Ne punem în genunchi în faţa experienţei şi durerii voastre, în faţa tăcerii şi îndurării, în faţa răpiţilor şi morţilor voştri – a spus cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, la Sfânta Liturghie celebrată luni, 04 mai, în Biserica caldeeană de la Duhok, în nordul Kurdistanului irakian.
Ajuns la finalul vizitei sale desfășurată în perioada 1-5 mai în Irak, cardinalul Sandri, alături de reprezentanţii Reuniunii Operelor de Ajutor a Bisericilor Orientale (R.O.A.C.O) – veniţi din Statele Unite, Europa sau Roma– a făcut un apel în faţa credincioşilor „rămaşi fideli prin încercare şi persecuţie” la comunitatea internaţională, a cărei tăceri „este trădare”.
„Când omul încetează să mai fie fidel legământului cu Dumnezeu”, a continuat prelatul în predica sa, ajunge să nu mai fie fidel propriei umanităţi şi a fraţilor şi surorilor sale, alături de care probabil a trăit până în acel moment”.
Tăcerea comunităţii internaţionale
Conştient că se află printre persoane care mai bine ca oricine ştiu ce înseamnă cele spuse anterior, din moment ce au experimentat pe propria piele „trădarea celorlalţi”, cardinalul a explicat ce înţelege prin aceasta:
„trădarea celor care i-au atacat şi le-au luat casele, care au profanat templele unde se învăţa pacea, crezând că va triumfa astfel idea de violenţă şi moarte, care a violat dreptul la viaţă al copiilor şi bucuria tinerilor”– a spus cardinalul. Dar, a subliniat el, „trădarea este dată de lunga tăcere a comunităţii internaţionale sau abandonul forţelor naţionale şi regionale care iniţial au oferit garanţie şi protecţie”.
Să ne punem în genunchi în faţa durerii
În toată această dramă, a mai spus prefectul, nu trebuie să uităm însă că „în timp ce omul minţea şi trăda Fiul Omului, Dumnezeu a rămas fidel. El v-a făcut asemeni imaginii lui Cristos, Fiul Său!” – i-a asigurat el pe creştinii persecutaţi din Irak.
„Vouă, ne închinăm, aşa cum spunea cu câteva zile în urmă papa Francisc– a cărui binecuvântare v-o aduc– despre săraci: «să învăţăm să ne punem în genunchi în faţa săracilor!»”
Cu un gest concret, delegaţia aflată la Duhok a spus la finalul Liturghiei din Biserica caldeeană că: „am venit aici pentru a ne face pelerini către locul din care Avram a lăsat casa sa şi a pornit ca să urmeze vocea Domnului. Voi aţi făcut aceasta în sens real, găsind aici ospitalitate în numele Domnului, noi facem aceasta în sens spiritual pentru a trezi conştiinţele uneori adormite ale Occidentului nostru. În faţa voastră şi împreună cu voi spunem Domnului, închinându-ne: «Milostive Doamne, ai milă şi iartă!»”.
În programul vizitei sale în Irak, prefectul a vizitat capitala federală Bagdad, a celebrat Sfânta Liturghie la sediile diferitelor instituţii siro-catolice din Marta Shmouna, la în seminarul caldeean „Sfântul Petru” din Ankawa, a întâlnit corturile de refugiaţi din Câmpia Ninive, iar înainte de revenirea la Roma, prefectul pentru Congregaţiei pentru Bisericile Orientale îi întâlneşte personal pe patriarhii siro-catolici: Youssef al III-lea Younan – al bisericii catolice al bisericii catolice siriene, patriarhul caldeean irakian Louis Sako şi episcopii catolici din ţară.
(rv–M. Caba)