Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Jubileu. Papa Leon al XIV-lea. Să nu se piardă patrimoniul inestimabil al Bisericilor Orientale

 
Jubileu. Papa Leon al XIV-lea. Să nu se piardă patrimoniul inestimabil al Bisericilor Orientale
  • 15 Mai 2025
  • 132

"Cristos a înviat. Adevărat a înviat. Vă salut cu aceste cuvinte pe care, în multe regiuni, creștinii de rit oriental nu obosesc să le repete în acest timp pascal, mărturisind esența credinței și a speranței." Cu aceste cuvinte i-a salutat papa Leon al XIV-lea pe participanții la Jubileul Bisericilor Orientale, cu desfășurare la Roma, între 12 și 14 mai.

 

Cei circa 5000 de pelerini au fost primiți în audiență jubiliară, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, miercuri, 14 mai a.c., pontiful spunându-le: "Mă bucur să vă întâlnesc aici chiar cu ocazia Jubileului speranței, al cărui fundament indestructibil este Învierea lui Isus. Bine ați venit la Roma! Sunt fericit să vă întâlnesc și să dedic una dintre primele întâlniri ale pontificatului meu credincioșilor de rit oriental".

Din România, la audiența jubiliară au participat: Preasfinţia sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea; Preasfinția sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla; Preasfinția sa Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București; Preasfinția sa Călin Ioan Bot, episcop greco-catolic de Lugoj și Preasfinția sa Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. De asemenea, la întâlnirea cu pontiful a fost  prezent părintele Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical "Pio Romeno", din Roma.

"Sunteți prețioși" – le-a spus. "Privindu-vă mă gândesc la varietatea originilor voastre, la istoria glorioasă și la suferințele amare pe care multe dintre comunitățile voastre le-au îndurat sau le îndură. Aș dori să reiterez ceea ce papa Francisc a spus despre Bisericile Orientale: Sunt Biserici care trebuie iubite: ele păstrează tradiții spirituale și sapiențiale unice și au atât de multe să ne spună despre viața creștină, despre sinodalitate și liturghie; gândiți-vă la Părinții Bisericii, la Concilii, la monahism: comori neprețuite pentru Biserică (Discurs către participanții la Adunarea ROACO, 27 iunie 2024).

Citându-l pe papa Leon al XIII-lea, primul pontif care a dedicat un document specific demnității Bisericilor Orientale, Sfântul Părinte a evidențiat rolul unic și privilegiat al acestora, legat de contextul original al Bisericii de la începuturi. Însă, pontiful a reiterat  preocuparea de atunci a papei Leon al XIII-lea, spunând că "este foarte relevantă astăzi, deoarece în zilele noastre atât de mulți frați și surori de rit oriental, inclusiv unii dintre dumneavoastră, constrânși să fugă din teritoriile lor de origine din cauza războiului și a persecuțiilor, a instabilității și a sărăciei, riscă, ajungând în Occident, să-și piardă nu doar patria, ci și propria identitate religioasă. Și astfel, odată cu trecerea generațiilor, se pierde patrimoniul inestimabil al Bisericilor Orientale".

"Biserica are nevoie de voi. Cât de mare este contribuția pe care Orientul creștin ne-o poate oferi astăzi! Cât de mult avem nevoie să recuperăm sensul misterului, atât de viu în liturghiile voastre, care implică persoana umană în totalitatea sa, cântă frumusețea mântuirii și stârnesc uimirea față de măreția divină care îmbrățișează micimea umană!

Și cât de importantă este redescoperirea, chiar și în Occidentul creștin, a sentimentului primatului lui Dumnezeu, a valorii mistagogiei, a mijlocirii neîncetate, a penitenței, postului, plânsului pentru propriile păcate și pentru cele ale întregii umanități (penthos), atât de tipice spiritualității orientale!

Prin urmare, este esențial să vă prețuiți tradițiile fără a le dilua, poate din comoditate și confort, așa încât să nu fie corupte de un spirit de tip consumist și utilitarist".

Papa Leon al XIV-lea a amintit că unele Biserici Orientale suferă în contexte de război, reiterând că popoarele doresc pacea. "Războiul nu este niciodată inevitabil, armele pot și trebuie să fie reduse la tăcere, pentru că ele nu rezolvă problemele, ci le sporesc; pentru că intră în istorie făuritorii de pace nu cei care seamănă moarte. Totodată,  pontiful a îndemnat la respingerea viziunilor maniheiste tipice narațiunilor violente, care împart lumea în buni și răi.

"Biserica nu va obosi să repete: faceți să tacă armele!" – a spus pontiful, mulțumindu-le acelora care, prin tăcere, prin rugăciune, prin oferirea zilnică a suferinței, perseverează și rezistă în ținuturile lor, mai ales în Orientul Mijlociu.

"Creștinilor trebuie să li se ofere nu doar cuvinte, ci șansa de a rămâne în ținuturile lor, cu toate drepturile necesare pentru o existență sigură" – a spus Leon al XIV-lea, cerând să se facă eforturi pentru ca acest lucru să devină realitate.

Evidențiind că astăzi, mai mult ca oricând splendoarea Orientului creștin cere eliberarea de orice dependență de cele lumești și de orice tendință contrară comuniunii, pentru a fi credincioși în ascultarea și mărturia Evangheliei, papa Leon al XIV-lea a spus, la finalul discursului adresat participanților la Jubileul Bisericilor Orientale: "Vă mulțumesc pentru aceasta și vă binecuvântez din inimă, cerându-vă să vă rugați pentru Biserică și să înălțați rugăciunile voastre puternice de mijlocire pentru ministerul meu. Vă mulțumesc!"

 


Sursa:https://www.vaticannews.va/ro