Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Catedrala Notre-Dame din Paris să fie o profeție a reînnoirii Bisericii

 
Papa Francisc: Catedrala Notre-Dame din Paris să fie o profeție a reînnoirii Bisericii
  • 09 Dec 2024
  • 225

Papa Francisc, a transmis sâmbătă, 7 decembrie a.c., o scrisoare la ceremonia de inaugurare a catedralei Notre-Dame din Paris, renovată după incendiul de acum 5 ani. ”Fie ca renașterea acestei admirabile Biserici”, afirmă papa în mesaj, ”să constituie un semn profetic al reînnoirii Bisericii din Franța”.

Acest mare elan de generozitate este semnul nu doar al unui atașament față de artă și istorie, dar chiar mai mult, este semnul că valoarea simbolică și sacră a acestui edificiu este chiar mai larg percepută, de la cei mai mici până la cei mai mari”: scrie papa Francisc într-un mesaj transmis la ceremonia de inaugurare a catedralei Notre-Dame din Paris, care a fost renovată după incendiul din 2019. Mesajul Sfântului Părinte a fost citit de nunțiul apostolic în Franța, arhiepiscopul titular Celestino Migliore, în cadrul ”timpului liturgic”, oficiat în catedrală, de arhiepiscopul Parisului, monseniorul Laurent Ulrich. Ceremonia liturgică a fost precedată de o ceremonie laică, la care au participat președintele Macron, alături de numeroși lideri internaționali.  

”Sunt foarte bucuros să mă alătur în gând și rugăciune cu dumneavoastră, precum și cu toți cei prezenți”, a scris papa, ”în această zi solemnă în care catedrala dumneavoastră este redeschisă pentru cult. Amintirea teribilului incendiu care a afectat grav clădirea în urmă cu cinci ani este încă vie pentru noi toți. Am simțit o strângere de inimă în fața riscului de a vedea cum poate dispărea o capodoperă a credinței și a arhitecturii creștine, o mărturie seculară a istoriei voastre naționale. Astăzi, tristețea și doliul fac loc bucuriei, sărbătorii și laudei”.

”Doresc, de asemenea”, a continuat pontiful, ”să aduc un omagiu tuturor celor care – în special pompierilor – au lucrat cu curaj pentru a salva acest monument istoric de la distrugere. Un omagiu pentru angajamentul hotărât al autorităților publice, precum și pentru marele elan de generozitate internațională care a contribuit la restaurare. Acest mare elan de generozitate este semnul nu doar al unui atașament față de artă și istorie, dar chiar mai mult, este semnul că valoarea simbolică și sacră a acestui edificiu este chiar mai larg percepută, de la cei mai mici până la cei mai mari”.       

”Aș dori, totodată”, a subliniat Sfântul Părinte, ”să aduc un omagiu muncii extraordinare a numeroșilor profesioniști care au dat cu generozitate tot ce au avut mai bun pentru a readuce Notre-Dame la splendoarea sa. Este frumos că atât de mulți lucrători și meșteșugari au mărturisit că au trăit această aventură a restaurării ca pe o călătorie spirituală autentică”.

”Fie ca renașterea acestei admirabile biserici”, a scris papa, ”să fie un semn profetic al reînnoirii Bisericii din Franța. Îi invit pe toți cei botezați care vor intra cu bucurie în această catedrală să simtă o mândrie legitimă și să își revendice moștenirea de credință”.

În finalul mesajului, papa Francisc a dorit să evidențieze un aspect important al vieții de credință, al întâlnirii cu Dumnezeu, pentru credincioșii din Paris, precum și pentru cei din Franța spunând că, ”această locuință, în care locuiește Tatăl nostru din Ceruri, este a voastră: voi sunteți pietrele ei vii. Cei care v-au precedat în credință au construit-o pentru voi: nenumăratele reprezentări și simboluri pe care le conține vă sunt destinate pentru a vă conduce mai sigur spre întâlnirea cu Dumnezeu făcut om și pentru a redescoperi imensa Sa iubire. În plus, Notre-Dame se va putea vizita din nou și admirată de o mulțime imensă de oameni de toate condițiile, din toate națiunile, de toate religiile, din toate limbile și culturile, mulți dintre ei în căutarea absolutului și a sensului vieții lor”.

”Știu”, a continuat papa adresându-se arhiepiscopului de Paris, ”că ușile le vor fi larg deschise și că vă veți angaja să îi primiți cu generozitate și în mod liber, ca frați și surori. Mulțumită mărturiei comunității creștine, fie ca ei să perceapă pacea care locuiește în lauda voastră și să preguste bucuria de a-L cunoaște și iubi pe Domnul care s-a făcut apropiere, milostivire și tandrețe”.

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro