Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Persecutați și Uitați

 
Persecutați și Uitați
  • 15 Oct 2015
  • 5174

”Persecutați și Uitați”: Raportul Fundației Ajutor Bisericii care Suferă asupra persecuțiilor anticreștine

Creștinii reprezintă grupul religios cel mai persecutat, iar situția lor continuă să se înrăutățească în țările unde se confruntă de mult timp cu grave limitări a vieții religioase. Acest lucru reiese din raportul ”Persecutați și Uitați. Raport asupra Creștinilor persecutați din cauza credinței lor între 2013-2015”, prezentat astăzi la Roma de către Fundația pontificală Ajutor Bisericii care Suferă. La conferința de presă au intervenit: Louis Raphael I Sako, patriarhul catolic al caldeenilor, Mons. Matthew Man-oso Ndagoso, arhiepiscop de Kuduna în Nigeria, Mons. Antonio Franco, Alfredo Mantovano, Marta Petrosillo.

Raportul analizează situația creștinilor în lume și persecuția pornită împotriva lor în 22 de țări în care suferă grave limitări a libertății religioase. Studiul arată că numărul țărilor în care creștinii sunt persecutați este mare și că în multe cazuri situația se înrăutățește. În 17 din 22 de țări analizate condiția creștinilor s-a agravat între octombrie 2013 și iunie 2015.

În comparația cu raportul din 2011-2013 a fundației ”Persecutați și Uitați”, numărul națiunilor clasificate ca fiind de ”extremă” persecuție a crescut de la 6 la 10. Alături de  China, Eritreia, Iran, Arabia Saudită, Pakistan și Coreea de Nord au fost adăugate Irak, Nigeria, Sudan și Siria. E de notat faptul că ”noile intrări” poartă toate amprenta extremismului islamic. Zece din 17 țări în care au fost înregistrate agravări au fost lovite de violența fundamentaliștilor. Un caz clar este cel al Irakului, unde peste 120 de mii de creștini au fost obligați să aleagă între moarte sau convertire de către Statul Islamic (ISIS). Și din Nigeria, din cauza sectei extremiste Boko Haram au fost nevoiți să plece 100 de mii de creștini doar din dieceza Maiduguri, unde au fost distruse mai bine de 350 de biserici.

Violențele determină din ce în ce mai mulți creștini să emigreze. Exodul creștinilor  din Orientul Mijlociu ar putea face ca prezența de secole a creștinilor în regiune să se diminueze până la dispariție. În Irak de exemplu, comunitatea creștină s-a micșorat de la un milion la mai puțin de 300 de mii din 2002 până astăzi. Dacă această tendință va continua, creștinii vor dispărea în mai puțin de 5 ani.

Nu e doar extremismul islamic singura formă de fundamentalism ostilă creștinilor. În India mișcările naționaliste indu au desfășurat numeroase atacuri anticreștine, și chiar arhiepiscopul de Ranchi, cardinalul Telesphore Toppo, a fost amenințat cu moartea. În Sri Lanka extremiști budiști au distrus sau au cauzat închiderea a numeroase biserici. În 2014 au fost atacate 60 de capele și biserici, iar în 2013 mai bine de 105.

În Israel, unica țară în care populația creștină este în creștere,  au crescut în mod alarmant atacurile împotriva creștinilor. Când în iunie 2015 a fost lovită Biserica Pâinii și a Peștilor, mulți lideri creștini au considerat atacul ca și o expresie a mai multor atacuri foarte precise. Pe de altă parte confirmarea lui Netanyahu la alegerile din martie 2015, și alianța lui cu partidul naționalist religios ebraic, alimentează teama creștinilor, care în ciuda asigurărilor guvernamentale, se îndoiesc că interesele lor ar putea să fie protejate de autorități.

O altă clasă a țărilor în care creștinii sunt persecutați sunt țările guvernate de regimuri autoritare și totalitare. Este cazul Coreei de Nord unde în martie 2014 Kim Jong a ordonat execuția a 33 de creștini, acuzați că ar fi spioni. În țara asiatică se extimează că cel puțin 10% din circa 400 de mii de creștini sunt reținuți în câmpuri de concentrare în care suferă torturi, crime, violuri, experimente medicale. Deținuții din motive religioase sunt tratați mult mai sever decât ceilalți.

Și în Eritrea, numită nu din întâmplare Corea de Nord a Africii, se presupune că sunt aproximativ 3000 mii de arestați – în mare parte creștini – închiși din motive religioase.

În China și Vietnam libertatea de cult este limitată de către stat. În Vietnam decretul 92 obligă grupurile religioase să obțină autorizație pentru întâlnirile religioase și preoții să participe la programe de educare.

În China anul 2014 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru creștini, cu mai bine de 449 de lideri religioși arestați. În 2015 au fost 650 de agresiuni în provincia Zeijang, între care distrugerea totală sau parțială a multor biserici.

Fundația ”Persecutați și Uitați” consideră că și în acele țări în care gradul de violare a libertății religioase e mai mic, îngrijorarea există. În Rusia, de exemplu, legea este destul de severă în cei privește pe creștini, iar în unele cazuri comunitățile religioase nu și-au putut înregistra propriile biserici. În Turcia creștinii sunt considerați cetățeni de clasa a doua.

Traducere: AMR

 



Sursa:acs-italia.org