În seara de duminică 01 decembrie 2024, în a treia Duminică din Postul Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, credincioșii comunității greco-catolice române de la Cesano, din Italia, s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a corului studenților teologi al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. Bucuria și emoția a fost mare și prin prisma sărbătorii zilei naționale a României.
La invitația părintelui Valentin Marcu, păstorul comunității, corul studenților teologi al Colegiului mai sus amintit a oferit răspunsurile la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care s-a celebrat în Auditorium-ul parohiei San Giovanni Battista din Cesano. În cuvântul de învățătură părintele Valentin referindu-se la pericopa evanghelică a Duminicii a XIV-a după Rusalii ( Mt 22, 2-14) a subliniat că trebuie să avem grijă de haina cu care ne-am îmbrăcat la Botez, să nu ne lăsăm ademeniți de a o schimba cu alta "mai la modă", ci să o spălăm prin Sfânta Taină a Spovedaniei iar haina va străluci de la sine. "Să avem o inimă deschisă iubirii față de Domnul și față de aproapele, să ne debarasăm de tristețe și egoism. Să ne îmbrăcăm în lumină, iar cu încredere în milostivirea Bunului Dumnezeu să căutăm mai întâi Împărăția Cerurilor și toate celelalte ni se vor adăuga", a subliniat părintele Valentin.
După celebrarea Sfintei Jertfe Euharistice, evenimentul, care a coincis cu sărbătorea Zilei naționale a României, a continuat cu mesajul părintelui Valentin adresat românilor prezenți, unii dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale românești, copiii fluturând steagul tricolor. Aducând aminte de citirea rezoluției de Unire de la Alba Iulia din 01 decembrie 1918 de către cel care va deveni peste ani cardinal și sfânt, Iuliu Hossu, urmată de îmbrățișarea cu episcopul ortodox Miron Cristea, părintele Valentin a subliniat că avem datoria de a lucra și noi la înfăptuirea Unirii în inimile noastre, căutând și luptând pentru unitate și adevăratele valori ale sensului civic, împotriva oricăror bariere ale egoismului și marginalizării.
Părintele Valentin a adus aminte de importanța păstrării identității naționale și a transmiterii culturii noastre chiar și în diasporă. A continuat prin a sublinia rolul pe care Biserica Română Unită cu Roma l-a avut în unirea României Mari întrucât fără contribuția Bisericii noastre Române Unite, Statul Român, identitatea naţională şi cultura română nu s-ar fi concretizat în formele pe care le cunoaștem astăzi.
Biserica Română Unită cu Roma, o Biserică mică dar cu idealuri mari, umilită de cei mari ai acestei lumi însă iubită de Dumnezeu, poartă cu mândrie inclusiv în titulatura sa chemarea de a fi Unită și de a chema la Unitate.