Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preotul și «caritatea intelectuală»

 
Preotul și «caritatea intelectuală»
  • 15 Mai 2015
  • 3925

Printre obligațiile păstorului de suflete din timpurile noastre se numără nu doar celebrarea sacramentelor și vestirea Cuvântului lui Dumnezeu dar și dimensiunea intelectuală: afirmă papa emerit Benedict al XVI-lea în prefața cărții ”Credința și binele comun. Oferta creștină pentru societatea contemporană”, scrisă de fostul secretar de stat al Sfântului Scaun, cardinalul Tarcisio Bertone. Cartea, publicată în italiană la editura vaticană LEV, va fi prezentată la Salonul internațional de carte de la Torino, care se desfășoară în orașul Giulgiului de la 14 la 18 mai 2015.

Răsfoind paginile acestei cărți – notează Benedict al XVI-lea – s-au prezentat din nou de o manieră vie înaintea ochilor ”anii muncii noastre comune în slujirea ministeriului petrin”. Papa emerit afirmă că a constatat astfel, încă o dată și în mod evident, ”câte dimensiuni îmbrățișează astăzi oficiul pastoral al unui păstor în Biserica lui Isus Cristos”. ”Oficiul pastoral, în realitate – scrie Benedict - nu înseamnă doar că noi în Biserică desfășurăm pentru credincioși celebrarea sacramentelor și vestirea Cuvântului lui Dumnezeu. Mi-a rezultat cu claritate în mod special faptul că oficiul pastoral îmbrățișează cu determinare și dimensiunea intelectuală, pe care colaboratorii cardinalului Ruini au definit-o prin termenul «amor intellectualis» (caritatea intelectuală). Numai dacă vom împărtăși perspectivele și întrebările timpului nostru vom reuși să înțelegem Cuvântul lui Dumnezeu drept unul adresat nouă în timpul de față. Numai dacă vom participa la oportunitățile și necesitățile timpului nostru, sacramentele vor putea să ajungă la oameni cu adevărata lor putere”.

Prefața lui Benedict al XVI-lea pune accentul și pe un aspect determinant pentru misiunea preoților în secolul XXI, chemați să-și lărgească orizontul cultural dincolo de activitatea pastorală obișnuită. ”Mai este un element cuprins în oficiul pastoral: pe cât este de adevărat că ne este încredințată în primul rând îngrijirea credincioșilor și a celui care de o manieră directă este în căutarea credinței, tot la fel de adevărat e faptul că slujirea păstorului nu se poate limita doar la Biserică”. ”Biserica face parte din lume și de aceea își poate desfășura slujirea în mod adecvat numai îngrijindu-se de lume în ansamblul ei. În același fel, și Cuvântul lui Dumnezeu, la rândul său, privește totalitatea realității, și actualitatea lui îi impune Bisericii o responsabilitate de ansamblu. Efortul depus în enciclica «Caritas in veritate» (…) arată împletirea mai multor planuri diverse: Biserica trebuie să intre în eforturile pe care omenirea și societatea ca atare le depun pentru o cale justă și, de aceea, trebuie să găsească un mod de argumentare care să se refere și la cei care nu cred. Numai dacă merge dincolo de sine și își asumă responsabilitatea pentru omenire în ansamblul ei, Biserica rămâne ea însăși de o manieră justă”.

Papa emerit notează în prefață că toate acestea sunt ușor de văzut în cartea cardinalului Bertone. ”Cred că a găsi oglindit demersul unui efort care îmbrățișează în toată amploarea sa întregul evantai de îndatoriri ale timpului nostru, îi va face să reflecteze pe mulți cititori care nu aparțin Bisericii”. (…) ”Colaborarea noastră – mai scrie Benedict al XVI-lea în prefața cărții scrisă de fostul său secretar de Stat – nu putea să se mulțumească numai la activitatea concretă de conducere, dar să meargă mult mai în profunzime până la angajarea de a sluji astăzi în mod just Cuvântul lui Dumnezeu, Logos-ul lui Dumnezeu”. ”Mă folosesc de această circumstanță – încheie papa emerit – ca să vă mulțumesc pentru acești ani de colaborare și îmi exprim urarea ca această carte să-i facă pe mulți oameni să reflecteze și să le deschidă calea care conduce la credință”.

Prefața scrisă de papa emerit Benedict al XVI-lea la cartea cardinalului Tarcisio Bertone ”Credința și binele comun” a fost publicată în ediția de sâmbătă, 9 mai 2015, de cotidianul italian «La Repubblica».



Sursa:ro.radiovaticana.va