„Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le” – cântecul de biruință al creștinilor, cântecul vestitor al Învierii a răsunat solemn în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca în 20 aprilie 2025, Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos, a Sfintelor Paști.
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie în biserica catedrală și a Fericitului Arhiereu Iuliu Hossu, cel evocat în mod special și în acest an (ce îi este dedicat în întreaga țară), având alături preoți, diaconi, subdiaconi, studenți seminariști. Răspunsurile liturgice le-au oferit coriștii Corului Angeli al Catedralei, cor ce aniversează 30 de ani de când a fost înființat de către dirijoarea Angela David, și care a crescut în timp, adăugând generații de coriști, mulți dintre ei fiii și fiicele membrilor din 1995 ai acestui cor.
La masa altarului au concelebrat, împreună cu Ierarhul, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Anton Crișan, rector al catedralei, pr. Daniel Avram, vicerector, pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, pr. Teodor Lazăr, preot al Catedralei. Biserica, în veșmânt luminos acum, la ceas de mare sărbătoare, a fost plină de credincioși care au cântat, împreună cu corul și cu clericii celebranți cântul biruinței creștine și și-au declamat fundamentul credinței: „Cristos a Înviat!”
În această duminică, toate altarele Eparhiei de Cluj-Gherla la Sfânta Liturghie au fost într-o unitate în cuget a Bisericii în jurul Ierarhului la celebrarea sărbătorii Învierii. În toate bisericile și capelele de pe teritoriul Eparhiei, prin preoții celebranți, Episcopul eparhial a transmis scrisoarea pastorală – mesajul său adresat „onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu”. Pr. Vasile Tofană SJ a dat citire în Catedrală, în acest an, mesajului Episcopului eparhial.
Preasfinția Sa Claudiu și-a început mesajul indicând centralitatea Învierii Domnului în viața credinciosului creștin, Învierea fiind „momentul culminant al lucrării mântuitoare a lui Dumnezeu” și, totodată, a arătat puterea acestui moment de „biruință a Luminii asupra întunericului”, care readuce speranța în suflete, chiar în mijlocul furtunilor și în fața amenințărilor răului ce se manifestă în prezent în mod violent în lume.
A reamintit promisiunea lui Dumnezeu prin Iosua: „Fii tare și curajos, să nu te temi, nici să te înspăimânți, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine pretutindenea, oriunde vei merge” (Ios. 1,9). A repetat și cuvântul lui Cristos, rostit apostolilor Săi după Înviere: „«Nu vă temeți!» (In. 28,10). Cine ne va despărți deci de iubirea Lui, ne întreabă pe fiecare dintre noi Sfântul Apostol Pavel? «Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia? […] nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Cristos Isus, Domnul nostru» (Rom. 8,35-39).”
Aceeași încredințare a biruinței în lupta spirituală – a continuat -, o inspiră și Fericitul Cardinal Iuliu Hossu. Prin viața sa ancorată în credință până la identificarea cu aceasta, prin spiritualitatea sa întemeiată pe speranță neclintită, „conferă stabilitate vieții de credință, încurajează fidelitatea față de Dumnezeu în furtuna încercărilor și impulsionează angajamentul nostru în schimbarea în bine a propriei vieți, a Bisericii și a societății”. Preasfinția Sa Claudiu a indicat, prin mesajul său, „trepte spirituale” pe care urcând credinciosul poate dobândi negreșit Cerul, încă din această viață. O astfel de „treaptă” este și îndemnul Sfântului Părinte Francisc, de a trăi „Anul Jubiliar 2025 ca pe un pelerinaj al speranței, ca pe un drum al nostru împreună cu Cristos”.
Și Episcopul eparhial, pentru „întreaga familie a Eparhiei de Cluj-Gherla”, adresează invitația: „Să trecem împreună prin Poarta sfântă a Bazilicii Sfântului Petru și a Bisericilor jubiliare de pe teritoriul Eparhiei noastre, conștientizând că această trecere este simbolul convertirii și al unirii cu Cristos. El este poarta mântuirii!” Și, pentru că fiecare are de dus o luptă cu răul mai întâi în propriul suflet, Preasfinția Sa Claudiu a subliniat nevoia de „a-i deschide Mântuitorului, așa cum ne invită Fericitul Iuliu Hossu, poarta sufletului nostru”. A mai invitat la unitate, la mărturisirea credinței, la a fi cu adevărat „purtători ai speranței în lume” prin întâlnirea cu Cristos Înviat, pentru că, „această prezență a Mântuitorului, păstrată cu sfințenie în suflet, a fost tăria Cardinalului Iuliu Hossu, atât în tronul episcopal, cât și în temnița din Sighet”.
La încheierea scrisorii pastorale a invitat: „Să cerem ajutorul Preacuratei Fecioare Maria, Maica speranței, pentru ca și noi să ne învrednicim să găsim bucuria și pacea nu doar în momentele noastre bune, ci și în mijlocul încercărilor. Fericitul Iuliu Hossu să mijlocească pentru ca anul acesta, în care îl sărbătorim pe întreg teritoriul României și în care toți creștinii prăznuim împreună Învierea Domnului, să fie și să rămână un semn profetic de comuniune înspre împlinirea rugăciunii Mântuitorului: «toți să fie una» (In. 17,22)! Atunci, doar atunci, strigătul de biruință «Cristos a înviat» va face să cadă zidurile dezbinării, precum zidurile Ierihonului de altădată.
Vă doresc tuturor Sărbători pline de lumină, sănătate și pace sufletească! Cristos a înviat!
Cu arhierească binecuvântare,
† Claudiu
Episcop de Cluj-Gherla.”
Scrisoarea pastorală a Preasfinției Sale Claudiu: aici
* * *
Cu speranța și credința reînnoite în suflete prin harul marii sărbători, credincioșii au primit, la plecarea din catedrală, sfinte paști – pâine și vin binecuvântate -, ca semn al trecerii din moarte la viața lui Dumnezeu. Pr. Anton Crișan a rostit la încheierea celebrării cuvinte de mulțumire, invitând și la programul următoarelor zile, a II-a și a III-a și de Paști, și sărbătoarea Sf. Gheorghe. Recunoștință a adresat în special donatorilor, celor care prin generozitatea lor au făcut ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă, și a invitat la rugăciune pentru Episcop și preoți, și a unora pentru alții, pentru că rugăciunea este expresia desăvârșită a iubirii, singura care poate mișca munții, este dialog cu Dumnezeu.