Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Realitatea se vede mai bine de la periferie decât din centru

 
Realitatea se vede mai bine de la periferie decât din centru
  • 11 Mar 2015
  • 3522

„Realitatea se vede mai bine de la periferie decât din centru” – a spus papa Francisc într-un interviu pentru publicaţia unui cartier sărac de la periferia oraşului Buenos Aires (Argentina), La Carcova News. Acesta a fost acordat părintelui paroh Josè Maria di Paola (supranumit «don Pepe») în preajma aniversării a doi ani de când arhiepiscopul de Buenos Aires – Jorge Maria Bergoglio– a fost ales Succesor la Scaunul lui Petru (13 martie 2013).

Publicaţia argentiniană face o sinteză a temelor pe care papa Francisc le-a abordat adesea în predicile sale din Casa „Sfânta Marta”, în vizitele parohiilor romane sau în expresiile spontane care au însoţit discursurile audienţelor generale şi rugăciunea duminicală „Îngerul Domnului”. Nu în ultimul rând, se oglindeşte în interviu  experienţa vieţii trăite de Jorge Maria Bergoglio în suburbia („villa miseria”) capitalei.

Realitatea se vede mai bine de la periferie
Imaginea periferiei, care îi este atât de dragă, se naşte pentru papa Francisc din întrebările locuitorilor metropolei aglomerate, care, spune el :

„se vede mai bine de la margine decât din centru. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de centru, descoperim mai multe lucruri, iar când privim înspre centru din locurile noi pe care le descoperim, ne dăm seama că realitatea este diferită”.

Pontiful face referinţă în acest sens la „realitatea unei persoane, la periferia existenţială şi la realitatea gândurilor”. Tocmai printre aceste persoane de la periferie („villeros”) există astăzi problema consumului de droguri.  Papa aminteşte că multe ţări sunt astăzi era „sclave ale drogurilor” sau „supuse reţelelor de narco-trafic” şi mărturiseşte că este preocupat pentru „triumfalismul traficanţilor”, care cred că au pus deja stăpânire pe acestea.

Părinţii transmit credinţa fiilor
Cu toate acestea, Papa Francisc are un mesaj special pentru părinţii din Argentina cărora le spune să transmită copiilor valori sănătoase şi să facă aceasta prin iubirea, afecţiunea şi timpul acordat copiilor, dar mai ales prin  credinţă:

„mă întristează atât de mult să văd un copil care nu ştie să-şi facă semnul Sfintei Cruci. Va să zică, adaugă el, că nu i-a fost dăruit lucrul cel mai important pe care un tată şi o mamă i-l poate da: credinţa”.

Un păcătos ca toţi ceilalţi
În acelaşi interviu papa Francisc se declară „un păcătos ca toţi ceilalţi” şi mărturiseşte că este mişcat de siguranţa faptului că „orice persoană este imagine a lui Dumnezeu”, că „viaţa noastră este în mâinile Domnului”, iar „Tatăl nu abandonează niciodată fiii săi”.

Este adevărat, spune Bergoglio, că „în anumite momente suntem conştienţi de prezenţa lui Dumnezeu, în altele uităm de prezenţa Sa”, dar credinţa nu este un sentiment: „este un dar (…) este raportul cu Isus Cristos care ne salvează”.

Invitaţia celui care era până acum doi ani era iubitul arhiepiscop argebtinian, este să purtăm întotdeauna asupra noastră o mică Evanghelie, deoarece „din aceasta, ne asigură el, se hrăneşte credinţa noastră!”.

Gesturi de iubire
Apelul cel mai frecvent al papei Francisc este acela de a face cât mai multe opere de caritate, adică de a transmite cât mai multă iubire semenilor şi de a-i asculta: „chiar dacă nu eşti de acord cu ei, ei întotdeauna – întotdeauna! îţi dau ceva”.

În era digitală pe care o trăim avem tendinţa de a aduna cât mai multe informaţii şi ne supunem riscului de a crea «tineri-muzeu», care sunt foarte bine informaţi: „dar ce vor face cu tot ceea ce ştiu?” – întreabă retoric Papa.  Fecunditatea vieţii, continuă el, înseamnă „să iubeşti, iar iubirea înseamnă şi contact fizic (…)  să strângi mâna unei persoane, să o îmbrăţişezi: iubirea virtuală nu există!”

Întrebat la final când intenţionează să viziteze ţara pe care a lăsat-o acum doi ani pentru Scaunul lui Petru, papa Francisc dezvăluie că speră să ajungă în Argentina în anul 2016, în cazul în care va fi găsită soluţia de a face această vizită în cadrul unei călătorii apostolice deja programată.



Sursa:ro.radiovaticana.va