Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

25 de ani de la sfințirea bisericii „Nașterea Domnului” a parohiei Cluj – Zorilor I

 
25 de ani de la sfințirea bisericii „Nașterea Domnului” a parohiei Cluj – Zorilor I
  • 15 Oct 2024
  • 471

Jubileu cu rod bogat de credință, la cei 25 de ani ai bisericii „Nașterea Domnului” a parohiei Cluj – Zorilor I

Duminică, 13 octombrie 2024, „a Semănătorului”, sau, în acest caz, „a rodului însutit”, cu participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, în parohia greco-catolică „Nașterea Domnului”, comunitatea parohială și păstorii ei, pr. Ioan Copîndean, paroh din 1996, și de pr. Ioan Ureche, vicar parohial din 2010, au celebrat jubileul de 25 de ani de la sfințirea bisericii parohiale. A fost un moment cu atât mai semnificativ, cu cât această biserică a fost una dintre cele dintâi nou construite în Eparhia de Cluj-Gherla după 1990, pe drumul refacerii propriilor structuri și a patrimoniului pierdut – mai ales în privința lăcașurilor de cult -, sub tăvălugul istoriei zbuciumate a celor peste patru decenii de comunism și persecuție asupra Bisericii Române Unite cu Roma.

ALBUM FOTO

După întâmpinarea Ierarhului de către preoți și de copii care i-au oferit flori, în biserica frumos împodobită s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească. Credincioșii au participat în număr mare la această fericită ocazie a jubileului unui sfert de secol de rugăciune în libertate, în propria biserică. Împreună cu Ierarhul, au concelebrat pr. Ioan Copîndean și pr. Ioan Ureche, împreună cu pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I și paroh al parohiei „Sf. Iosif” din cart. A. Mureșanu, cu pr. Grigore Ciupe, paroh al parohiei Cluj-Mărăști, cu pr. Călin Sechelea, paroh al parohiei Cluj-Zorilor II, cu pr. Sebastian Peșteșan, paroh al parohiei Livada (protopopiatul Gherla) și spiritual ASTRU-Cluj și cu pr. Serafim-Iulian Vescan, preot misionar. A diaconat dc. Lucian Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, și au ajutat la celebrare Andrei Sabău și Ionuț Mihu, studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”. Au făcut rugăciunea mai înălțătoare cu glasurile lor, coriștii Corului „Angeli” al Catedralei episcopale clujene dirijat de prof. Angela David, care au oferit răspunsurile liturgice.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre atingerea dătătoare de viață a lui Isus, pe care, la fel ca în Evanghelie, o primesc și credincioșii de azi, cei care îl caută atunci când vin la Sfânta Liturghie, îi cer ajutorul, pentru că au nevoie de vindecare și alinare în suferințe. A spus: „Toți avem nevoie să ne atingem de Dumnezeul cel viu, pentru că așa cum am cântat, așa cum Isus s-a oprit și a schimbat plângerea purtătoarelor de mir, așa să schimbe și plângerile noastre”. În biserică, la Sfânta Liturghie, a încredințat Ierarhul, „retrăim cumva tainic Împărăția cerurilor pentru care ne pregătim, o retrăim fiindcă suntem toți împreună și suntem o familie. Dar nu suntem o familie de sfinți, așa cum lumea câteodată consideră. Noi nu ne facem sfinți, noi nu ne exercităm pentru a deveni sfinți, ci primim sfințenia ca dar din partea lui Dumnezeu. Fiindcă, în fond, fiecare dintre noi nu suntem nimic altceva decât niște păcătoși iertați”.

Și, Evanghelia din această duminică „a Semănătorului”, a spus că e foarte potrivită pentru sărbătoarea din această parohie: „25 de ani de misiune. De ce este potrivită Evanghelia de astăzi? Fiindcă e vorba de sămânță. S-a pus o sămânță acum 25 de ani și iată cum a crescut, cum a înflorit. Așa sunt toate bisericile noastre, sunt semințe ale Împărăției cerurilor care trebuie să crească, să devină arbori înalți, umbroși la care noi toți să ne adăpostim. Avem atâta nevoie să ne adăpostim din când în când la umbra acestor arbori binecuvântați plantați de Dumnezeu.” Preasfinția Sa Claudiu a invitat la credință, la lepădarea de tot ceea ce îndepărtează de Dumnezeu, pentru a deveni „pământul bun” din Evanghelie, pentru ca sămânța cuvântului lui Dumnezeu să crească, să aducă rod bogat în fiecare suflet, „pentru că” a spus, „Dumnezeu are nevoie de colaborarea noastră, de partea noastră de bunăvoință”. A încheiat îndemnând: „Să ascultăm și noi Evanghelia și să ne privim cu toată sinceritatea, ca într-o oglindă. Și dacă e ceva ce nu funcționează în viața noastră, dacă este ceva ce nu e conform cu voia lui Dumnezeu, să schimbăm. Fiindcă Dumnezeu nu vrea să ne acuze, vrea să ne vindece.”

