Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa în Bolivia: întâlnirea cu reprezentanţii autorităţilor civile

 
Papa în Bolivia: întâlnirea cu reprezentanţii autorităţilor civile
  • 09 Iul 2015
  • 3872

Dacă politica este dominată de speculaţia financiară sau economia se bazează pe paradigma tehnocratică şi utilitaristă, nu se pot rezolva problemele grave care afectează umanitatea în zilele noastre: a spus papa Francisc reprezentanţilor autorităţilor civile din Bolivia, pe care i-a întâlnit miercuri, 8 iulie, ora locală 19.00 (ora 02.00 în România), în Catedrala La Paz. Papa a dăruit catedralei din capitala boliviană un potir.

La puţine ore de la sosirea în a doua ţară inclusă în călătoria sa apostolică, o „patrie inocentă şi frumoasă” a Americii Latine, Pontiful a evidenţiat în discursul său legătura strânsă care există între mediul politic, social şi Creaţie, îndemnând la o ecologie integrală şi un dialog deschis în ceea ce privesc chestiunile legate de negocierea maritimă dintre Bolivia şi statele vecine:

„În această ţară, în care aviditatea, egoismul şi perspectivele sectare au întunecat istoria, astăzi, a spus papa Francisc, poate fi un timp de integrare”. Bolivia este cea care poate oferi Americii Latine noi „sinteze culturale” .

Angajamentul pentru binele comun

„Fiecare dintre noi aici prezent, în felul său − a spus Papa − împărtăşeşte vocația de a lucra pentru binele comun. Acum 50 de ani – a continuat Papa adresându-se reprezentanţilor civili – Conciliul Vatican al II-lea definea binele comun ca fiind împreunarea «tuturor condițiilor sociale care permit grupurilor şi indivizilor să ajungă mai uşor şi mai bine la perfecţiunea personală»”.

Papa Francis a mulțumit celor prezenți „pentru aspiraţia lor – în funcție de rolul și misiunea fiecăruia – pentru ca societatea boliviană să se îndrepte spre perfecţiune. Continuaţi să căutaţi frumosul, adevărul şi binele, în acest angajament pentru binele comun. Fie ca un asemenea efort − a continuat Pontiful citând enciclica «Laudato Si'» − să ajute la cultivarea unui respect şi mai mare pentru persoana umană care, prin drepturi fundamentale și ordine inalienabile pentru dezvoltarea sa generală, pacea socială, și merită spus, stabilitatea și securitatea unei ordini, care nu se materializează fără a se pune accent pe justiție distributivă”.

Legătura dintre mediul social, natural, politic și economic: pentru o ecologie integrală


„În drumul spre catedrală  − a mărturisit Papa celor prezenți − am putut vedea vârfurile munţilor Hayna Potosi și Illimani, «muntele tânăr» și cea care marchează «locul unde răsare soarele». De asemenea, am remarcat casele simple care se confundă cu peisajul colinar și am admirat unele lucrări de arhitectură”.

„Mediul natural și cel social, ambientul politic și economic − a remarcat Pontiful− sunt în strânsă legătură. Acest lucru ne încurajează să punem bazele unei ecologii integrale, care, desigur, include toate dimensiunile umane, pentru a putea rezolva gravele probleme sociale și de mediu din zilelor noastre. Altfel, ghețarii vor continua să retragă din aceşti munți, iar conștiința lumii care dorim să o lăsăm  generaţiilor viitoare, prin orientare, sens și valorile, se va retrage asemenea acestor ghețari”. Papa Francisc a subliniat încă o dată că ecologia integrală presupune „să aveam grijă de mama Terra și în acelaşi timp să avem grijă de oameni, unii din alţii”.

 


Importanța tradițiilor locale
Papa a subliniat nevoia pe care o avem unii de alţii, în această strânsă legătură caracteristică întregii Creaţii: „Dacă politica este dominată de speculații financiare sau economia se bazează doar pe paradigma utilitară și tehnocrată a producției maxime, nu se pot nici măcar înţelege, cu atât mai puţin rezolva marile probleme cu care se confruntă omenirea”.

De asemenea, Pontiful a subliniat importanţa culturii, prin care înţelege „nu doar dezvoltarea capacității intelectuale a omului în ştiinţe şi abilitatea sa de a crea frumuseţe prin artă, ci şi tradițiile populare locale, cu sensibilitatea lor deosebită pentru mediul în care au apărut și căruia îi dau un sens”.

Rolul religiei în dezvoltarea unei culturi a solidarității și responsabilității


„Tot aşa − a subliniat Succesorul lui Petru − este nevoie de o educație care cultivă atitudinile morale şi etice ale solidarității și responsabilității în rândul oamenilor. Trebuie să recunoaștem rolul specific al religiei în dezvoltarea culturii și beneficiile pe care le poate aduce societății. Creștinii, în special, ca ucenici ai Evangheliei, sunt purtători ai unui mesaj de mântuire, care are în el capacitatea de a înnobila oamenii, de a inspira către idealuri înalte, capabile să dea un impuls acțiunilor care depăşesc interesul individual, permițând posibilitatea de a renunța în favoarea celorlalţi, sobrietatea și alte virtuți care ne susțin și ne unesc”.

