Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Participare românească la canonizarea Sfinţilor Ludovic Martin și Maria Zelia Guérin

 
FOTO: Participare românească la canonizarea Sfinţilor Ludovic Martin și Maria Zelia Guérin
  • 18 Oct 2015
  • 3944

Duminică, 18 octombrie 2015, cu ocazia canonizării părinților Sfintei Tereza a Pruncului Isus, în Piaţa Sfântul Petru au fost prezenţi numeroşi români, printre ei numărându-se: PS Petru Gherghel – Episcop al Diecezei romano-catolice de Iași, PS Mihai Frățilă – Episcop al Eparhiei greco-catolice de București, PS Claudiu – Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Pr. Gabriel Buboi, Rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma.

(ALBUM FOTO)

"Cei care au fost azi proclamați Sfinți, au slujit în mod constant cu o extraordinară umilință și iubire pe frați, imitându-l pe Învățătorul divin", a spus Papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii în cadrul căreia au fost ridicați la cinstea altarelor patru noi sfinți. "Mărturia luminoasă a acestor noi sfinți ne îndeamnă să perseverăm pe calea slujirii pline de bucurie a fraților, încrezători în ajutorul lui Dumnezeu și în protecția maternă a Mariei", a spus Pontiful, după ce a descris în sinteză slujirea celor patru noi sfinți.

Referindu-se la trăsăturile spirituale ale sfinților soți creștini Ludovic Martin și Maria Zelia Guérin,  părinții Sfintei Tereza a Pruncului Isus, canonizați în contextul desfășurării la Vatican a Sinodului dedicat familiei, Pontiful a evidențiat faptul că: "și-au trăit slujirea creștină în familie, construind zi după zi un mediu de credință și de iubire; în acest climat au încolțit vocațiile fiicelor, printre care se numără Sfânta Tereza a Pruncului Isus.

În omilia Sfintei Liturghii, pornind de la lecturile Liturghiei duminicii a 29-a de peste an, Pontiful d-a oprit asupra tipului de preoție exercitat de Isus, în contrast cu modalitatea în care lumea contemporană concepe puterea, în funcție de criterii mondene, de ambiții și arivism.

"Isus exercită în esență o preoție a milostivirii și a compasiunii. El a experimentat în mod direct dificultățile noastre și cunoaște din interior condiția noastră omenească; faptul că nu a experimentat păcatul nu-l împiedică să-i înțeleagă pe păcătoși. Gloria sa nu este a ambiției sau a setei de dominare, ci este o glorie făcută din iubirea față de oameni, a căror slăbiciune o asumă și o împărtășește, oferindu-le harul care însănătoșește și însoțește cu infinită bunătate parcursul lor frământat".

Făcând referire la Evanghelia duminicii, după Sfântul Marcu, capitolul 10, în care se relatează despre Iacob și Ioan, fiii lui Zebedeu, care s-au apropiat de Isus cerându-i să le asculte cererea, punându-i să stea unul la dreapta și altul la stânga în gloria Sa, Papa a explicat necesitatea diferenței dintre eforturile lumii de a obține puterea și modul de comportament la care sunt chemați discipolii lui Cristos.

"Față de persoanele care se zbuciumă să obțină putere și succes, discipolii lui Isus sunt chemați să facă contrariul. De altfel le atrage atenția, spunându-le: 'Voi ştiţi că cei care sunt consideraţi conducători ai popoarelor le domină şi cei mari dintre ei îşi fac simţită puterea asupra lor. Dar între voi să nu fie aşa! Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie sclavul vostru şi cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul tuturor!' (Mc 10, 42-44) Pentru că nici Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi". Cu aceste cuvinte indică slujirea ca stil de exercitate a autorității în comunitățile creștine. Cine-i slujește pe alții fără a avea nici un prestigiu exercită adevărata autoritate în Biserică. Isus ne îndeamnă la schimbarea mentalității, la trecerea de la aviditatea de putere la bucuria de a nu avea vizibilitate și de a sluji; de dezrădăcinare a instinctului de dominație asupra altora și de exercitare a virtuții umilinței."

La tradiționala rugăciune mariană "Îngerul Domnului", Papa Francisc și-a exprimat profunda preocupare privind situația de puternică tensiune și violență care afectează Țara Sfântă. "În acest moment este nevoie de foarte mult curaj și de foarte multă tărie sufletească pentru a respinge ura și răzbunarea și a împlini gesturi de pace".

Sursa text: ro.radiovaticana.va

Foto: Liviu Ursu