La încheierea Sfintei Liturghii pr. paroh Ioan Copîndean a prezentat un istoric al primei parohii greco-catolice din cart. Zorilor – cu etapele parcurse, de la înființarea acestei parohii (în 1991), pentru înălțarea bisericii și sfințirea ei. A amintit și o istorie mai importantă: cea despre „sfințirea și mântuirea sufletelor”. A adresat un cuvânt de suflet și de mulțumire tuturor celor cu care a colaborat de-a lungul timpului, donatorilor, prietenilor din țară și de peste hotare. A mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru lucrarea minunată împlinită în acest loc, unde, – cum a subliniat pr. Ioan Copîndean -, se afla o pajiște iar azi „avem o biserică sfințită de Înaltpreasfințitul Lucian Mureșan, atunci Mitropolit al Bisericii Române Unite împreună cu Înaltpreasfințitul George Guțiu, Arhiepiscop ‘ad personam’, un Sion unde vom veni, atât noi, cât și urmașii noștri, pentru a ne întâlni tainic cu Mântuitorul Isus Cristos și pentru a ne împărtăși cu darurile Spiritului Sfânt”.

Preasfinția Sa Claudiu, oferind binecuvântare tuturor, a remarcat din cele istorisite de preotul paroh numărul mare de persoane care „au participat la sămânța semănată aici și sunt atâția alții care au zidit această biserică prin rugăciunea lor, prin devotamentul lor, probabil numele lor nu ne sunt cunoscute”. Și a dorit să aducă „doar un semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru această parohie, numind doi oameni, dar prin ei cuprinzându-i pe toți – și pe cei care nu mai sunt printre noi – și care sunt la temelia acestei parohii”. La această împlinire cu bucurie a jubileului de 25 de ani, Preasfinția Sa Claudiu a oferit o diplomă omagială pr. Ioan Copîndean, „ca semn al prețuirii pentru slujirea statornică și îndeplinirea cu zel a misiunii preoțești în Eparhia Română Unită, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla” – diplomă pe care, primind-o, pr. Ioan Copîndean a spus că o primește în numele și a întregului Consiliu parohial.

De asemenea, aceeași diplomă omagială, Preasfințitul Părinte Episcop de Cluj-Gherla a oferit-o lui Vasile Sălcudean, „cu binecuvântare, ca semn al prețuirii pentru râvna și dărnicia avute față de Biserică și mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”. Pr. Ioan Copîndean a subliniat la rândul său susținerea oferită neîncetat parohiei de către prof. Vasile Sălcudean, care și la cei peste 90 de ani „ne susține în continuare prin rugăciunile lui”.

Și, pentru a împărtăși mai mult din „cea mai importantă etapă: nașterea și devenirea parohiei greco-catolice Cluj – Zorilor I din punct de vedere spiritual”, naștere care, a mărturisit, este legată și de Sfânta Fecioară Maria de la Fatima, pr. Ioan Copîndean a oferit Preasfinției Sale Claudiu o broșură, intitulată „Parohia Nașterea Domnului și cultul parohial”, cu rugăciunile, devoțiunile, ce s-au făcut și se fac neîncetat în această biserică, tot ceea ce credincioșii au oferit în primul rând Maicii Domnului, pentru că, a repetat, „debutul, începutul l-a făcut Maica Domnului”. Apoi, a mai amintit ajutorul Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale și al Eparhiei de Cluj-Gherla. A spus: „această biserică este darul lui Dumnezeu”.

Din partea comunității parohiale, pr. Ioan Copîndean a oferit Preasfinției Sale Claudiu o statuetă, care reprezintă Sfânta Familie și care să îi aducă aminte de jubileul parohiei Nașterea Domnului, rugându-l ca în continuare să aibă această comunitate și pe păstorii ei în rugăciune, „așa cum și noi în continuare o facem”. A mulțumit Preasfinției Sale Claudiu, pr. protopop Mircea Marțian, preoților de față, corului și tuturor, „că ați fost prezenți la bucuria noastră”. În această frumoasă zi, cumva din afara timpului – prin celebrarea Sfintei Liturghii -, un timp de peste 25 de ani a devenit prezent sub privirea recunoscătoare a Ierarhului, a preoților, a studenților seminariști și a credincioșilor reuniți în rugăciune de mulțumire.

Cu toții s-au îndreptat apoi spre casele lor – primind la ieșire și câte o gustare de la parohieni; primind, totodată, și câte un „la bună vedere!” pentru că pelerinajul către cer în parohia clujeană „Nașterea Domnului” continuă, și timpul reîncepe să își numele orele precum bobițele de Rozariu trec, pe rând, printre degete, cu fiecare nouă decadă de rugăciune.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro