Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să nu fim creştini cu bune maniere şi proaste obieceiuri

 
Să nu fim creştini cu bune maniere şi proaste obieceiuri
  • 18 Mai 2013
  • 4028
 „Dezinformarea, defăimarea şi calomnia sunt păcat; bârfele sunt distrugătoare pentru Biserică iar creştinul trebuie să învingă ispita de a se amesteca în viaţa celorlalţi”: este, pe scurt, ceea ce Papa Francisc a spus sâmbătă dimineaţă la predica Sfintei Liturghii celebrată în Capela Casei Sf. Marta din Vatican. La celebrarea euharistică au luat parte mai mulţi reprezentanţi de la Vicariatul Diecezei de Roma, un grup de studenţi de la Universitatea Pontificală Laterană şi mai mulţi exponenţi ai mişcărilor bisericeşti.

Pornind de la Evanghelia zilei (In 21, 20-25), în care Petru îl întreabă pe Isus cu privire la viitorul sfântului apostol Ioan, Papa a remarcat că Petru, într-un anumit fel, se amestecase în viaţa altuia, iar Isus îi răspunde: „Ce te priveşte pe tine?” Apostolul Petru, a continuat Papa, a avut mai înainte „un dialog de iubire” cu Domnul, dar apoi convorbirea a luat-o pe altă cale, dovedind că şi el suferă ispita de a se amesteca în viaţa celorlalţi.

Cum se concretizează această tendinţă? Mai întâi, a notat Papa, prin comparaţia faţă de ceilalţi: aceasta duce la amărăciune şi invidie. Nu întâmplător, invidia rugineşte consistenţa comunităţii creştine, îi face mult rău, iar diavolul caută chiar acest lucru. A doua formă a acestei ispite se realizează prin bârfe: se începe prin bunele maniere dar apoi se ajunge la înjosirea aproapelui: „Câte bârfe sunt în Biserică! De câte ori bârfim noi, creştinii! Bârfele înseamnă a smulge penele cuiva, a face rău unii altora, ca şi cum s-ar căuta diminuarea celuilalt. În loc să cresc eu, fac în aşa fel încât celălalt să fie mai prejos şi atunci, mă simt mare. Aceasta nu merge! Ni se pare frumos atunci când bârfim, nu ştiu de ce, dar ni se pare că e frumos… Ca atunci când luăm caramele de miere: tu iei una, apoi alta, şi încă una, iar la urmă te doare stomacul. De ce? La fel este şi cu bârfele: la început par să fie dulci, dar apoi te ruinează, îţi distrug sufletul. Bârfele sunt distrugătoare în Biserică, sunt distrugătoare. Au ceva din spiritul lui Cain: îl ucizi pe fratele tău prin cuvânt, dar rămâne o formă de ucidere a fratelui”.

Pe această cale, a încheiat Papa, noi devenim creştini cu bune maniere dar cu proaste obiceiuri. În acest sens, dezinformarea, defăimarea şi calomnia, duc la aceleaşi rezultate pentru că toate sunt, în realitate, păcat: „sunt o palmă dată lui Isus în persoana fiilor săi, în fraţii săi!”. De aceea, Isus îi răspunde lui Petru arătându-i calea de urmat: „Ce te priveşte? Tu, urmează-mă!”.

„Să cerem astăzi de la Domnul Isus”, a încheiat Sfântul Părinte, „să ne dăruiască acest har: de a nu ne amesteca niciodată în viaţa altora, de a nu deveni creştini cu bune maniere şi proaste obiceiuri, de a-l urma pe Isus, de a merge pe urmele sale, pe calea sa. Şi aceasta, ne este îndeajuns!”.

Sursa: ro.radiovaticana.va