Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Fidelitatea, respectul, sinceritatea necesare iubirii conjugale

 
Fidelitatea, respectul, sinceritatea necesare iubirii conjugale
  • 06 Oct 2024
  • 289

«... iubirea este solicitantă, da, dar este frumoasă și, cu cât ne lăsăm mai mult implicați în ea, cu atât mai mult descoperim în aceasta adevărata fericire. Să ne întrebăm, fiecare în inimă: cum este iubirea noastră? Este ea credincioasă? Este generoasă? Este creativă? Cum sunt familiile noastre: sunt ele deschise la viață, la darul fiilor?»

Această reflecție, formulată sub forma unui examen de conștiință, a fost adresată de papa Francisc în cadrul alocuțiunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Îngerul Domnului", de duminică, 6 octombrie a.c., din Piața San Pietro.

Inspirându-se din Evanghelia liturgiei duminicii a 27-a de peste an, după sfântul Marcu, capitolul 10, în care Isus ne vorbește despre iubirea conjugală, pontiful a făcut o sinteză a acestui fragment evanghelic în care se relatează că unii farisei îi pun o întrebare provocatoare lui Isus, pe un subiect controversat: repudierea soției de către soț. Ei ar dorit să îl atragă într-o polemică – a explicat – dar Isus nu se lasă prins în dispută, ci profită de ocazie pentru a le atrage atenția asupra unei chestiuni mai importante: valoarea iubirii dintre bărbat și femeie în planul lui Dumnezeu.

Amintind că în vremea lui Isus, condiția femeii în căsnicie era în mare dezavantaj față de cea a bărbatului: soțul putând alunga, repudia soția, chiar și pentru motive banale, lucru care era justificat prin interpretări legaliste ale Scripturilor, papa Francisc a evidențiat că  acesta este motivul pentru care Domnul îi readuce pe interlocutorii săi la exigențele iubirii. Isus le reamintește că bărbatul și femeia au fost doriți de Creator egali în demnitate și complementari în diversitate; ajutor unul pentru celălalt, tovarăș, dar în același timp stimulent și provocare pentru a crește (cf. Gen 2,20-23).

Și – a continuat pontiful – pentru ca acest lucru să se întâmple, Isus subliniază necesitatea ca darul lor reciproc să fie deplin, implicat, fără "jumătăți de măsură", ci asemenea începutului unei vieți noi (cf. Mc 10,7; Gen 2,24), destinată să dureze "nu cât vreau eu", ci pentru totdeauna, acceptându-se reciproc și trăind uniți "ca un singur trup" (cf. Mc 10,8; Gen 2,24).

Desigur – a reliefat – acest lucru necesită fidelitate, chiar și în dificultăți, respect, sinceritate, simplitate (cf. Mc 10:15). Presupune să fii deschis la confruntare, uneori la dispută, atunci când este necesar, dar întotdeauna pregătit pentru iertare și reconciliere.  Papa Francisc le-a recomandat soților ca, după momentele de ceartă, să se împace întotdeauna  înainte de a merge la culcare.

De asemenea, Sfântul Părinte a subliniat importanța ca soții să fie deschiși la darul vieții, al copiilor, care sunt cel mai frumos rod al iubirii, cea mai mare binecuvântare a lui Dumnezeu, o sursă de bucurie și speranță pentru fiecare casă și pentru întreaga societate.

În încheiere, papa Francisc a invocat mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, care să-i ajute pe soții creștini, spunând că ne adresăm ei în uniune spirituală cu credincioșii adunați la Sanctuarul de la Pompei pentru tradiționala Rugăciune către Fecioara Maria a Sfântului Rozariu.



Sursa:vaticannews.va.ro