Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Geografie, vârstă, ordine călugărești: cine sunt cardinalii care vor alege noul papă

 
Geografie, vârstă, ordine călugărești: cine sunt cardinalii care vor alege noul papă
  • 30 Apr 2025
  • 112

Cardinalii care se vor reuni în Conclav începând cu 7 mai a.c., provin din 71 de națiuni diferite. Cei mai numeroși sunt europenii, 53. Cel mai tânăr este australianul Mikola Bychok, 45 de ani, iar cel mai în vârstă spaniolul Carlos Osoro Sierra, 79 de ani. Pentru prima dată, 12 națiuni sunt reprezentate în Capela Sixtină cu votanți nativi, printre care Haiti, Capul Verde, Papua Noua Guinee, Suedia, Luxemburg și Sudanul de Sud.

Cei 135 de cardinali electori care vor intra în Conclav pentru a-l alege pe cel de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice provin din 71 de țări diferite, de pe cinci continente. Sunt reprezentate 17 națiuni din Africa, 15 din America, 17 din Asia, 18 din Europa și 4 din Oceania. Pentru prima dată, 12 state, de la o parte la alta a pământului, au cardinali electori nativi: din Haiti, cardinalul Chibly Langlois; din Capul Verde, cardinalul Arlindo Furtado Gomes; din Republica Centrafricană, cardinalul Dieudonné Nzapalainga; din Papua Noua Guinee, cardinalul John Ribat; din Malaysia, cardinalul Sebastian Francis; din Suedia, cardinalul Anders Arborelius; din Luxemburg, cardinalul Jean-Claude Hollerich; din Timorul de Est, cardinalul Virgilio do Carmo da Silva; din Singapore, cardinalul William Seng Chye Goh; din Paraguay, cardinalul Adalberto Martínez Flores; din Sudanul de Sud, cardinalul Stephen Ameyu Martin Mulla și din Serbia, cardinalul Ladislav Nemet. În total, în Capela Sixtină se vor reuni 53 de cardinali europeni, 37 de americani (16 din America de Nord, 4 din America Centrală, 17 din America de Sud), 23 din Asia, 18 din Africa și 4 din Oceania.

Cardinalii creați de ultimii trei Suverani Pontifi

Cel mai tânăr cardinal elector este australianul Mikola Bychok, 45 de ani, iar cel mai în vârstă spaniolul Carlos Osoro Sierra, 79 de ani. Cei mai numeroși sunt cei născuți în 1947, 13 dintre ei numărându-se printre cei care vor vota, cu vârsta de 78 de ani împlinită sau care urmează. Doar cardinalul Baldo Reina este din 1970, el va împlini 55 de ani pe 26 noiembrie. De asemenea, cardinalii Leo Frank, '71, și Rolandas Makrickas, '72, nu au aceeași vârstă. Seniorii Conclavului sunt cei cinci cardinali creați de Sfântul Ioan Paul al II-lea, Philippe Barbarin, din Franța, Josip Bozanić, din Croația, Vinco Pulić, din Bosnia și Herțegovina și Peter Turkson, din Ghana. Cu toate acestea, există 22 de electori care au primit bereta de cardinal de la papa Benedict al XVI-lea și 108 care au fost creați cardinali de papa Francisc.

Cardinali aparținând ordinelor călugărești

Printre electori se numără 33 de cardinali din 18 familii de viață consacrată; 5 cardinali salezieni (Charles Maung Bo, Virgilio Do Carmo da Silva, Ángel Fernández Artime, Cristóbal López Romero, Daniel Sturla Berhouet), 4 membri ai Ordinului franciscan (Luis Cabrera Herrera, Pierbattista Pizzaballa, Jaime Spengler și Leonardo Steiner) și 4 iezuiți (Stephen Chow Sau-yan, Micheal Czerny, Jean-Claude Höllerich și Ángel Rossi), în timp ce 3 sunt franciscani conventuali (François-Xavier Bustillo, Mauro Gambetti și Dominique Mathieu). În Capela Sixtină vor vota, de asemenea, 2 cardinali redemptoriști (Mykola Bychok și Joseph Tobin) și 2 cardinali vincențieni (Tarcisio Kikuchu și Ladislav Nemet), precum și cardinalul augustinian Robert Prevost, cardinalul capucin Fridolin Ambongo Besungu, cardinalul carmelit desculț Anders Arborelius și cardinalii cistercieni Orani João Tempesta, cardinalul claretinian Vicente Bokalic Iglic, Gérald Lacroix de la Institutul Secular Pius X, cardinalul lazarist Berhaneyesus Demerew Souraphiel, cardinalul misionar al consolatei, Giorgio Marengo, cardinalul misionar, John Ribat, cardinalul scalabrinian, Fabio Baggio și, din Congregația Spiritului Sfânt, cardinalul Dieudonné Nzapalainga.



Sursa:vaticannews.va.ro