„Credința noastră este viața noastră”, un simpozion organizat la Bistrița despre actualitatea mărturiei Cardinalului Iuliu Hossu
La împlinirea a 115 ani de la hirotonirea preoțească a Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, în 27 martie 1910, la Roma, și sub egida Anului omagial „Cardinal Iuliu Hossu”, municipiul Bistrița a găzduit, în seara de 27 martie 2025, simpozionul cu tema: „Credința noastră este viața noastră” – o celebrare a memoriei, dar și a prezenței vii a Cardinalului în conștiința Bisericii și a societății de astăzi.
Evenimentul, organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Protopopiatul Greco-Catolic Bistrița, în colaborare cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, s-a desfășurat în sala Centrului Cultural „Dacia”, reunind sute de participanți, oficialități locale, clerici și credincioși de diferite confesiuni. Evenimentul a fost moderat de: Pr. Cristian Goia, Protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, și de Pr. Ioan Pintea, Director al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud.
În deschidere, Pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, a oferit o sinteză cronologică a vieții Cardinalului Iuliu Hossu, deschizând astfel fereastra unei rememorări profunde. Cuvântul central i-a aparținut Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, urmașul direct al Fericitului Cardinal.
PS Claudiu: „Speranța Cardinalului nu s-a schimbat nici pe tron, nici în temniță, pentru că Dumnezeu nu se schimbă”
Preasfinția Sa Claudiu a subliniat universalitatea mărturiei Cardinalului Hossu, afirmând că „personalitatea sa depășește cu mult granițele confesionale”, arătând cum, în timpul Holocaustului, în perioada ocupației și în slujirea militară, Arhiereul a fost mereu un sprijin pentru toți.
Într-un apel la actualitate, ierarhul a afirmat: „Într-o lume fragmentată, cu tensiuni și conflicte, suntem chemați – asemenea Cardinalului – să nu ridicăm bariere, ci să privim pe ceilalți ca pe frați și surori. Să ne întoarcem în noi înșine și să regăsim ceea ce contează cu adevărat.”
Preasfinția Sa a pus în legătură anul omagial dedicat Cardinalului Hossu cu Anul Jubiliar al Speranței instituit de Papa Francisc: „Cum să trăim speranța într-o lume care suferă? Privind spre Cardinalul Iuliu Hossu, vedem că speranța lui nu a depins de context. Fie că era pe tronul episcopal sau în celula închisorii, credința, iubirea și speranța lui au rămas neschimbate. Pentru că Dumnezeu nu se schimbă.”
Simpozionul a continuat cu intervenții ale unor personalități din mediul academic și cultural, care au conturat din multiple perspective profilul spiritual și intelectual al Cardinalului. Au conferențiat: Prof. univ. dr. Ruxandra Cesereanu, Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Adrian Popescu (scriitor), Gelu Hossu (președinte al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”), Pr. Silviu Hodiș (director al Editurii Galaxia Gutenberg) și Pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei.
„O perspectivă a lui Dumnezeu asupra istoriei”
În intervențiile lor, vorbitorii au reliefat ceea ce Preasfinția Sa Claudiu a numit „perspectiva lui Dumnezeu”: iubirea necondiționată a Cardinalului față de oameni, consecvența în credință și capacitatea de a rămâne ancorat în rugăciune, chiar și în fața răului.
Evenimentul a inclus și lansarea volumului „Iuliu Hossu – Patru portrete” (Ruxandra Cesereanu, Ovidiu Ghitta, Nicolae Mărgineanu, Gelu Hossu) – apărut la Editura Galaxia Gutenberg, precum și un intermezzo muzical de înaltă ținută, susținut de Cornelia Cuteanu (pian), Beatrice și Alexandru Suciu (voce).
Participanții au vizionat, cu emoție, imagini de arhivă din vizitațiile canonice ale Cardinalului Hossu în Bistrița, Rodna, Budacul Român și alte localități între 1937–1943. De asemenea, a fost vernisată expoziția documentară „Iuliu Hossu”, realizată prin colaborarea dintre Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu Bistrița, sub coordonarea doamnei Laura Seserman.
Un îndemn la unitate și fidelitate
În încheiere, pr. Cristian Goia a adresat mulțumiri Preasfinției Sale Claudiu, conferențiarilor, oficialităților și colaboratorilor, dar mai ales celor prezenți, care au ales să se lase pătrunși de modelul de sfințenie și curaj al Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, cel care și-a trăit crezul nu doar ca ierarh al unei Biserici prigonite, ci ca profet al speranței pentru o lume întreagă.