Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Zi de har în parohia greco-catolică Uriu, protopopiatul Beclean

 
Zi de har în parohia greco-catolică Uriu, protopopiatul Beclean
  • 05 Noi 2024
  • 304

Parohia greco-catolică Uriu, din protopopiatul Beclean, a celebrat o frumoasă sărbătoare duminică, 3 noiembrie 2024, prin vizita aici a Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu. Ierarhul a fost întâmpinat în mod tradițional, în curtea bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, de către preoți și credincioși, în mod special de comunitatea parohială din Uriu, cu pr. paroh Emil Tohănean, de Adrian Bogdan Danci, primarul com. Uriu, de tineri în port popular, de credincioși sosiți din Beclean și alte localități învecinate.

ALBUM FOTO

Pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna a salutat în numele tuturor, rostind cuvintele psalmistului: „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”. Răspunzând, Preasfinția Sa Claudiu a anunțat momentele ce au urmat – cel al binecuvântării grotei Preasfintei Fecioare Maria amplasată lângă biserică și a vitraliilor realizate după sfințirea, din septembrie 2019, a sfântului locaș. A spus: „E o zi minunată și lumina soarelui se reflectă și în inimile noastre”, zi care urmează celor în care „ne-am gândit la cei adormiți, meditând implicit la destinul vieții noastre”. A invitat ca, în momentul în care va fi sfințită grota, „să ne aducem aminte că în rugăciunea Născătoare de Dumnezeu, în rugăciune Rozariului, repetăm rugând-o pe Maica Sfântă: «Roagă-te pentru noi, acum, și în ora morții noastre»”. Și, „privind la Maica Sfântă, ne aducem aminte că moartea pentru noi nu este un sfârșit, ci doar o trecere spre viața veșnică și, de fapt, acolo așteptăm împlinirea vieții noastre”.

Preasfinția Sa Claudiu în cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, ce a urmat momentelor de binecuvântare, a meditat asupra pericopei evanghelice despre bogatul nemilos și săracul Lazăr (Lc 16,19-31). Au ajutat la celebrare studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei greco-catolice din Beclean, ai cărui membri au venit împreună cu pr. Felician Neagoș. Frumoase pricesne au intonat și un grup de tinere în strai popular, a căror cânt a condus credincioșii la întâlnirea cu Domnul prin Sf. Împărtășanie.

La încheiere, pr. protopop Cristian Goia a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru „marea bucurie” pe care a făcut-o „oamenilor din Uriu, care, în perioada 2011-2014 cu mari eforturi și cu dăruire au edificat această frumoasă biserică dedicată Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, și care a fost sfințită în anul 2019”. A amintit: „Ultimul proiect pe care credincioșii, împreună cu păstorul lor, pr. Emil Tohănean, l-au dus la bun sfârșit, este realizarea grotei dedicată Preasfintei Fecioare Maria din curtea bisericii și a vitraliilor din biserică, adevărate ferestre spre Cer”. Pr. protopop a mulțumit lui Dumnezeu pentru minunata zi însorită de toamnă, pentru acest moment deosebit de comuniune și sfințire.

În continuare, pr. paroh Emil Tohănean a rostit cuvântul său de recunoștință. A început, îndemnând la prețuirea timpul care „trebuie trăit cu intensitate și cu responsabilitate”, reamintind „gândul la veșnicie și la Împărăția Cerurilor ce va să fie, spre care năzuim cu toții”. A continuat: „Iată-ne, azi, trăind și scriind o nouă filă din istoria acestei parohii, începută cu mulți ani în urmă. Până în anul 1934 credincioșii din această parohie se rugau într-o biserică de lemn. În anul 1934 a fost realizată biserica de piatră – în care se roagă astăzi comunitatea ortodoxă -, an în care s-a oficiat sfințirea acesteia de către Fericitul Episcop martir Iuliu Hossu.” A amintit momentul „de tristețe generală”, ce a urmat, în 1948, cel al interzicerii Bisericii Greco-Catolice și al persecuției asupra Episcopilor, preoților, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor.