Să nu confundăm „bunăstarea” cu „binele comun”


„Ne obişnuim atât de ușor cu inechitatea din jurul nostru, încât nu mai avem nicio reacţie la manifestările sale. Astfel – a spus papa Francisc în catedrala La Paz– confundăm fără să ştim, «binele comun» cu «bunăstarea», mai ales atunci când suntem noi cei care se bucură de ea. Bunăstarea se referă exclusiv la abundenţa materială − explică Papa− tinde să fie egoistă, pentru a putea apăra interesele particulare, nu se gândeşte la alții, ci doar să dea frâu consumismului. Înţeleasă astfel, bunăstarea, în loc să ajute, conduce la posibile conflicte și dezintegrare socială. Ca perspectivă dominantă, ea generează corupția, care descurajează și face atât de mult rău”.

 „Cu toate acestea – a continuat Pontiful –  binele comun depăşeşte suma intereselor individuale. Binele comun este o schimbare: o trecere de la ceea ce este «cel mai bine pentru mine» la ceea ce este «cel mai bine pentru toată lumea». El include tot ceea ce determină coeziunea unui popor: obiective comune, valori comune, idealuri care îndreaptă privirea cetăţenilor către perspective comune şi depăşesc orizonturile individuale”.

Creștinii sunt chemați să fie ferment, pentru ca Evanghelia să ajungă până la marginile lumii
Actorii sociali, au responsabilitatea de a ajuta la construirea unității și la dezvoltare societăţii.

„Libertatea − a mai spus Papa în capitala boliviană − este întotdeauna contextul cel mai bune pentru gânditori, asociații civile şi mass-media să-şi poată îndeplini misiunea lor cu pasiune și creativitate, pentru a servi binelui comun”.

„Creștinii sunt chemați să fie aluat printre oameni, aducând mesajul lor societăţii. Lumina Evangheliei lui Cristos nu este proprietatea Bisericii, ci o servește, astfel încât acesta să ajungă până la marginea lumii”.

Importanța libertății religioase: credința nu poate fi redusă la sfera subiectivă


„Credința − a spus Papa − este o lumină care nu se stinge, nu are umbre, dar se aprinde şi direcţionează cu respect conștiința și istoria fiecărei persoane și a fiecărei societăți umane”.

Creştinismul a jucat un rol foarte important în formarea „identităţii poporului bolivian. „Libertatea religioasă − cum vine deseori înţeleasă ca expresie în mediul − ne aminteşte de asemenea, că nu putem reduce credința la sfera pur subiectivă, nu este o sub-cultură. Acesta este  provocarea noastră, să încurajăm și să promovăm operele sociale ale spiritualităţii și ale angajamentului nostru creștin”.

Familia amenințată din toate părţile, trebuie susţinută


Şi în Bolivia, Papa a subliniat importanţa familiei, care este „amenințată din toate părțile de violență domestică, alcoolism, sexism, droguri, șomaj, insecuritate civilă, abandonarea persoanelor în vârstă, copiii străzii, și pseudo-soluţiile care provin din perspective ce arată o clară colonizare ideologică... Există multe probleme sociale pe care familia le rezolvă în tăcere, dar nepromovarea ei înseamnă abandonarea persoanelor mai vulnerabile”.

Dialogul este esențial pentru a evita conflictele dintre națiunile surori


„O națiune care caută binele comun nu se poate închide în ea însăși − a mai spus papa Francisc bolivienilor – reţelele relaţionale consolidează societatea. Problema imigrației din ziua de azi demonstrează acest lucru. Este esenţială dezvoltarea relaţiilor diplomatice cu țările vecine, cu scopul de a evita conflictele între popoarele-surori, poate contribui la dialogul sincer și deschis asupra problemelor”.

Papa face astfel referinţă la chestiunea legată de ieşirea la mare a Boliviei, subliniind că este mai bine «să se construiască poduri, decât să se ridice ziduri»:„Toate problemele, pe cât pot fi de spinoase, pe atât de multe soluţii rezonabile, corecte și de durată pot avea. Și, în orice caz, nu trebuie să fie un motiv pentru agresiune, resentimente sau ostilitate care agravează şi mai mult şi îngreunează rezolvarea ei”.

Bolivia să fie o armonie multiformă, care atrage


„Bolivia − a spus Papa Francisc − trece printr-un moment istoric: politica, lumea culturii, religiilor fac parte din această mare provocare a unității din această țară în care exploatarea, lăcomia, egoismul au umbrit istoria sa, a ajuns momentul integrării”.

Astăzi Bolivia poate „crea noi sinteze culturale”. Cât de frumoase sunt − a spus Papa − țările care depășesc neîncrederea nesănătoase și îi integrează pe cei diferiţi, și care fac din această integrare un nou factor de dezvoltare. Ce frumos este atunci când acestea sunt pline de spații care se conectează, interacționează, promovează recunoașterea celuilalt! Bolivia, în integrarea și în căutarea unității, este chemată să fie această «armonie multiformă care atrage» în drumul de consolidare a mării patrii latino americane.

Papa a încheiat rugându-se pentru ca Boliva să continue progresul său spre „ o patria împlinită, unde omenirea trăiește binele, fericirea și pacea”.

În cele din urmă, pontiful argentinian a cerut latino-americanilor prezenţi: „Nu uitați să vă rugați pentru mine, pentru că am nevoie de aceasta”.



Sursa:ro.radiovaticana.va