Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Shimon Peres îi propune papei Francisc o ONU a religiilor

 
Shimon Peres îi propune papei Francisc o ONU a religiilor
  • 06 Sep 2014
  • 3855
De Marco Tosatti

Orientul Mijlociu şi dramele sale au fost în centrul celor două audienţe distincte pe care papa Francisc le-a rezervat în dimineaţa zilei de 4 septembrie 2014. Pontiful a primit în Vatican mai întâi pe fostul preşedinte al Republicii Israel, Shimon Peres, şi apoi principele Iordaniei - Hassan bin Talal. Atât unul cât şi celălalt au fost direct implicaţi în vizita pe care papa Bergoglio a făcut-o recent în Ţara Sfântă; şi atât cu unul cât şi cu celălalt Pontiful a dezvoltat un raport de cordialitate dincolo de funcţiunile protocolare. Principele Hassan bin Talal este cunoscut pentru angajarea sa în dialogul interreligios. Şi Peres a fost unul dintre protagoniştii istoricei rugăciuni pentru pace în Orientul Mijlociu făcută în grădinile din Cetatea Vaticanului.

Fostul preşedinte al Republicii Israel s-a prezentat la această întâlnire cu o propunere foarte precisă. A vorbit despre aceasta într-un interviu acordat revistei "Famiglia Cristiana" în ajunul întâlnirii: în esenţă ar fi vorba de a crea o ONU a religiilor. "Luând act că ONU şi-a îndeplinit misiunea, ceea ce este nevoie este o Organizaţie a Religiilor Unite, o ONU a religiilor - a spus Peres în interviul acordat la «Famiglia Cristiana». Ar fi cel mai bun mod pentru a-i contrasta pe aceşti terorişti care ucid în numele credinţei, pentru că majoritatea persoanelor nu este ca ei, practică propria religie fără a ucide pe nimeni, fără nici măcar să se gândească la asta".

Apoi Peres a continuat: "Şi cred că ar trebui să existe şi o Cartă a Religiilor Unite, exact cum există Carta ONU. Noua Cartă ar folosi pentru a stabili în numele tuturor credinţelor că a decapita oameni, sau a face măceluri în masă, aşa cum vedem că se face în aceste săptămâni, nu are nimic de-a face cu religia. Şi asta e ceea ce i-am propus papei".

Shimon Peres, care are 91 de ani, premiat Nobel pentru Pace în anul 1994, împreună cu Yitzhak Rabin şi Yasser Arafat, subliniază că "astăzi ne confruntăm cu sute, poate mii de mişcări teroriste care pretind să ucidă în numele lui Dumnezeu. Este un război complet nou faţă de cele din trecut, fie în tehnici fie mai ales în motivaţii. Pentru a ne opune acestei derive avem Organizaţia Naţiunilor Unite. Este un organism politic dar nu are nici armatele pe care le aveau naţiunile, nici convingerea pe care o produc religiile".

Şi tocmai graţie forţei religiilor şi carismei figurii Pontifului, Peres ar vrea la conducerea ONU a religiilor pe papa Francisc: "Dacă privesc în jurul meu observ un lucru: probabil pentru prima dată în istorie, Sfântul Părinte este un lider respectat ca atare nu numai de atâtea persoane, ci şi de cele mai diferite religii şi de exponenţii lor. Mai mult: probabil unicul lider cu adevărat respectat. Pentru aceasta mi-a venit ideea pe care am propus-o papei Francisc".

Liderul izraelian a expus ideea sa papei, care a exprimat interes şi încurajare pentru idee; n-a luat angajamente cu caracter personal, ci a asigurat că există dicasterii vaticane care urmăresc acest gen de muncă şi de iniţiative. "Papa - a spus purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi - şi-a luat mult timp ca să stea cu Peres şi pe care aşa cum se ştie îl consideră un om al păcii şi chiar dacă nu există comunicate oficiale, nefiind audienţe acordate şefilor de stat sau de guvern, lungimea colocviilor dă mărturie că Pontiful a primit cu interes propunerile lui Peres şi informaţiile principelui iordanian cu privire la centru interreligios pentru pace, exprimând şi propria încurajare". Papa - a adăugat Lombardi - a explicat că "există dicasterii ale Sfântului Scaun deputaţi la această activitate, cele ale Dialogului Interreligios şi al Justiţiei şi Păcii: deci cardinalii Koch şi Turkson vor urmări cu atenţie propunerea".

A doua audienţă din această dimineaţă din Vatican a papei Francisc, de data aceasta cu principele El Hassan bin Talal, al Regatului Haşemit al Iordaniei, a durat circa jumătate de oră, a continuat părintele Federico Lombardi, amintind angajarea principelui Hassan în dialogul dintre religii, ca întemeietor al unui Centru interreligios pentru pace şi pentru drepturile umane. "I-a vorbit Papei despre angajarea împotriva violenţei, în favoarea demnităţii persoanei, a fraternităţii, a ajutorării săracilor în lumea globalizată, bazându-se pe valorile comune ale religiilor, adică «a nu face altora ceea ce nu ai vrea să ţi se facă ţie»". Principele Hassan a încredinţat papei publicaţii îngrijite de Centrul interreligios întemeiat de el, care conţin într-o ediţie unică textele diferitelor confesiuni.

(După Vatican Insider, 4 septembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
 

Sursa:www.ercis.ro