Duminică, 8 noiembrie 2015, în Parohia Greco-Catolică din Sărmaşu, jud. Mureş, a fost o întreită zi de sărbătoare. Întâi de toate, pentru că fiecare dumincă este sărbătoarea Învierii Domnului, în al doilea rând, pentru că s-a prăznuit Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli şi Îngeri, iar în al treilea rând, pentru că în această dată credincioşii şi autorităţile au omagiat şi au participat la un parastas de pomenire în memoria unui fiu al oraşului şi al parohiei: profesorul academician Liviu Rusu.
La slujba de pomenire părintele protopop Alin Moldovan şi-a exprimat mulţumirea că parohia este loc de rugăciune pentru înaintaşii iluştri, iar pr. dr. Anton Rus a transmis mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian şi a evidenţiat cum mediul religios şi intelectual al familiei preoţeşti în care s-a născut şi s-a format Liviu Rusu a fost atmosfera prilenică pentru devenirea profesională şi morală a viitorului membru al Academiei Române.
Evenimentul a făcut parte dintr-un program organizat de Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmaşu și Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, în parteneriat cu Asociația „Libris", din Brașov. La slujba de pomenire, dar şi la celelalte evenimente din programul organizat la Casa de Cultură, au participat Acad. Ionel Haiduc, Prof. dr. Vasile Voia, Prof. dr. Ilie Rad, Cluj-Napoca, Dimitrie Poptămaș şi alte personalităţi. Coordonatorul întregului program a fost Dinuca Burian de la Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmașu, iar moderatorul simpozionului de evocări a fost Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș.
Liviu Rusu s-a născut la 9 noiembrie 1901, în casa preotului Constantin Rusu şi al soţiei sale Ema, născută Turi. În 1928 îşi obţine doctoratul în filosofie, specialitatea psihologie, la Universitatea din Cluj, iar în 1935 obţine un doctorat în estetică la Sorbona, Franţa. Din 1938 este profesor titular de estetică la Facultatea de Filosofie şi Lietre din Cluj, de unde este înlăturat de noile autorități în 1948. Până în 1961 este bibliotecar, alături de Lucian Blag, la Academia R.P.R., filiala Cluj. Din 1961 în 1971 la catedră, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în specialitatea Literatură universală şi comparată. Moare în 17 decembrie 1985, la Cluj. A scris tratate şi cărţi de specialitate. În anul 2006 este numit membru post-mortem al Academiei Române.
Pr. protopop Alin Moldovan, Sărmaşu