”În aceste vremuri de suferință, voi sunteți ca trestiile: când bate vântul și furtuna, trestia se îndoaie, dar nu se rupe. Statornicia voastră în credință are pentru noi valoarea unei mărturii”: spune papa Francisc într-un mesaj video adresat sâmbătă creștinilor și tuturor cetățenilor irakieni. Papa a cerut în mesaj ca luni, 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, toate comunitățile creștine să se roage în mod special pentru creștinii din Irak.
Mesajul a fost dus în Irak de cardinalul francez Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, care a început vineri o vizită pastorală de 48 de ore în orașul irakian Irbil. Actuala vizită a cardinalului urmează celei de trei zile efectuată în luna iulie 2014, împreună cu alți reprezentanți ai Bisericii Catolice din Franța, în contextul înfrățirii dintre arhidiecezele de Lyon și Mosul. De această dată prelatul catolic francez este însoțit de peste o sută de voluntari. Delegația a fost primită de patriarhul de Babilonia a Caldeilor, B.S. Louis Raphaël I Sako. Vizita pastorală de solidaritate creștină își propune să exprime apropierea în rugăciune din partea Bisericilor din Europa față de creștinii din Irak și să verifice pe teren organizarea ajutoarelor umanitare aduse în regiune. Înainte de a pleca în Irak, arhiepiscopul de Lyon a spus: ”Ne vom ruga nu doar pentru frații noștri din Irak, dar ne vom ruga împreună cu ei”.
În mesajul său video Pontiful și-a exprimat neplăcerea de a nu fi în mijlocul creștinilor irakieni, a denunțat drama violențelor care s-a abătut asupra minorităților creștină și yazidi și a cerut o mai mare convergență internațională în efortul de soluționare a conflictelor din Irak. În fine, Sfântul Părinte a cerut ca toate comunitățile creștine să se roage în mod special luni, 8 decembrie, pentru creștinii irakieni.
Redăm mai jos, traducerea mesajului video al papei Francisc adresat creștinilor și poporului irakieni.
”Dragi frați și surori, doresc să-i salut pe toți și pe fiecare dintre voi, alături de cardinalul Philippe Barbarin, care din nou vă aduce preocuparea și iubirea Bisericii întregi. Și eu aș dori să fiu acolo, dar cum nu pot să călătoresc, o fac în acest fel, însă vă sunt foarte aproape în aceste momente de încercare. La întoarcerea din călătoria mea în Turcia am spus: creștinii sunt alungați din Orientul Mijlociu, cu suferință. Vă mulțumesc pentru mărturia pe care o dați, este atâta suferință în mărturia voastră. Vă mulțumesc!
Se pare că acolo nu vor să existe creștini, dar voi dați mărturie pentru Cristos. Mă gândesc la rănile și suferințele mamelor cu copiii lor, ale celor bătrâni și transfugi, la rănile celor care sunt victimă a oricărei forme de violență.
Cum am spus la Ankara, preocupare deosebită trezește faptul că mai ales din cauza unui grup extremist și fundamentalist, întregi comunități, mai ales – dar nu numai – creștinii și yazidi, au suferit și continuă să sufere violențe inumane din cauza identității lor etnice și religioase. Creștinii și yazidi au fost izgoniți cu forța din casele lor, au trebuit să abandoneze toate pentru a scăpa cu viață și a nu se lepăda de credință. Violența a lovit și în edificiile sacre, monumentele, simbolurile religioase și patrimoniile culturale, ca și cum ar fi vrut să șteargă orice urmă, orice amintire a celuilalt.
În calitate de capi ai religiilor, avem obligația de a denunța toate încălcările demnității și drepturilor omului!
Aș dori astăzi să mă apropii de voi, cei care îndurați această suferință, să fiu aproape. Mă gândesc la Sfânta Tereza a Pruncului Isus care spunea că ea și Biserica se simțeau ca o trestie: când vine vântul și furtuna, trestia se îndoaie, dar nu se frânge! Voi sunteți acum această trestie, voi vă îndoiți cu durere, dar aveți această forță de a duce mai departe credința voastră, care pentru noi este mărturie. Voi sunteți astăzi trestiile lui Dumnezeu! Trestiile care se apleacă din cauza acestui vânt năprasnic, dar care apoi se vor ridica!
Vreau să vă mulțumesc încă o dată. Mă rog la Spiritul Sfânt, care face noi toată realitatea, să dăruiască fiecăruia dintre voi puterea de a rezista. Este un dar al Duhului Sfânt. Și împreună cer cu fermitate, cum am făcut deja în Turcia, o mai mare convergență internațională menită să ducă la soluționarea conflictelor care însângerează țările voastre de origine, să contrasteze celelalte cauze care determină persoanele să plece din patria lor și să promoveze condiții pentru ca să rămână sau să se întoarcă. Eu vă doresc ca voi să vă întoarceți, să vă puteți întoarce acasă.
Dragi frați și surori, sunteți în inima mea și în rugăciunea mea, în inimile și rugăciunile tuturor comunităților creștine cărora le voi cere să se roage în mod special pentru voi în ziua de 8 decembrie, să se roage la Maica Domnului ca să vă ocrotească. Ea este mamă, vă va ocroti.
Frați și surori, rezistența voastră este martiraj, rouă care face să rodească. Vă cer să vă rugați pentru mine. Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească. Să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu, Tatăl și Fiul și Spiritul Sfânt”.
Sursa:ro.radiovaticana.va