Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Centenarul genocidului armean: „Sângele martirilor strigă, dreptate!”

 
Centenarul genocidului armean: „Sângele martirilor strigă, dreptate!”
  • 02 Ian 2015
  • 3909

Scrisoarea Patriarhului Bisericii Apostolice Armene, Karekin al II-lea: „Sanctuarele noastre au fost distruse, drepturile noastre naționale au fost violate, istoria a fost falsificată și denaturată, toți strigă pentru dreptate”.

„Centenarul genocidului armean este în fața noastră, iar sufletele noastre vibrează pentru ca adevărul și dreptatea să nu fie reduse la tăcere”. Așa a început scrisoarea enciclică, prin intermediul căreia Patriarhul armean ortodox Karekin al II-lea, a deschis oficial festivitățile centenarului genocidului armean, care se vor desfășura pe tot parcursul anului 2015.

„Fiecare zi din anul 2015 - scrie Karekin al II-lea - va fi una de aducere aminte și de devotament pentru poporul nostru, un itinerariu spiritual de comemorare a martirilor noștri din patrie și din diasporă, în fața cărora îngenunchem în rugăciune, oferind tămâie pentru sufletele victimelor noastre nevinovate care își dorm somnul de veci în morminte anonime, deoarece au ales să moară decât să renunțe la credința lor și la națiunea lor”.

Patriarhul amintește că începând cu anul 1915 „turcii otomani au comis un genocid împotriva poporului nostru, iar un milion și jumătate dintre fiii și fiicele noastre au suferit crime, foamete și boli: au fost deportați și constrânși să mărșăluiască până la moarte”. Karekin al II-lea precizează că „Armenia Occidentală, acolo unde de mii de ani - din timpul lui Noe - poporul nostru a trăit, a creat și și-a construit istoria și cultura, a fost privată de populația sa nativă”. Trimiterea lui face referire și la bisericile și mănăstirile „profanate și distruse”, la instituțiile naționale și la școli.

În pofida tuturor acestora, a răsărit pentru poporul armean „o nouă zi”. Karekin al II-lea afirmă că „pe o suprafață mică a patriei noastre recuperate, poporul nostru a restaurat statul, a recreat o țară ajunsă în ruine și a construit o patrie de „lumină și de speranță, de știință, educație și cultură”. Cu referire la exilații armeni „care au înflorit în țări apropiate și îndepărtate”, Patriarhul a afirmat: „poporul nostru a înviat din morți”.

Păstorul Bisericii Ortodoxe Armene aduce mărire lui Dumnezeu, - „Tu îl binecuvântezi pe cel drept, Doamne, ca un scut îl încoronezi cu bunăvoința Ta” (Ps 5, 13) - deoarece a dorit ca „poporul nostru, condamnat la moarte de un plan genocid, să reușească să trăiască, să învieze și să prezinte această dreaptă cauză în fața conștiinței umanității și în fața dreptului națiunilor, pentru a elibera lumea de indiferența crudă a lui Pilat și de negarea criminală a Turciei.

Dar „lupta” nu se termină, deoarece „sângele martirilor noștri nevinovați și suferințele poporului nostru strigă și cer dreptate”. Sanctuarele noastre distruse, drepturile noastre naționale violate, falsificarea și denaturarea istoriei, strigă pentru dreptate”.
    
Apoi Patriarhul a adăugat: „Ca și Păstor al armenilor, îi anunț pe credincioșii noștri că pe data de 23 aprilie 2015, în timpul Sfintei Liturghii, Biserica noastră va oferi un serviciu special pentru canonizarea fiilor și fiicelor ei, care au acceptat martiriul pentru credință și pentru patrie, și va proclama ziua de 24 aprilie, Zi de pomenire a Sfinților Martiri ai Genocidului”.
    
Prin urmare, invitația lui este aceea de a face un centenar „rodnic”, „prin valorificarea itinerariului de suferință și de renaștere a poporului, care a durat 100 de ani - astfel încât copiii noștri, recunoscând voința eroică a bunicilor lor pentru binele națiunii și al țării - să poată să creeze o nouă zi luminoasă pentru țara noastră și pentru poporul nostru, împrăștiat în toată lumea”.

Traducere: Liviu Ursu



Sursa: www.tempi.it