Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preoţii noştri: Pr. Nicolae Jidveian – 74 ani de preoţie

 
Preoţii noştri: Pr. Nicolae Jidveian – 74 ani de preoţie
  • 26 Feb 2015
  • 4789

Preoţii noştri: Cel mai în vârstă preot al BRU, Pr. Nicolae Jidveian, la aniversarea a 74 ani de preoţie (26 februarie 1941 – 26 februarie 2015)

În virtutea moştenirii pe care am primit-o de la cei ce ne-au precedat pe drumul credinţei, îi cinstim cu mare recunoştinţă pe cei care ne-au învăţat experienţa trăirii cu Dumnezeu. Unul dintre aceşti mari oameni care ne-au călăuzit în viaţa spirituală este Părintele Nicolae Jidveian, pe care până mai ieri îl zăream pe străzile Blajului, cu pălăria neagră şi bastonul în mână ritmându-şi paşii şi care-i confereau o alură de tribun milităros din vremile trecute şi care acum încă ne mai învaţă chiar dacă trăieşte mai retras în familie, în căsuţa de pe Hula Blajului.

Părintele Nicolae s-a născut în data de 25 iunie 1913, în localitatea Sântămărie, jud. Alba, ca fiu al lui Nicolae, ţăran, şi al Veronicăi, ultimul din cinci fraţi. A urmat trei clase primare în satul natal, iar a patra în Blaj. A urmat Liceul Sf. Vasile cel Mare în Blaj, iar apoi a studiat teologia la Blaj între anii 1936-1940. S-a căsătorit cu Morar Cornelia, fiica parohului din parohia Pintic-Teaca, jud. Bistriţa-Năsăud. A fost hirotonit preot în 26 februarie 1941, de PS Vasile Aftenie, în Bucureşti. În 28 februarie 1941 a fost numit administrator parohial al parohiei greco-catolice Câmpulung, districtul protopopesc bucovinean. După trei ani, în 26 august 1944 a fost numit administrator parohial în Valea-Gălzii, districtul protopopesc al Alba Iuliei. În 12 noiembrie 1945 a fost numit administrator parohial în parohia Vesăuş, jud. Alba.

În 10 octombrie 1948, fiind dezlănţuită prigoana împotriva Bisericii şi, fiind urmărit, primarul din Vesăuş – care figura ca şi comunist – l-a luat la el acasă. După câtva timp a trebuit să îl ducă la o rudenie a lui în comuna Crăieşti. La acea rudenie a primarului, Pr. Nicolae stătea noaptea în grajdul cu animalele iar ziua în şură pe fân. Întrucât începea iarna, părintele a plecat într-o noapte, pe jos, peste hotar, pe trasee pe unde nu circula nimeni, la sora sa Veronica, din Sântămărie. Aşa a început iarna anului 1948. Ziua stătea în grajdul cu animalele, iar noaptea dormea pe grajd într-un pat făcut în fân sub acoperişul cu ţigle. Aici a rămas o iarnă şi o vară. Dar Securitatea, care folosea mijloace diabolice, a arestat-o pe soţia părintelui, ţinând-o întreaga noapte în arestul Securităţii din Blaj. Atunci, în situaţia dată, părintele s-a dus şi s-a predat Securităţii, iar pe soţia sa au eliberat-o şi s-a întors acasă. Părintele a fost apoi judecat şi a executat şase luni de închisoare la Sibiu, după care a fost eliberat. Şi-a căutat un serviciu, dar nimeni nu vroia să angajeze un fost deţinut. Până la urmă, a fost angajat la săpat pământ apoi arzător la fabrica de cărămidă de la Cetatea de Baltă. În anul 1988 i-a murit soţia (născută în 1923), cu care a avut patru copii: Maria-Monica, Nicolae, Ileana-Marcela şi Ioan, ultimul fiind preot în Aţintiş, jud. Mureş.

După ieşirea Bisericii din clandestinitate, părintele Jidveian a fost numit – de către IPSS Alexandru Todea – ca vicar general al Mitropoliei din Blaj; în această funcţie, deşi IPSS Alexandru încă locuia la Reghin, castelul mitropolitan fiind în renovare, Pr. Nicolae a reorganizat administraţia mitropolitană, a reluat şi menţinut contactul cu preoţii, a menţinut relaţiile cu alte instituţii bisericeşti şi civile.

De câţiva ani s-a retras, continuând acasă, în Blaj, str. Crişan nr. 2, – alături de familie – viaţa preoţească. Ca fire, cred că întotdeauna părintele Nicolae a fost un om drept, chiar scrupulos şi rigid uneori, cu o formaţie tipic manualistă şi ordonată, dar întotdeauna cu inima plină de o dragoste ziditoare.

La împlinirea a 74 de ani de preoție cerem de la Dumnezeu să-i dea sănătate, iar nouă tuturor binecuvântarea harurilor Sale!

A consemnat Pr. Anton RUS



Sursa:bru.ro