Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să descoperim profețiile din Humanae Vitae cu ajutorul unui film documentar: ”Neașteptat”

 
Să descoperim profețiile din Humanae Vitae cu ajutorul unui film documentar: ”Neașteptat”
  • 27 Ian 2015
  • 3733

De Lorenzo Bertochhi

Ultima enciclică a Papei Paul al VI-lea explicată și povestită prin experiențele și mărturiile de excepție precum cea a cardinalului Caffarra.

Renzo Pucetti, pe lângă faptul că e un renumit medic este și profesor de bioetică bine pregătit, și prieten.  Ideea  unui film documentar având în prim plan Humanae Vitae s-a născut așa, după ce am citit cartea sa I veleni della contraccezione (Edizioni Studio Dominicano, 2014).

Textul este impresionant, 450 de pagini având o bogată bibliografie. Dens în conținut, dar captivant.  Ajută la meditarea asupra mai multor lucruri: istoria recentă a Bisericii, decăderea etică a realității noastre sociale, distrugerea omului.

Renzo, îl întrebasem, dar cum ai găsit timp pentru a scrie? ”Seara, uneori noaptea, în orice răgaz de timp. Pagină, după pagină, înțelegeam că trebuia să sap, să merg în profunzime. Deoarece, după părerea mea, este o chestiune fundamentală. Trei ani de muncă mi-au confirmat aceasta”.

Vorbind cu el în una din zilele primăverii trecute, îi zisem: Trebuie să facem un film! Atunci, Puccetti începuse să râdă, dar imediat zise da, îi părea o idee bună. Să ne încredințăm Providenței, și împărtășind ideea și cu alți prieteni de la nou înfințata Vita è, începem aventura. Obiectivul e foarte simplu: să-i apropiem pe oameni de o temă și o istorie pe care mulți ar dori să fie uitată, dar care în realitate e o profeție.

”Enciclica – zice Pucetti – fusese fidelă, dramatică, curajoasă, profetică, simplă, cu caracter doctrinal și pastoral. Eliminarea procreării din actul conjugal avea ca și obiectiv să reducă sexul la o activitate banală, la un joc iresponsabil”. După părerea cardinalului Caffarra expulzarea și banalizarea sexualității în cazurile serioase ale vieții, ”este o negare ideologică a realității ființei umane  care în sexualitate are o privilegiată extensie  a propriei interiorități”.

Și raportul final al sinodului asupra familiei din octombrie vorbește de Humanae Vitae. ”Să fie redescoperit – se citește la nr 58 – mesajul Enciclicei Humanae Vitae a Papei Paul al VI-lea, care sublinează nevoia de  a respecta demnitatea persoanei în evaloarea morală a metodelor de regularizare a natalității”. Ca și cum am spune că sexualitatea umană, de fapt, este parte din aceea demnitate care trebuie să fie păstrată pentru a nu distruge umanul. La sfârșitul filmului este o frază a papei Francisc luată din interviul acordat ziarului Corriere della Sera din 5 martie 2014, unde vorbește de rolul profetic al papei Paul al VI-lea opunându-se malthusianismului prezent și viitor. Știm cum aceea frază a redevenit actuală după recenta vizită a papei în Sri Lanka și Filipine, unde Papa, dincolo de polemici, a apărat și confirmat propriul rol profetic a acestei enciclice a Fericitului Paul al VI-lea.

Fericitul Paul al VI-lea promulgase enciclica în iulie 1968, an încărcat de multe semnificații în diferite aspecte, un an care în bine și în rău a marcat o epocă. Eram în plină revoluție sexuală, o revoluție antropologică, mai mult ca economică, culturală, mai mult ca socială. Poate mai plătim încă excesele și filosofiile. (...) Humanae Vitae fusese primită cu multă duritate chiar și în interiorul Bisericii, nu din întâmplare fusese și ultima enciclică a papei Montini. Considerată obscurantistă, încă și astăzi e contracarată și vreunul ar dori să fie abandonată. Mulți au făcut-o, și continuă să se comporte ca și cum nu ar exista. Paul al VI-lea vorbise de evaloarea majoritară a Comisiei consultative, contra opiniei publice, uneori contra unei părți din Biserică, convins că atunci când e vorba de adevăr și de iubire nu este majoritatea în măsură să stabilească limitele.

Iată de ce filmul documentar se întitulează ”Neașteptat”. Nimeni nu se aștepta, dar Paul al VI-lea știuse să privească dincolo.

Traducere: AMR



Sursa:www.tempi.it