Mai apoi, după repunerea Bisericii în legalitate, a continuat pr. paroh, „și în această parohie au existat credincioși care nu au acceptat să renunțe la credința lor și au continuat să se roage Bunului Dumnezeu, pe ascuns, în case particulare, și-au păstrat vie credința în suflete și au trăit anii de persecuție cu speranța că se vor ruga din nou liber. Astfel, în anul 2004 a fost reconstituită parohia greco-catolică din Uriu, prin grija unor credincioși vrednici de pomenire – și a amintit nume ale credincioșilor, care „au plecat la Tatăl Ceresc înainte de a vedea această biserică minunată zidită și care cu siguranță astăzi s-au rugat împreună cu noi din casa Tatălui”.

Anul înființării parohiei fiind și anul în care i s-a încredințat comunitatea parohială din Uriu, pr. Emil Tohănean a luat personal parte la întreaga istorie ce a urmat, despre care a oferit „câteva repere de referință”. A spus: „Piatra de temelie pentru noua biserică a fost binecuvântată în 26 iunie 2011, de către Preasfințitul Florentin Crihălmeanu de pie memorie, moment după care a început zidirea acestei biserici, care s-a încheiat în anul 2014. Ctitorii bisericii sunt credincioșii acestei parohii. Donațiilor acestora li se adaugă și contribuția Primăriei și a Consiliului local Uriu, a Consiliului Județean Bistrița.” A amintit și contribuția Asociației Renovabis.

S-a oprit, apoi, la data de 15 septembrie 2019, când a avut loc „sfințirea noii biserici parohiale din Uriu, când, în masa Sf. Altar, Preasfinția Sa Florentin a așezat moaștele Fericitului Iuliu Hossu, Episcop martir pentru credință”. Exprimând bucuria și pentru acest moment de binecuvântare al vizitei Preasfinției Sale Claudiu, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Emil Tohănean a adăugat: „Istoria acestei parohii nu se sfârșește aici, ci va continua!” Și a mulțumit lui Dumnezeu, Preasfintei Treimi, pentru harul care a coborât „în acest minunat loc”. A mulțumit enoriașilor care s-au implicat, menționând și nume ale mai multor familii. A mulțumit primarului de față, autorităților locale, corului din Beclean, tuturor credincioșilor.

Pr. Emil Tohănean a oferit Preasfinției Sale Claudiu și un cadou, un semn de amintire din partea comunității. Mulțumind, Preasfinția Sa Claudiu a adăugat: „cel mai mare cadou sunteți dvs”. Și, a amintit efortul, jertfa, rugăciunea tuturor preoților și credincioșilor care au pus bazele bisericii, au edificat-o și au continuat viața parohiei greco-catolice din Uriu în spiritul iubirii, al comuniunii, care „trebuie să ne caracterizeze”. „Astăzi, prin mila Domnului și prin jertfa Episcopilor noștri martiri, a atâtor preoți și a familiilor preoților, a atâtor călugări și călugărițe și credincioși, iată că suntem aici.”

Amintind că anul care urmează „este un an al speranței și în Biserica Universală și pentru Episcopia noastră”, la nivelul Episcopiei de Cluj-Gherla, mottoul fiind: „Speranța, lumină pe cale pentru Familia lui Dumnezeu”, Preasfinția Sa Claudiu a îndemnat: „să privim înainte cu speranță”. A explicat că această speranță „nu este ca oricare alta, ci este o speranță care ne ancorează tocmai în acea moștenire pe care o avem cu toții prin Botez, în viața veșnică”. A îndemnat, de asemenea, „să înfrumusețăm și să edificăm biserica în care suntem, dar în același timp să înfrumusețăm și să edificăm biserica din sufletele noastre”. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit preoților, primarului, credincioșilor prezenți pentru această zi de comuniune, cu îndemnul ca, „indiferent de confesiune, indiferent de etnie, să arătăm că suntem creștini și să aducem pace și liniște în sufletul nostru, în familia noastră și în comunitatea în care trăim”.

Au urmat clipe de împărtășire și agapă, în această zi a revărsării harului lui Dumnezeu peste comunitatea din Uriu, peste biserica frumos împodobită, deschisă oricui pășește într-însa pentru afla și aici comuniunea cu Cerul.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro