Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

O Biserică vie, cu numeroase vocaţii, bogată în martiri, în care laicii au un nivel înalt de participare

 
O Biserică vie, cu numeroase vocaţii, bogată în martiri, în care laicii au un nivel înalt de participare
  • 24 Iul 2014
  • 3976
De Daniele Rocchi

"O Biserică vie, cu numeroase vocaţii, bogată în martiri, în care laicii au un nivel înalt de participare". Până în 1880 catolicii coreeni erau 10 mii, în timp ce acum sunt 10% din populaţie, peste 5 milioane. O creştere, trecută prin persecuţii şi violenţe, care nu s-a oprit mereu. Dacă există o ţară care reprezintă un exemplu de rodnicie a Evangheliei pentru om şi societate, aceasta este Coreea de Sud. Împărţită între inovaţie tehnologică şi tradiţie confucianistă, străbătută de dezechilibre sociale care sunt un tribut apăsător pentru creşterea sa (a patra economie asiatică), Coreea de Sud se pregăteşte să-l primească pe Papa Francisc (13-18 august). O călătorie aşteptată înc are Pontiful îi va întâlni pe tinerii din Asia, se va ruga pentru pacea şi reconcilierea cu Coreea de Nord după războiul din 1950-1953, va beatifica 124 de martiri. Aşadar, o mare oportunitate de reînnoire a ţării. "Singurul exemplu de evanghelizare pornită nu de la misionari ci de la laici, simpli oameni de cultură este cel al Bisericii din Coreea - explică Cristian Martini Grimaldi, autorul cărţii «Creştinii din Coreea» (Edizioni Messaggero Padova) - cu ani înainte de sosirea misionarilor rolul acestor intelectuali a fost să ia act despre existenţa unei religii străine necunoscute, până la răspândirea preceptelor sale în propria ţară, făcând-o să devină baza unei mari dezvoltări umane şi economice. Când primul misionar, un preot chinez, a intrat în Coreea în 1794, a găsit deja patru mii de botezaţi. Coreea este unica ţară în care turma i-a anticipat pe păstori".

Din acel moment au pornit persecuţiile?

"Învăţătura Bisericii a găsit imediat o puternică reacţie din partea guvernului pentru că se situa la antipozii confucianismului care în acea perioadă domina toată societatea coreeană bazată pe o rigidă distincţie între clasele sociale. Persecuţiile se vor dezvolta între 1791 şi 1888. O treime dintre martirii coreeni sunt născuţi în dieceza de Daejeon unde Papa va celebra, la 15 august, liturghia cu tinerii asiatici".

Papa Francisc va beatifica pe Paul Yun Ji-Chung şi 123 de însoţitori martiri. Ce valoare îmbracă martirii în Biserica din Coreea?

"Au fost modele de sfinţenie care l-au iubit pe aproapele fără niciun gen de discriminări. Fermentul Bisericii locale se hrăneşte din istoria martirilor. Papa Francisc va vizita locuri legate de amintirea lor cum ar fi castelul din Haemi, centru al persecuţiilor catolicilor din toată regiunea Chungchong. Aici, la 17 august, Francisc şi tinerii din toată Asia se vor întâlni. Pe atunci militarii prezenţi în fortăreaţă erau 15 mii, torţionari ai prizonierilor. Peste o sută de ani după, 30 de mii de moştenitori ai acelor martiri se vor întoarce la Haemi, dublul călăilor de atunci".

Papa va merge în Coreea şi pentru Ziua tinerilor asiatici...

"Tinerii tind să frecventeze puţin Biserica, secularizarea loveşte noile generaţii şi în Coreea. Criza economică se face simţită la aceste latitudini răspândind un sentiment de precaritate mai ales printre tineri. De fapt, nivelul de creştere economică este în jur de 3%, cu mult sub performanţele din urmă cu câţiva ani. Lumea muncii şi a şcolii este la competiţie foarte înaltă şi generează însemnate nivele de nelinişte. Printre cauzele numărului mare de sinucideri în ţară este stresul datorat căutării unui loc de muncă. Odată găsit locul de muncă, lucrurile nu se îmbunătăţesc: coreenii au cele mai lungi orare de muncă din lume şi cei cu mai puţin zile de concediu. Timpul de odihnă este puţin ca acela de dedicat familiei şi prietenilor. Acest gol, fiu al derivelor unei societăţi frenetice, este umplut de virtuţile catolice".

Papa Francisc, între diferitele întâlniri din program, va vizita Kkttongnae...

"Este vorba despre un centru unde voluntarii se îngrijesc de persoanele în vârstă, bolnave, chiar tinere, rămase singure pentru că au fost abandonate de familie. Una dintre acele periferii umane, existenţiale, atât de iubite de Pontif. Aici îl va întâlni pe părintele Vincenzo Bordo, distins cu Premiul Ho-Am 2014, un soi de Nobel din Coreea de Sud, pentru slujirea adusă celor fără casă, bătrânilor singuri şi tinerilor străzii. Persoane ca el sunt coloana vertebrală a Bisericii catolice din Coreea".

Caracteristică a Bisericii coreene este aceea de a fi în largă parte la feminin. Se estimează că 60% dintre toţi catolicii sunt femei. De ce?

"Coreea, aşa cum aminteşte şi cardinalul Andrew Yeom Soo-jung, arhiepiscop de Seul, este o ţară cu puternică tradiţie confucianistă care vrea societatea subîmpărţită în clase. Femeile sunt în poziţia care suferă mai mult discriminarea, vin după taţi, după soţi şi chiar după fii. Creştinismul le-a dat ocazie de a găsi forţa de a reclama demnitate egală şi egalitate cu celelalte elemente ale societăţii".

Vizita lui Bergoglio ar putea da impuls drumului de apropiere între Coreea de Nord şi Coreea de Sud după războiul din 1950-1953?

"Aş fi atent să vorbesc despre pace şi despre reconciliere. Cred că Papa nu va insista prea mult în atingerea problemei raporturilor dintre cele două Coree. Sunt două realităţi foarte diferite. Viitorul de pace şi de reconciliere rămâne în întregime de construit.

Schiţa

Coreea se extinde pe o suprafaţă de 99.268 km2, cu o populaţie de 50.220.000 locuitori, dintre care 5.393.000 catolici, 10,7% din populaţie. Ţara are 16 circumscripţii ecleziastice, 1.673 parohii şi 843 centre pastorale.

Episcopii sunt 35, preoţii 4.261, călugării 516 şi călugăriţele 9.016; diaconii permanenţi 10. Membrii laici ai institutelor seculare sunt 56; 123 misionari laici şi 14.195 cateheţi. Seminariştii din Seminarul mic sunt 395 şi din Seminarul mare 1.489.

Biserica catolică din Coreea are 328 centre de instruire, de la grădiniţe la şcoli superioare şi universităţi, în care studiază 221.020 studenţi, şi 49 centre de instruire specială. Există şi 200 centre caritative şi sociale în proprietatea şi/sau conduse de ecleziastici sau călugări, 40 spitale, 4 ambulatorii, 9 leprozerii, 513 case pentru bătrâni, invalizi şi neputincioşi, 277 orfelinate şi creşe şi 83 consultanţi familiali şi alte centre pentru ocrotirea vieţii.

(După agenţia SIR, 23 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


Sursa:www.ercis.ro