcă acasă. Iar o altă familie, la intrarea în Paris, a fost oprită în trafic de către poliție pentru o verificare de rutină. Toate aceste măsuri luate de autorități îi determină să se simtă protejați.
Vă este teamă?
În urma evenimentelor de vineri sunt polițiști și militari cam peste tot. Când ieși pe stradă ai un sentiment de siguranță, dar mai presus de toate cred că bunul Dumnezeu ne poartă de grijă.
Vă mulțumim pentru amabilitatea cu care ați răspuns întrebărilor noastre.
Cu mare drag. Ne încredințăm Fecioarei Maria și rugăciunilor dumneavoastră.
ACC