Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 9
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Hramul mănăstirii „Bunavestire” a Surorilor Baziliene din Gherla

 
FOTO/VIDEO: Hramul mănăstirii „Bunavestire” a Surorilor Baziliene din Gherla
  • 02 Apr 2025
  • 139

Hramul Mănăstirii „Bunavestire” din Gherla: o celebrare a speranței cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu

În după-amiaza zilei de 24 martie 2025, vigilia sărbătorii Bunei Vestiri, Mănăstirea „Bunavestire” a Surorilor Baziliene din Gherla a devenit loc de har și lumină, unde credincioșii și consacrații s-au adunat pentru a celebra Hramul acestui așezământ monahal, sub semnul speranței și al misiunii încredințate de Domnul. Momentul central al sărbătorii l-a constituit Sfânta Liturghie arhierească, prezidată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.

ALBUM FOTO

Ierarhul a fost întâmpinat cu bucurie de Maica Andreea Axenie, Superioara provincială a Surorilor Baziliene din România, de preoții capelani OSBM – pr. Marius Fodor și pr. Rareș Urian, de Maica Maria Ignat, Superioara locală, dar și de copilași cu flori, care i-au fost ambasadori ai recunoștinței și dragostei comunității gherlene. Emoția momentului a fost amplificată de prezența numeroșilor credincioși, a membrilor Ordinului Terțiar Bazilian și a Surorilor Baziliene din întreaga țară.

La Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, au concelebrat preoți din Protopopiatul Gherla – între care pr. Gabriel Marincaș și pr. Rareș Urian, precum și pr. Ioan Pop, capelan la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. De asemenea, au fost prezenți călugări bazilieni, între care pr. Ioan Albu, Superiorul provincial al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a transmis un mesaj de speranță și încredere în lucrarea lui Dumnezeu, într-un context social marcat de neliniști și crize. „Speranța autentică izvorăște din credință, iar răspunsul Preasfintei Fecioare Maria – acel ‘Fiat’ la Bunavestire – rămâne modelul suprem de abandon în voința divină. Într-o lume care tremură, Biserica este chemată să rămână stâncă, iar mănăstirile, oaze de lumină, de rugăciune și de speranță”, a subliniat ierarhul.

PREDICA PS CLAUDIU

Într-un gest simbolic și profetic, Preasfinția Sa Claudiu a anunțat intenția de a susține înființarea unei noi mănăstiri a Surorilor Baziliene în apropiere de Gherla, pe dealul unde se află biserica „Sfântul Anton” – un nou spațiu de misiune și rugăciune, menit să continue și să amplifice prezența vie a carismei baziliene în inima Eparhiei.

La finalul celebrării, pr. Marius Fodor a adresat un cuvânt de mulțumire în numele comunității monahale, exprimând recunoștință față de păstorul eparhiei pentru prezență, sprijin și încurajare.

Un moment deosebit a fost oferirea unui volum despre istoria Surorilor Baziliene în România, redactat de Maica Ioana Bota, fostă superioară provincială și martoră a renașterii vieții consacrate în libertate după 1989. Cu emoție și demnitate, maica a mărturisit:
„Precum Isus și apostolii, am trăit în lume, dar nu precum lumea, timp de 40 de ani. Indiferent de timp și de loc, Dumnezeu cheamă mereu suflete la slujirea Sa și la mântuirea lumii. Această carte este mărturie a fidelității Lui și a răspunsului nostru.”

Cartea a fost oferită Preasfinției Sale Claudiu „cu recunoștință pentru slujirea Bisericii, pentru colaborarea binecuvântată și pentru susținerea neîncetată oferită Surorilor Baziliene”, însoțită de urarea: „Fie ca Dumnezeul speranței noastre să vă binecuvânteze și să vă întărească în continuare prin multe și bogate haruri.”

Sărbătoarea s-a încheiat într-o atmosferă de comuniune frățească, printr-o agapă festivă oferită în curtea mănăstirii, la invitația Maicii Maria și cu implicarea comunității locale, un moment de bucurie împărtășită între credincioși, consacrați și slujitori ai Bisericii.

V.S.