Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Calea Crucii de vindecare pentru familii la Mănăstirea CMD din Cluj-Napoca

 
Calea Crucii de vindecare pentru familii la Mănăstirea CMD din Cluj-Napoca
  • 02 Apr 2025
  • 192

În Duminica Sfintei Cruci, Calea Crucii de vindecare pentru familii la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca. 

Calea Crucii de vindecare pentru familii, ed. 2025, la Cluj-Napoca a urmat Sfintei Liturghii arhierești din duminica a III-a din Post, 23 martie 2025, celebrată la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal Major și biserică jubiliară din Eparhia de Cluj-Gherla.

ALBUM FOTO

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a evidențiat în cuvântul de învățătură rostit la celebrare că această a III-a duminică a Postului este dedicată Sfintei Cruci. A spus: „Calea Crucii ne aduce aminte despre acest mister central al credinței noastre și suntem provocați, la fel, să trecem de la o logică a suferinței la o logică a iubirii, a dragostei. Fiindcă dacă există o Cale a Crucii, există fiindcă Dumnezeu atât de mult a iubit lumea încât l-a trimis pe unicul Fiu pentru noi pe acest Pământ. La venirea Fiului Dumnezeu pe pământ stă o logică de iubire. La baza vieții Lui pe acest Pământ stă iubirea. Și în final, la baza Crucii, a morții și a învierii Lui, stă la fel iubirea.”

A reamintit: „Perioada Postului Mare este o perioadă de convertire și suntem chemați să convertim în primul rând mintea și inima noastră, dincolo de gesturile concrete. Gesturile concrete ar trebui să derive din această convertire esențială. Și astăzi putem gândi viața noastră și credința noastră în această logică a convertirii: de la suferință înspre iubire.” Ierarhul a insistat asupra nevoii de convertire și, de aici, importanța crucii în viața fiecărui om, fiindcă marea taină a Botezului deschide calea către mântuire, dar dobândirea Împărăției cerurilor depinde de fiecare, de alegerile din viața lui, de capacitatea de a se abandona voii lui Dumnezeu chiar în încercare și suferință. Crucea este așadar abandonarea propriei voințe, „fiindcă noi am vrea de multe ori altceva. Toți încercăm să fugim de suferință, să ne ferim de suferință și de cruce. Dar atunci când ea ajunge în viața noastră sau în viața celor dragi”, a subliniat, „suntem chemați în tăcere, în rugăciune, câteodată în suferință să încercăm să căutăm și să găsim voia lui Dumnezeu. Și să înțelegem, la fel ca Petru, că Isus ne arată calea bună pentru noi.”

Și, privind la cuvântul lui Isus: „să se lepede de sine și să își ia crucea și să îmi urmeze” (Mc 8,34), a explicat: „Când vorbim despre cruce noi ne gândim la suferință. Dar e mult mai mult decât atât”, pentru că „cei care aveau crucea în spate mergeau înspre moarte, înspre suferință”, și, la fel, Botezul, prin cufundarea în apă simbolizează o moarte, dar este „o moarte pentru lume” și o naștere pentru Împărăția lui Dumnezeu. Iar „atunci când Isus ne invită să ne luăm crucea, nu ne invită decât să ne trăim Botezul. Mai mult decât atât, ne invită să ne luăm crucea, adică să ne însemnăm și noi cu iubirea lui Dumnezeu. Aceasta înseamnă crucea: atunci când privim crucea vedem iubirea lui Dumnezeu pentru noi.” Pentru că, „la aceasta suntem chemați: să mergem pe urmele lui Isus. El ne ghidează, El este puterea și forța noastră, El este tăria noastră”, de aceea, „să îl rugăm în suferințe, să îl rugăm pentru familiile noastre, pentru cei dragi sau pentru prieteni, pentru oameni care ne cer ajutorul”. A mai spus: „Fiecare dintre noi avem o cruce a noastră, fără nici o excepție. Și atunci, să ne luăm crucea înseamnă în primul rând să ne înarmăm cu curaj, cu tărie, cu forță în fiecare zi și să ne aducem aminte că iubirea lui Cristos răzbate prin crucea noastră.”

La încheierea Sfintei Liturghii și pornirea în procesiunea Căii Crucii din capela mănăstirii, pr. Călin Sechelea a reamintit în câteva cuvinte cum a început oficierea, în fiecare an, în Postul Mare, a „Căii Crucii de vindecare pentru familii”, moment devenit deja o tradiție. Rugăciunile stațiunilor Căii Crucii au fost recitate de familii și însoțite de cântări ale surorilor Congregației Maicii Domnului (CMD). Familiile participante au primit la pornire mici cruci, simbolizând propriile cruci și încercări. La capătul itinerariului Căii Crucii aceste cruci mici au fost depuse în fața Crucii Domnului care a fost purtată și ea, pe rând, de 14 familii, și apoi, fiecare, soți, părinți, bunici, copii au venerat relicva Sfintei Cruci, adusă cu această ocazie de către Ierarh și au primit binecuvântarea arhierească. S-au rugat cu familiile și pentru familii, Preasfinția Sa Claudiu și preoții: pr. Călin Sechelea, director al Biroului pentru Pastorația Familiei, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major – Mănăstirea CMD, pr. Cristian Langa, autor al rugăciunilor de la fiecare stațiune a Căii Crucii.

La încheiere, dar și la pornirea în procesiunea Căii Crucii, Preasfinția Sa Claudiu a dat citire unor gânduri ale Arhiereului Iuliu Hossu, pentru că fiecare oficiu în acest an, Anul Cardinal Iuliu Hossu (declarat la nivel național), se săvârșește în spectrul de spiritualitate al Fericitului Episcop martir și mare ocrotitor al Eparhiei căreia i-a fost ales Păstor. Surorile CMD împreună cu Pc. Maică Teodorina, Superioară generală, au luat parte la oficiul de meditație și rugăciune, urcând înspre altitudinea cea mai înaltă a colinei de lângă mănăstire, cu opririle specifice acestei profunde rugăciuni, la fiecare stațiune cu mici monumente în formă de case (simbol pentru familie), purtând câte o icoană din setul „Căii Crucii a familiei” realizate de un preot călugăr, pr. Ionuț Goția, originar din această Eparhie.

Inițiativă a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și a Biroului pentru Pastorația Familiei din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, această rugăciune specială „pentru vindecarea Familiilor” este un prilej de întâlnire cu Isus pe drumul Crucii, pe drumul Postului Mare, pentru a-i încredința Lui crucile și intențiile fiecărei familii în parte, și a tuturor împreună în marea Familie a Bisericii.

SFÂNTA LITURGHIE

CALEA CRUCII

 

 



Sursa:https://www.eparhiaclujgherla.ro